Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Runa nav tikai par sabiedrības naudu, bet arī par attieksmi un morāli

Piekasīšanās sīkumiem?

Domājams, ir tikai likumsakarīgi, ka Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) lēmis kādai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) amatpersonai piemērot 100 eiro administratīvo sodu par pārkāpumiem administratīvi teritoriālās reformas informatīvās kampaņas iepirkumā.

Jau kampaņas laikā izskanēja bažas, vai un cik lietderīgi un pamatoti ir gan tēriņi, gan pati kampaņa kā tāda, ņemot vērā, ka reklāmas rullīšos sabiedrībai tika dota iespēja dzirdēt faktiski tikai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces viedokli un pārliecību par iecerētās reformas mērķiem un iespējamajiem ieguvumiem. Tajā pašā laikā par iespējamajiem zaudējumiem no šīs reformas vispār nekas netika minēts, tostarp arī pretinieku viedokļiem šajās par nodokļu maksātāju naudu finansētajās reklāmās vieta neatradās.

Manuprāt, aiz viedokļu apmaiņas par 100 eiro sodu vienam VARAM darbiniekam par iepirkumu procedūras pārkāpumiem jau kārtējo reizi pazūd jautājums par būtību. Vienlaikus ministra Pūces paustais, ka IUB konstatēto viņš neuzskata par tik nopietnu pārkāpumu, lai tam pievērstu uzmanību. Ģeniāls ignorances piemērs ir arī Pūces paustais LTV: "Pat ja beigās izrādīsies, ka IUB ir taisnība, mums tomēr jāpieļauj, ka darbinieki var arī pieļaut kļūdas. Tāpēc jau mums nav jāsaka, ka darbinieks ir nepareizi kaut ko rīkojies. Ja mēs pieņemam, ka darbiniekam nevar būt kļūdu, tad mēs nostādām situācijā, ka valsts pārvaldes darbinieki negribēs pieņemt lēmumus."

Bet, ministra kungs, runa šeit ir par valsts jeb nodokļu maksātāju naudu! Ja likums paģēr konkrētu procedūru un konkrētas prasības, tad gan ministram, gan ierēdnim ir vairāk nekā pienākums pieckārt pārbaudīt jebkuru plānoto lēmumu vai darbību. Turklāt atšķirībā no pašreizējās Covid krīzes pērn – laikā, kad tika pieņemti lēmumi par kampaņu, – nebija ārkārtas situācijas, uz kā rēķina varētu norakstīt kļūdīšanos.
Un vēl – šis ir gadījums, kad vismaz man ir sajūta, ka ne jau sodītais noslēpumainais ministrijas darbinieks ir īstais un vienīgais vaininieks, bet gan ministrijas pati augstākā vadība, tostarp pats ministrs.

Gan Pūcem, gan citiem pie varas esošajiem politiķiem tomēr vajadzētu saprast, ka šajā un citos gadījumos runa nav tikai par sabiedrības naudu, bet gan par attieksmi un morāli. Mūsu dārgie (tiešajā nozīmē) politiķi – ar katru šādu tiesiskā nihilisma gadījumu jūs aizvien vairāk graujat sabiedrības uzticēšanos politiķiem un ierēdniecībai. Tādēļ beidziet reiz brīnīties, kādēļ sabiedrība ir tik negatīvi noskaņota pret valsti. 

Top komentāri

Salāpītais lupatdeķis
S
Iepriekšējā reforma, kas paredzēja pirmā līmeņa pašvaldības veidot uz rajonu bāzes, ar nelielām korekcijām, ZZS mazkundziņu dēļ tika sačakarēta un padarīja Latviju par tādu kā salāpītu lupatdeķi, kur saprātīga izmēra pašvaldības mijas ar mazām, normāli eksistēt nespējīgām. Šībrīža reforma ir tikai loģisks turpinājums
Jautāju
J
...kādēļ sabiedrība ir tik negatīvi noskaņota pret valsti... Kas tad galu galā ir VALSTS, pret kuru mēs - sabiedrība - esam? Valsts taču esam mēs paši, nevis kaut kas nedzīvs. Un tie, kuriem mēs vairs neuzticamies, ir mūsu pašu sabiedrības daļa. Kāpēc mēs sevi nodalām no viņiem, kāpēc pieļaujam, ka viņi var nodalīt sevi no mums? Un pa starpu tad paliek kaut kāda mistiska VALSTS? Un mēs jau vairs netiekam klāt tai ļaužu daļiņai, kura negodīgi ņemas pa tai uzticētajiem naudas līdzekļiem, likumiem utt.? Mēs pieļaujam visādas konfidencialitātes, izmeklēšanā ļaujam savākt tonnām papīru, kurus neviens nespēj izskatīt un līdz ar to vainīgie tikai ņirdz un turpina darboties, mēs, lielākā VALSTS daļa pakļaujamies saujiņai... Un tā vēsturē bijis vienmēr...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē