Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Iebildumi ir nevis pret netīrās naudas apkarošanu, bet gan veidu un procesu

Pirmšķietamie krāpnieki

Juristu vidē ir "parastā cilvēka" ausij ne īpaši labskanīgs vārds – pirmšķietami –, kuru lieto, runājot par kādu situāciju, kas vēl nav īsti pierādīta ar konkrētiem faktiem un citiem apliecinājumiem, taču vienlaikus ir diezgan liels pamats uzskatīt, ka sākotnējais pieņēmums varētu beigās izrādīties kā reāls fakts.

Šķiet, diezgan bieži tieši pēc šāda "pirmšķietamības" principa šodien darbojas mūsu galvenie naudas atmazgāšanas apkarotāji, es gribētu teikt, masveidā pieprasīdami paskaidrojumus no līdzpilsoņiem par teju ikdienišķiem darījumiem, iesaldējot desmitiem un simtiem miljonu "pirmšķietami noziedzīgu" eiro un īstenojot vēl virkni dažādu aktivitāšu, kas nereti izraisa skarto personu, maigi izsakoties, izbrīnu un neizpratni par sankcijām kā tādām un arī to bardzību un mērogiem.

Šajā kontekstā ir diezgan interesanti vērot, kā daudzas augstas amatpersonas savā ziņā jau sāk šaubīties par izveidotās netīrās naudas apkarošanas sistēmas samērīgumu, tajā pašā laikā galvenā apkarotāja – Finanšu izlūkošanas dienesta – vadītāja Ilze Znotiņa sāk palikt aizvien lielākā mazākumā, apstrīdot aizvien skaļākus secinājumus, ka cīņa pret naudas atmazgāšanu ir iebraukusi otrā grāvī.

Var jau būt, ka Znotiņas rīcībā ir tāda apjoma konfidenciālas informācijas gūzma, kas viņai dod pietiekamu pamatu ik reizi pasmaidīt par kritiku, kas vērsta pret viņu, un varbūt tiešām teju katrs desmitais pilsonis mūsu valstī ir nelabojams naudas atmazgātājs. Tomēr pat arī šādu Znotiņas iespējamo dzelžaino argumentu apgāž daudzu juristu, finansistu un citu ekspertu atgādinājumi kaut vai par to, ka tiesībsargu pienākums pirms kādas personas publiskas nosaukšanas par pirmšķietamu blēdi tomēr ir skrupulozi pārbaudīt kaut vai faktus par to, vai pirmšķietamā blēža bankas kontā visa atrastā nauda ir pilnā mērā noziedzīgi iegūta, un vai beigās – kaut pēc gadiem desmit –, kad, ļoti iespējams, amatos būs jau citi cilvēki, neizrādīsies, ka pirmšķietamais pieņēmums izrādījies nepamatots kaut par 1000 no desmit arestētajiem miljoniem eiro. Un vai nepiedzīvosim nepatīkamu brīdi, kad pirmšķietamais blēdis vērsīsies ar pirmšķietami pamatotu prasību pret Latvijas valsti, prasot kompensēt zaudējumus par to naudas daļu, kas ir likumīgi un godīgi nopelnīta un tādējādi cilvēkam – kaut uz laiku – ir absolūti prettiesiski atņemta. Un te jautājums – kurš tos zaudējumus segs?

Šķiet, daži apkarotāji joprojām negrib sadzirdēt, ka iebildumi ir nevis pret netīrās naudas apkarošanu, bet gan veidu un procesu, kura dēļ šļakatas no dubļu cīņām aptraipa godīgu cilvēku sejas, kas tomēr nav pieņemami. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē