Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Distancētā balsošana

Nedēļas sākumā Polijas Seims (parlamenta apakšpalāta) atbalstīja likumprojektu, kas paredz noteikt balsošanu pa pastu jeb distancēto balsošanu par vienīgo balsošanas veidu 10. maijā ieplānotajās valsts prezidenta vēlēšanās. Šis likumprojekts gan vēl jāatbalsta arī Senātā (parlamenta augšpalātā), kur gaidāmas asas diskusijas.

Sabiedriskās domas aptaujas tikmēr liecina, ka vairākums Polijas iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 izplatības risku dēļ valsts prezidenta vēlēšanas vienkārši jāpārceļ uz vēlāku laiku. Dažādu līmeņu vēlēšanas vai balsojumus šā iemesla dēļ uz vēlāku laiku jau pārcēlusi virkne pasaules valstu, un problēmas šis solis nav radījis.

Tīri tehniski arī Polijai, protams, nebūtu nekādu problēmu pārcelt vēlēšanas, tomēr valdošā partija, konservatīvā Likums un taisnīgums (PiS), pat neraugoties uz atbalsta trūkumu partijas sabiedroto vidū, par katru cenu vēlas sarīkot vēlēšanas tieši 10. maijā. Šāda nostāja skaidrojama ar to, ka sabiedriskās domas aptaujas liecina – ja vēlēšanas notiks pēc mēneša, tad PiS kandidātam, esošajam prezidentam Andžejam Dudam ir lieliskas izredzes uzvarēt jau pirmajā kārtā, iegūstot vairāk par 50% balsu. Ja balsojums notiks pa pastu, izredzes ir pat vēl labākas, jo PiS atbalstītāji izceļas ar aktivitāti un spēju mobilizēties, kamdēļ ar distancēto balsošanu saistītie apgrūtinājumi neatturēs viņus no dalības vēlēšanās. Par citu politisko spēku atbalstītājiem šādas pārliecības tikmēr trūkst.

Savukārt, ja vēlēšanas tiek atliktas uz vēlāku laiku, tad esošā prezidenta perspektīvas vairs nav tik labas. Polijā sāk pakāpeniski pieaugt iedzīvotāju neapmierinātība ar ierobežojošajiem pasākumiem un satraukums par gaidāmajām ekonomiskajām problēmām. Pie nebūšanām pašsaprotami tiek vainota galvenā varas partija.

Un, tā kā ekonomiskā situācija pārskatāmā nākotnē labāka nekļūs, bet gan gluži pretēji – tautsaimniecībā sāks izpausties līdzšinējo ierobežojumu atliktās sekas, aizvien straujāk mainīsies arī vēlētāju noskaņojumi. Rezultātā Dudu jau pēc dažiem mēnešiem prezidenta vēlēšanās gaidīs nevis viegla pastaiga, bet gan asas diskusijas ar oponentiem un otrā kārta. Šobrīd arī nevar pateikt, kāda būs situācija, piemēram, pēc pusgada, bet tas paver iespējas arī negaidītiem un PiS nevēlamiem scenārijiem.

Rezultātā jautājums ir ne tik daudz par vēlēšanu norises datumu, cik par iespējām PiS ilgtermiņā saglabāt valdošās partijas statusu un visus nozīmīgākos posteņus valstī. Vienlaikus šī situācija ir arī viela pārdomām visām tām Eiropas valstīm, kurās drīzā nākotnē gaidāmas nozīmīgas vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē