Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Drošības dažādie aspekti

Militāra apdraudējuma riski Latvijai un kopumā Baltijai ir niecīgi, jo visas trīs Baltijas valstis ir NATO dalībnieces. Turpretī riski, ko rada Krievijas propaganda, ir daudz lielāki. Šāds secinājums izriet no dažādu ekspertu sacītā Baltijas valstu žurnālistiem seminārā, ko organizēja Eiropas Parlaments (EP).

Kopš 2022. gada 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā, gan EP, gan citās Eiropas Savienības (ES) institūcijās par drošības tēmu tiek runāts daudz. Jāatceras, ka Ukraina robežojas ar vairākām ES dalībvalstīm, līdz ar to frāze "karš notiek tepat, pie ES austrumu robežas" nav tikai simboliska metafora. Savukārt Baltijas valstis atrodas kaimiņos Krievijai (tiešāk tas attiecas uz Latviju un Igauniju, jo Lietuvas robeža ar Krieviju ir vien Karaļauču apgabala robeža), un, kā seminārā akcentēja eksperti, tieši Baltijas valstīm jāstājas pretī prokremliskajai propagandai. 

Par iecienītāko vidi daļēji patiesu un pat nepatiesu vēstījumu izplatīšanai patlaban ir kļuvuši sociālie tīkli, tāpēc to lietotājiem jābūt īpaši kritiskiem pret dažādiem sensacionāliem, emocionāli sakāpinātiem un manipulatīviem tekstiem, attēliem un videomateriāliem. Turklāt EP deputāti jau ir ieteikuši visos dalībvalstu pārvaldes līmeņos un ES iestādēs aizliegt lietotni TikTok, kā arī ir aicinājuši ES institūcijas neizmantot informācijas tehnoloģiju risinājumus, ko izstrādājuši uzņēmumi no Krievijas un Ķīnas.

Ja vērtē saturiskās kategorijās, tad par iespējamajiem prokremlisko spēku centieniem ietekmēt mūsu sabiedrību signalizē vēstījums "Latvija – neizdevusies valsts". Protams, vajag kritizēt Saeimu un valdību par nepārdomātiem lēmumiem un politiķus – par savdabīgu rīcību. Protams, mūsu valstī ir ne mazums problēmu, to vidū nepilnības veselības aprūpes pieejamībā, pārāk smags birokrātiskais slogs mazajam biznesam, plaisa starp izglītību un darba tirgu un vēl citas. Tomēr, akcentējot problēmas, ir svarīgi neaizmirst par sasniegumiem, kuru vidū ir jau minētā Latvijas dalība NATO, kā arī ES un eirozonā. 

Jāatceras arī, ka manipulatīvi vēstījumi virtuālajā vidē nav vienīgais veids, kā izplatās nevēlama ārvalstu ietekme. Ne tikai Baltijas mērogā, bet visas ES līmenī pastāv bažas arī par naidīgu spēku centieniem ietekmēt nākamgad gaidāmās EP vēlēšanas. To ņemot vērā, pagājušajā nedēļā EP deputāti aicināja "dalībvalstis steidzami risināt jautājumus, kas saistīti ar ārpussavienības izcelsmes ziedojumiem politiskajām partijām". Savukārt vēlētājiem jāslīpē kritiskā, racionālā domāšana, lai balsošanas brīdī izdarītu pārdomātu izvēli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē