Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lamāt zviedru bankas vairs nav margināli

Snobiskās pamācības baltiešiem, kas no Zviedrijas bijušā finanšu ministra Andersa Borga izskanēja Latvijas Bankas rīkotajā tautsaimniecības konferencē, un vēl jo vairāk viennozīmīgi sašutusī reakcija uz tiem provocē uz divām replikām.

Pirmā attiecas uz pagriezienu attieksmē pret šādiem vieslektoriem, zviedru bankām un galu galā pašiem pret sevi, otrā – uz zviedru banku izraudzīto taktiku savu interešu aizstāvēšanā, kur, pārfrāzējot to pašu Borgu, nevis baltieši sev iešāvuši abās kājās, bet zviedri pāršāvuši pār strīpu.

Runājot par baltiešu, arī Latvijas likumdevēju, idejām, kā atvieglot hipotekāro kredītu ņēmēju situāciju, kamēr zviedru bankas gūst milzīgu peļņu, ne jau pateicoties kādiem ģeniāliem risinājumiem, bet augstajai inflācijai un fiskālajiem paņēmieniem (ECB augstajām procentlikmēm), Borgs šos mēģinājumus izskaidroja ar "bīstamu pagriezienu populisma virzienā". Ja Baltijas valstis atļausies kritiski pavērtēt zviedru banku peļņu iepretim to īstenotajai kreditēšanas politikai utt., tās izvēlēšoties Austrumeiropai un Centrāleiropai raksturīgo neprognozējamo politisko kursu iepretim Ziemeļvalstu prognozējamajai un investoriem tīkamajai politikai.

Vēl pirms 10 gadiem kādam latviešu analītiķim, ekonomistam, kur nu vēl politiķim kritiski runāt par zviedru bankām nozīmēja taisnu ceļu uz margināļu ložu. Tu automātiski biji nekompetents, provinciālis un, visticamāk, ne jau pats no brīva prāta izdomāji pavērt muti pret zviedru bankām, bet visai droši, ka pūti krievu naudas atmazgātāju, respektīvi, gandrīz visu pārējo banku, stabulē. Šoreiz reakcija uz Borga rāšanos pat pārsteidza – pat it kā neitrāli tās atreferējumi tika pieteikti ar nepatiku un palielu izbrīnu, ko šis banku lobists te atļaujas. Būtu labi, ja šis acīmredzamais pagrieziens apziņā liktu caur līdzīgu prizmu paraudzīties arī uz citiem publiskās dzīves dienaskārtības virsrakstiem – varbūt pēc pieciem vai 10 gadiem provinciāla un populistiska mums šķitīs dedzīga kādas politikas bīdīšana, kura šobrīd, gluži pretēji, šķiet kā caurlaide uz progresīvo ložu, nu, to, kuri par Ziemeļvalstu vērtībām, labklājību un nekļūdīgi prognozējamo politiku.

Otra replika par Borga sarunāto. Viņa argumenti, ka, ieviešot populistiskus atvieglojumus hipotekāro kredītu ņēmējiem, Latvija piespiedīs zviedru bankas sadārdzināt kreditēšanu kopumā, sakrīt ar argumentiem, kurus jau atstrādājuši zviedru banku jauši vai nejauši vietējie lobisti. Bet, kas latvietim šķiet gudrs un argumentēts, ja savējais ar to kritizē savējos, tas tikpat apšaubāms un nepieņemams, ja nāk no aroganta zviedra mutes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē