Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Neēdušais paēdušo neinteresē

Paralēli daudzām citām, jau ierastām ziņām, ka valsts budžetā nav atrasts finansējums vienai, otrai vai trešajai lietai, kas visai sabiedrībai vai noteiktām tās daļām ir akūti svarīgas, šonedēļ jau atkal lasām kārtējās ziņas, kas politiķu un ierēdniecības sausajā valodā skan visai bezpersoniski un sausi – naudas nav, neprasiet.

Un tas viss ir laikā, kad pati valsts pārvalde un arī politiķi turpina dzīres mēra laikā – būvē tanku pieminekļus, ne par centu negrasās samazināt partiju finansējuma apjomu un arī citus savus nevajadzīgos tēriņus mazina, manuprāt, diezgan simboliski.

Proti, nedēļas sākumā portāls Delfi un pēc tam arī citi mediji ziņoja, ka negaidīti ir atceltas 40 līdz šā gada beigām vēl plānotās valsts apmaksātās krūts vēža rekonstruktīvās operācijas pacientēm. Trauksmi par to sacēla onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība Onkoalianse. Tomēr izskatās, ka publiskajai pārvaldei par to maza bēda, turklāt jau ir arī atrasta klasiskā birokrātijas atruna – vienkārši izbeidzies plānotais finansējums. Un Veselības ministrijas (VM) ierēdne Sanita Janka arī diezgan skaidri aģentūrai LETA pasaka – visticamāk, papildu finansējums krūšu rekonstrukcijas operācijām pēc krūts vēža izoperēšanas šogad netiks atrasts. Pēc Jankas teiktā, krūšu rekonstrukcijas operācijas ir plānveida pakalpojums, un ārstniecības iestādēm līgumā ir noteikta summa, cik daudzām pacientēm šīs operācijas var nodrošināt. Attiecīgi šīm iestādēm esot jābūt atbildīgām – ja valsts paredz noteiktu summu, tad šīs summas ietvaros sievietēm pakalpojumu var nodrošināt. Kopējā pakalpojumu summa ārstniecības iestādēm ir zināma no gada sākuma, tāpēc tās nosaka, cik operāciju gadā iespējams veikt, klāstīja ierēdne. Ja naudas nepietiek, nākas veidot rindas. Pašreizējā situācija izveidojusies, jo gada pirmajos astoņos mēnešos veikts vairāk operāciju, nekā paredzēts piešķirtajā finansējumā, – tā ierēdne. Viss. Vārdu sakot – paši vainīgi. Naudas nav, neko papildus nedabūsiet.

Līdzīgs stāsts ir arī Labklājības ministrijas (LM) lauciņā – taupības dēļ cilvēki ar maznodrošinātā statusu no nākamā gada vairs nesaņems pārtikas pakas, kuras būs pieejamas tikai trūcīgajiem un krīzes situācijās nonākušajiem Latvijas un Ukrainas iedzīvotājiem, aģentūra LETA noskaidrojusi LM. Neiedziļinoties detaļās – te arī kā iemesls esot naudas trūkums. Punkts.

Tā vien izskatās – nevienu labi paēdušo un pie labas veselības esošo politiķi vai ierēdni vispār neinteresē slimnieku un badā esošo līdzcilvēku problēmas. Šķiet, šie lēmēji laikam cer, ka finansējumu atkal nodrošinās sabiedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē