Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kārtējās neveiksmes

Iepriekšējās nedēļas nogalē Vācijā notika divas svarīgas federālo zemju parlamentu jeb landtāgu vēlēšanas – Bavārijā un Hesenē. Rezultāti liecina par Vācijas valdošās koalīcijas popularitātes tālāku kritumu, kā arī par atbalsta pieaugumu labējiem politiskajiem spēkiem (ieskaitot tos, kurus publiskajā telpā pieņemts dēvēt par populistiem).

Lielākā uzmanība, protams, tika pievērsta vēlēšanām Bavārijā, kuras Kristīgi sociālās savienības, kas ir Vācijas šobrīd galvenās opozīcijas partijas Kristīgie demokrāti māsas partija, līderis Markuss Zēders tiek uzskatīts par galveno pretendentu uz visas apvienības līdera lomu 2025. gadā gaidāmajās valsts mēroga vēlēšanās. Lai arī kristīgie sociālisti izrādījās patāli no saviem ziedu laikiem, kad vēlētāju atbalsts viņiem pārsniedza 50%, arī 37% balsu un pārliecinošas iespējas saglabāt Bavārijas premjerministra krēslu Zēderam ir labs iznākums, kas ļauj turpināt pretendēt uz nākamā Vācijas kanclera posteni.

Nekādu šaubu par to, ka Zēders paliks amatā, tikmēr nav tāpēc, ka otrs labākais rezultāts (nedaudz apsteidzot Alternatīvu Vācijai) Bavārijā ir jaunākajiem partneriem līdzšinējā koalīcijā – vietējiem Brīvajiem balsotājiem (Freie Wähler – FW). Pēdējie no kādreizējās raibās visdažādāko uzskatu politiķu jumta organizācijas, kuras izveides mērķis bija nodrošināt iespēju kandidēt vēlēšanās arī ārpus partijām esošiem entuziastiem, atsevišķās federālajās zemēs un pirmkārt jau Bavārijā ir pārtapuši par vērā ņemamu labēji centrisku politisko spēku. Iespēja, ka FW varētu iekļūt arī federālajā parlamentā, šobrīd gan nešķiet īpaši ticama, tomēr kādu daļu balsu citām labējā spārna partijām tā atņems.

Pats galvenais abu šo vēlēšanu rezultāts tikmēr gan ir Vācijas kanclera Olafa Šolca pārstāvēto sociāldemokrātu kārtējie vēsturiskie antirekordi. Bavārijā sociāldemokrātus atbalstīja tikai 8,4%, bet Hesenē– tikai 15,1% vēlētāju, lai gan šajā zemē partiju cīņā veda Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēsere. Tāpat samazinās atbalsts arī pārējām valdošās koalīcijas partijām – zaļajiem un Brīvajiem demokrātiem. Pēdējos Bavārijā atbalstīja tikai 3% vēlētāju, un partija zaudēja pārstāvniecību tās landtāgā.

Kopumā vēlētāju novēršanās no varas partijām un nosliekšanās pa labi ir kļuvusi par tik pārliecinošu tendenci, ka arvien aktuālāks kļūst jautājums, vai koalīcija maz vispār spēs nodzīvot līdz nākamajām vēlēšanām. Tā acīmredzami ir vēl viena slikta ziņa Vācijai tāpat ne īpaši iepriecinošo ziņu klāstā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē