Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
Valstiskā līmenī vairota neuzticēšanās citādi cienījamiem cilvēkiem

Piedodiet, jūs kandidēsiet?

Priekšvēlēšanu aģitācijas laiks nu stingrās kontroles etapā – partijām par reklāmas tēriņiem jāatskaitās korupcijas novērsējiem, jāseko līdzi, ka pašas vai biedri neatļaujas par daudz (ir bijusi nelāga pieredze ne vienam vien politiskajam spēkam), savukārt pilsoņi īpaši mudināti ziņot attiecīgajai iestādei par katru gadījumu, kas izskatās pēc slēptās reklāmas vai neatļautas aģitācijas. Tiktāl viss skaidrs un saprotams (bet, ja vēl nav, visu var precizēt internetā). Problēmas sākas, kad kāda ieinteresētā puse, piemēram, žurnālisti vai kultūras pasākumu rīkotāji, sadomā uzaicināt uz sarunu kādas jomas ekspertu vai, piemēram, sporta, mākslas vai biznesa slavenību. Ar tiem, kas jau politikā, viss skaidrs – labāk lieka piesardzība nekā taisnošanās, ka darīts vien ikdienas darbs, kam ar partiju slavināšanu nekāda sakara. Bet kā lai saprot, kuri būs starp "monitorējamiem", kuri ne, ja nekādu deputātu kandidātu sarakstu kā tādu vēl nav?

Pat ja konkrētā persona līdz šim nav bijusi politiski "iezīmēta", tas taču negarantē, ka tā jūnija sākumā nemēģinās iekļūt deputātos. Tad nu ej pēc tam skaidrojies. Tāpēc ir tā, ka no kolēģiem, īpaši tiem, kuri strādā sabiedriskajos medijos, aizvien biežāk dzirdams: "Klau, nezini vai [uzvārds] nebūs starp deputātu kandidātiem? Varam viņu uzslavēt par savā jomā paveikto vai ne?" Citkārt intervējamajam pirms sarunas tā arī tieši pajautā: būsiet sarakstā vai ne?

Reklamēšanās ierobežojumi, protams, ir vajadzīgi, taču, to izpildi ik reizi vērojot, māc bažas, vai pārcentībā neiebraucam kādā dziļākā grāvī. Proti, valstiskā līmenī līdz ar to tiek vairota neuzticēšanās citādi cienījamiem cilvēkiem un vairīšanās kā no spitālīgajiem ne tikai no tiem, kuriem gribam uzticēt lemšanu mūsu vārdā, bet arī iespējamiem pretendentiem uz šo lomu. Arī dažu esošo deputātu viņa partija taču var vairs neiekļaut sarakstā, bet, kamēr tas nav noticis, formāls pamats ir izsargāties arī no tāda.

Teiksiet – tā vien žurnālistu problēma? Ne tikai. Līdz ar šo piesardzības un neuzticības režīmu ļoti daudz kas no vienkārši aktīvu cilvēku aktualizētā var tikt nesadzirdēts, bet kāds, kurš ko izcilu paveicis savā profesionālajā jomā, īstajā brīdī var nesaņemt pelnīto atzinību. Aiz piesardzības, ka nepieskaita to politiskajai reklāmai.

Priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem – vismaz tiem, kas attiecas uz personām, – tomēr būtu jābūt saistītiem ar to periodu, kad skaidri zināmi oficiālie deputātu kandidātu saraksti. Jā, tas saīsinātu limitēto laiku, jā, netrūktu tādu, kas to ļaunprātīgi izmantotu, bet tad vismaz būtu skaidri un korekti spēles noteikumi, nevis neskaidru ēnu ķeršana.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē