Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kariņam draud smaga piezemēšanās

Pagaidām tam, ko opozīcija sauc par skandālu ap atklājumu, ka Krišjāņa Kariņa premjerēšanas laikā, izrādās, ieviesta valsts budžetam dārgi izmaksājusī prakse darba lidojumos izmantot privātos, ne regulāros reisus, ir tikai viens visai droši prognozējams iznākums, kas ietekmēs tikko vēl teju kanonizētā Kariņa vietu pašas Jaunās Vienotības (JV) hierarhijā un attiecīgi pretendentu secībā uz starptautiskiem amatiem.

Tas, kā notikušo vērtēs JV vēlētājs, nevis – kā to izmantos JV politiķi, kuriem vēl pirms mēneša nebūtu argumentu un dūšas savam "krīžu premjeram" pateikt "Krišjāni, nē", jau ir grūtāk prognozējams jautājums.

Uzdrošināšos teikt, ka viss nav tik vienkārši, kā to vēlas pasniegt opozīcija, ka Kariņa lidojumi liecina par izšķērdību, kas mērojas ar valsts izzagšanu. Šajā stāstā, kā daudzos pēdējā laika tračos, ir liela ticu/neticu komponente. Un runa nav par ticību Kariņam, bet arī pašcieņu un cieņu pret savu valsti, tās politiķu vietu starptautiskajā politikā. Tie vēlētāji, kuriem atšķirībā no populistu partiju atbalstītājiem nenāk nicīgi smiekli par Latvijas vietu pie galda, lemjot starptautiskās politikas jautājumus, Kariņa arogantā un nepilnīgā skaidrošanās var izraisīt nepatiku, bet ne gluži tādu reakciju, uz kādu cer opozīcija. Un JV vēlētājs tāds ir.

Svaigākie socioloģiskie dati par vēlētāju atbalstu partijām vēl tiek gaidīti, tādēļ nedaudz riskēju prognozēt, bet pieļauju varbūtību, ka Kariņa lidojumu stāsts uz tiem graujošu iespaidu neatstās. Turklāt šis nav klasisks skandāls viendienītis, kad klajā nāk kritiski vērtējama informācija, kam seko vairāk vai mazāk prognozējams sašutuma vilnis. Kariņa lidojumu stāstā tas sākotnēji šķita apdzisis pirms sprādziena, bet tagad piedzīvo dramaturģisku kāpinājumu. Nepamet sajūta, ka, opozīcijai prasmīgi rīkojoties vai atklātībā nākot vēl kādām specifiskām detaļām, šis viss tiešām var beigties ar ārlietu ministra demisiju kā minimums. Gan jāpiebilst, ka nereti opozīcijai nav lielākas laimes kā valdošās partijas nespēja atzīt un risināt problēmu, jo tad tā turpina būt visiem acu priekšā un gruzdēt zemdegā. Respektīvi, varbūt Kariņa demisija vienā brīdī būs vajadzīgāka un grūtāk panākama pašai JV nekā opozīcijai.

Ja JV reitingi šī stāsta iespaidā neietrieksies zemē, stāstu izskaidrot būs daudz vienkāršāk nekā reitingu dramatisku kritumu. Kaut vai tādēļ, ka otrajā variantā ir iesaistīta lielāka iracionālā, emocionālā komponente nekā pirmajā. Atcerēsimies, ka JV vēlētājam racionālas uzvedības ziņā ir visaukstākās asinis, visu Latvijas elektorātu kopā ņemot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē