Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kuģniecības drošības koalīcija

Amerikas Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Loids Ostins nupat paziņoja par 10 valstu koalīcijas izveidi ar ASV priekšgalā cīņai pret Jemenas hutiešiem jeb husītiem, kuru militārās aktivitātes palestīniešu atbalstam ir lielā mērā ierobežojušas starptautisko kuģniecību Sarkanajā jūrā.

Hutieši ir Jemenas šiītu musulmaņi, cieši saistīti ar Irānu, un kopš karadarbības Gazas joslā sākuma īsteno raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumus kuģiem, par kuriem uzskata, ka tie ir saistīti ar Izraēlu. Tāpat notiek kuģu sagrābšanas mēģinājumi, un rezultātā virkne kuģniecību ir paziņojušas, ka pārtrauc pārvadājumus pa Sarkano jūru, caur kuru notiek ap 12% no globālās tirdzniecības.

Daudznacionālajai operācijai, par kuras mērķi ir pasludināta kuģniecības brīvības nodrošināšana reģionā, ir dots nosaukums Prosperity Guardian, bet koalīcijas dalībvalstis ir ASV, Lielbritānija, Kanāda, Francija, Itālija, Nīderlande, Norvēģija un Spānija, kā arī Seišelu salas un Bahreina. Kā operācija izskatīsies un, galvenais, vai tā vainagosies ar panākumiem, tikmēr ir neskaidrs.

Pirmā problēma: hutieši ir nevis vienkārši kaujinieku grupējums, bet gan Jemenas cilšu kaujinieki. Jemenas ciltis savukārt ir slavenas gan ar savu ārkārtīgo kareivīgumu, gan arī ar to, ka visā šo cilšu garajā vēsturē neviena cita vara nekad nav spējusi iekarot to teritorijas, ko vēl pavisam nesen astoņu gadu garumā centās izdarīt arābu valstu koalīcija ar Saūda Arābiju priekšgalā, taču prognozējami cieta neveiksmi.

Tagad jaunizveidotā koalīcija acīmredzami saskarsies ar to pašu neatrisināmo problēmu, kuru nespēja pārvarēt arābu alianse. Grandiozs tehnoloģiskais pārsvars neko nedod cīņā pret kaujiniekiem, kas izmanto partizānu kara metodes un kuriem nav vērā ņemamu militāro objektu, toties ir iespējas patverties kalnos, kurus iekarot nevienam, kā jau minēts, nekad nav izdevies.

Otrā problēma: vienīgā arābu valsts, kuru ASV, neraugoties uz visiem centieniem, ir izdevies pārliecināt pievienoties koalīcijai, ir Bahreina, kuras militārais potenciāls ir atklāti pieticīgs. Neviena cita no arābu valstīm negrasās atkārtot iepriekšējā kara pieredzi, kā arī tās ir spiestas rēķināties ar "ielas" noskaņojumiem, kuri viennozīmīgi atrodas hutiešu kā palestīniešu atbalstītāju pusē.

Ne tikai abu šo iemeslu, bet arī Irānas atbalsta hutiešiem dēļ cīņa par kuģniecības drošību draud izvērsties ilga, bet uzvara tajā koalīcijai nav garantēta. Tiesa, arī kādu citu iespēju garantēt minēto drošību būtībā nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē