Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Garām palaista iespēja

Februāra sākumā ar gala ziņojumu klajā nāca Saeimas "Covid komisija", kuras secinājumu izskatīšana Saeimas sēdē ir atlīkta līdz šai ceturtdienai. Tā gan vairāk būs formalitāte – vienprātība par ziņojuma tekstu valdošās koalīcijas partiju starpā tika panākta jau komisijas ietvaros, kuras pilnais nosaukums Parlamentārās izmeklēšanas komisija Lai izmeklētu Latvijas valdības kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā, nosaucot politisko amatpersonu vārdus, kuri izraisījuši neatgriezeniski negatīvas sekas Latvijai rezultātā ir izrādījies fikcija.

Neviens vārds ziņojumā tā arī netiek nosaukts. Kā apgalvo opozīcija, Attīstībai/Par un Jaunās Vienotības darījuma dēļ, veselības ministru Ilzes Viņķeles un Daniela Pavļuta vārdu neminēšanu apmainot pret premjera Krišjāņa Kariņa atbildības noklusēšanu.

Komisijas gala ziņojums ir gana skarbs, ja paanalizējam to, kas paslēpts aiz eifēmismiem un birokrātiskā žargona. Premjers un valdība tiek kritizēti par nespēju radīt loģisku, saprātīgu un funkcionējošu kovida krīzes pārvaldes mehānismu, neprofesionālu, uz politiskiem pieņēmumiem balstītu epidemioloģisko ierobežojumu ieviešanu, novēlotu lēmumu pieņemšanu, jo īpaši 2020. un 2021. gada vasarā priecājoties par slimības rādītāju kritumu un nesagatavojot plānu, kā cīnīties ar gaidāmo kovida uzliesmojumu rudenī. Viņķeles atbildība par laicīgu vakcinācijas sistēmas neveidošanu, haotisku un nesaprotamu vakcīnu iepirkuma procesu 2020. gada rudenī, kura dēļ netika iepirktas BioNTech/Pfizer vakcīnas un Latvija sākumā ievērojami atpalika no citām ES valstīm vakcinācijas aptveres ziņā, ir nepārprotama. Viņas pēcteča Pavļuta atbildība ir skaidri saskatāma gan aiz rindām par neprofesionālo Vakcinācijas biroja veidošanu, gan kļūdaino vakcinācijas stratēģiju līdz 2021. gada rudenim, kas nebija vērsta pirmkārt uz riska grupu vakcināciju. Visām pusēm tiek pārmesta sabiedrības, jo īpaši tās ievainojamāko grupu, pienācīga neinformēšana par kovidu, vakcināciju, epidemioloģisko ierobežojumu loģiku un atbalsta pasākumiem.

Komisija tā arī neuzņēmās kovida apkarošanas nolūkos notikušo konkrēto publisko iepirkumu vai atbalsta pasākumu izvērtēšanu no finanšu un lietderības aspekta. Vismaz runājot par vakcīnu neiepirkšanu 2020. gada nogalē, ir jācer uz Ģenerālprokuratūras spēju noskaidrot, vai tās pamatā nav arī noziedzīgi apsvērumi. Taču līdz ar politiķu atbildības svītrošanu no komisijas gala ziņojuma valdošie politiķi ir palaiduši garām iespēju atzīt kļūdas un kaut daļēji atjaunot kovida pandēmijas laikā iedragāto sabiedrības uzticību. Kas jaunas ārkārtas situācijas gadījumā var izrādīties Latvijas Ahilleja papēdis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē