Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Opozīcijas izsīkšana

Daudziem Krievijas esošās varas pretiniekiem gan valsts iekšienē, gan aiz tās robežām par nepatīkamu pārsteigumu kļuva Levadas centra uzreiz vairāku jaunāko aptauju rezultāti, kas liecina – nedz opozicionāra Alekseja Navaļnija iespējamais indēšanas mēģinājums, nedz viņa publiskotā filma par Krievijas prezidenta Vladimira Putina "pili", nedz Navaļnija notiesāšana un opozīcijas rīkotās protesta akcijas nav spējušas samazināt iedzīvotāju vairākuma atbalstu valsts vadītājam.

Levadas centrs Krievijā, jāatgādina, ir oficiāli atzīts par ārvalstu aģentu, bet amatpersonas mēdz to vainot neobjektivitātē, uzskatot, ka kompānija piepušķo aptaujas par labu varas oponentiem, kā arī publikācijās pauž atklātu atbalstu Kremļa pretiniekiem. Lai vai kā, Levadas centrs ir vienīgā no Krievijas lielākajām socioloģisko aptauju kompānijām, kuru nav iespējams turēt aizdomās par simpatizēšanu režīmam.

Un šīs kompānijas jaunākās aptaujas rāda, ka Krievijas prezidenta darbību atzinīgi joprojām vērtē 64% valsts iedzīvotāju, tikai 15% tic, ka drošības iestādes vai prezidents ir saistīts ar Navaļnija iespējamo indēšanas mēģinājumu, un tikai 26% ir skatījušies opozicionāra publiskoto filmu, un arī tad vidēji ne ilgāk par 20 minūtēm (kopējais ilgums ir nepilnas divas stundas) un galvenokārt izklaidējošos nolūkos. Pārliecinošā vairākumā gadījumu filma arī nekādi nav ietekmējusi viedokli par prezidentu.

Galvenais opozicionāra ieguvums tikmēr ir atpazīstamības pieaugums – par viņu vairāk neko nezina tikai 13% aptaujāto. Tajā pašā laikā Navaļnija darbību pozitīvi vērtē tikai 19%, bet par uzticību visvairāk raisošo politiķi valstī uzskata tikai 5% aptaujāto. Putinam šis rādītājs tikmēr ir 29%, taču jāņem vērā arī iedzīvotāju uzticēšanās valdības ministriem un prokremliskajiem politiķiem, kas kopā veido tuvu 70%. Navaļnijs tikmēr ir vienīgais nosacītais liberālis šajā sarakstā.

Bez tam turpmāko aptauju rezultāti ar augstu ticamības pakāpi būs opozicionāram vēl nelabvēlīgāki. Navaļnija apelēšana pie Rietumiem, aicinot noteikt sankcijas pret Krievijas amatpersonām, kā arī atteikšanās atvainoties Otrā pasaules kara veterānam Ignatam Artomenko prāvas par veterāna cieņas un goda aizskaršanu ietvaros ir novedusi pie tā, ka no viņa sāk distancēties pieaugošs skaits liberāli noskaņoto Kremļa oponentu ar partijas Jabloko līderi Grigoriju Javlinski priekšgalā.

Šo procesu rezultāts savukārt solās būt jau tāpat pieticīgo protestu izsīkšana, savukārt rietumvalstu amatpersonām, ieskaitot Latviju, vajadzētu uzdot sev jautājumu – vai tiešām tiek atbalstīts pareizais opozicionārs? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē