Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muti ciet!

Smīdina un vienlaikus arī skumdina ziņa, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, kas paredzētas 29. augustā, vēlēšanu iecirkņos obligāti būšot jālieto mutes un deguna aizsegs. Tā to iecerējusi Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). Te gribas teikt – ja tiešām bija vēlme, lai vēlēšanas par katru cenu notiek, bet tajās piedalās iespējami maz cilvēku, varēja iet vēl tālāk – noteikt, ka balsot var tikai tie, kas skafandros, vai ka vēlētājiem līdzi jāņem ārsta zīme, ka ir veseli.

Cilvēki jau tā ar katru reizi ir aizvien neieinteresētāki dalībā vēlēšanās, aizvien grūtāk mobilizējami aiziet un nobalsot, bet te vēl izdomā šādu barjeru.

Ne tikai fiziskā, bet arī simboliskā nozīmē –  balsot drīkst tikai aizsietām mutēm.

Nešaubos, ka daudz būs to, kas šādas vēlēšanas ignorēs tieši aiz nepatikas pret sejas aizsega lietošanu. Jo vairāk, ja arī epidemiologi daudzkārt pauduši, ka no mutes un deguna aizsegiem jēgas maz, īpaši, ja nepareizi lietoti, kur nu vēl, ja to lomu pilda kaut kādas aizsegu imitācijas.

CVK dižgari tomēr uzskata, ka nav cita risinājuma šajā situācijā? Piedodiet, bet tās ir muļķības! Kā tad veikalos neviens mums neuzspiež obligāti vilkt maskas vai mutes aizklājus? Darbinieki ir tie, kas lieto sejas aizsargus, cimdus, kasieri strādā aiz caurspīdīga plastikāta vairoga, bet pircēji vien tiek aicināti ievērot distanci, lietot brīvi pieejamos dezinfekcijas līdzekļus. Pēc saslimušo statistikas izmaiņām kaut kā nav manīts, ka šāda pieeja būtu aplama. Problēma varbūt tā, ka kārtību veikalos nosaka privātīpašnieki, konsultējoties ar epidemiologiem, savukārt vēlēšanas organizē valsts un pašvaldības struktūras, uzskatot sevi par visgudrākajiem visās jomās? Nez kāpēc nav šaubu, ka tad, ja vēlēšanu kārtību plānotu privātie, ātri vien būtu atrasti risinājumi, lai vēlētājs savu pilsoņa pienākumu varētu veikt iespējami raiti, nekam, ko citi aiztikuši, nepieskaroties, citām personām netuvojoties. Ja vajag, kaut vai pildspalvu katram vēlētājam uzdāvinātu kā simbolisku suvenīru pēc dalības vēlēšanās.

Protams, visai skeptiska attieksme var būt arī pret to, vai tiešām vēlēšanas šādā laikā būtu rīkojamas. Ja jau Rīgas pašvaldību līdz šim varējusi vadīt pagaidu administrācija, kāpēc gan lai tā nevarētu vēl gadu. Jo vairāk, ja tāds Covid. Lai gan... atbilde laikam te jāmeklē nevis jautājumā par to, var vai nevar pagaidu vadības trijotne ko pārvaldīt, bet gan valdības partiju bažās par vēlēšanu retoriku – jo ilgāks laiks būs pagājis kopš domes atlaišanas, jo lielāka atbildība par Rīgā notiekošo un nenotiekošo būs jāuzņemas pašiem. Un tad tā vecā dziesma par Ušakova un Burova sastrādāto vairs tik labi neskanēs – būs arī pašiem jātaisnojas, kas un kā šajā laikā uz labu mainīts un kāpēc ne viss.

Top komentāri

nevajadzēja pārcelt uz rudeni
n
Ja jau maskas, tad nevajadzēja pārcelt vēlēšanas uz rudeni. Vai arī tam pamats bija A/PARistu interese ilgāk netraucēti pašeptēties Rīgā?
Krējums Saldais
K
Saeima pārkāpjot Satversmi var strādāt attālināti. Bankas rēķinus kārto ar telefona zvanu. Kāpēc nevar balsot attālināti?
MM
M
Buļļštrunts! Kas gribēs balsot- balsos, kas negribēs- nebalsos. Maskas ir 18.prioritāte balsošanas izvēlē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē