Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Robežu paplašināšana

Iepriekšējās nedēļās Polijā notika valsts prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā, lai arī ne bez grūtībām, taču uzvarēja esošais prezidents, valdošās konservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) atbalstītais Andžejs Duda, kurš saņēma 51,2% vēlētāju balsu. Dudas sāncensi, Varšavas mēru Rafalu Tšaskovski tikmēr atbalstīja 48,8% vēlētāju.

Ka Dudas izredzes atkārtoti ieņemt Polijas prezidenta amatu ir jūtami augstākas, bija skaidrs jau pēc pirmās vēlēšanu kārtas. Pirmkārt, viņš pirmajā kārtā saņēma par 13% balsu vairāk nekā Tšaskovskis, otrkārt, par labējiem un konservatīvajiem kandidātiem kopumā tika atdots jūtami vairāk balsu nekā par liberālās ievirzes politiķiem.

Pretējā svaru kausā tikmēr tika likts vētrains un bieži vien nekorekts nosacītās apvienotās Eiropas atbalsts Tšaskovskim. Pret Dudu tika īstenots milzīgs spiediens no Briseles puses, bet daudzu valstu, it īpaši Vācijas, prese de facto atklāti aģitēja par Tšaskovski, un ir skaidrs, ka Varšavā šos notikumus neaizmirsīs vismaz nākamos trīs gadus. (2023. gadā Polijā ir gaidāmas parlamenta vēlēšanas.)

Polijas prezidenta vēlēšanu gaita un to iznākums ietekmēs ne tikai turpmākās attiecības ES iekšienē, jo vēlēšanas nodemonstrēja sašķeltību arī Polijas sabiedrībā.

Valsts ir sadalīta gan ģeogrāfiski – austrumu vojevodistes vienprātīgi atbalstīja Dudu, kamēr rietumu vojevodistes – Tšaskovski, gan mentāli.

Par esošo prezidentu balsoja lauku reģioni un mazpilsētas, kamēr par Tšaskovski – lielpilsētas, Dudu atbalstīja 62% vēlētāju, vecāku par 60 gadiem, kamēr Tšaskovski – 64% vēlētāju, jaunāku par 29 gadiem, utt.

Polijas nesaskaņas ar Briseli dēļ politikas, kuru neviens nenosauks par proeiropeisku liberālismu, kā arī nesaskaņas ar Vāciju Varšavas vēsturisko un aktuālo pretenziju pret Berlīni, kā arī Polijas kļūšanas par proamerikānisma bastionu Eiropā dēļ nav nekas jauns, tomēr šoreiz pretrunas izpaudās īpaši spilgti, brīžiem izejot ārpus pieļaujamajām robežām. Tāpat jaunums nav arī radikāli atšķirīgie noskaņojumi Polijas sabiedrībā, tomēr arī šeit priekšvēlēšanu karstumā tika izmantoti argumenti, kas atradās ārpus pieļaujamajām robežām.

Fakts, ka katra nākamā politiskā kauja Polijā kļūst aizvien radikālāka, raisa lielāko satraukumu.

Lai arī līdz šim pēc vēlēšanām vai citiem nozīmīgiem notikumiem kaislības vienmēr ir norimušās, šādi turpinot, agri vai vēlu pienāks brīdis, kad sarunāts būs tik daudz un kompromisi vairs nebūs atrodami. Un tā notiek ne tikai Polijā, bet arī virknē citu valstu, kas liecina par aizvien pieaugošo politisko nestabilitāti vismaz Rietumu pasaulē

Top komentāri

Arnis Brū
A
Krievijas cars Vladimirs teiktu- jālabo konstitūcija! Viena prezidenta vietā - divus! Bet ja nopietni, man vairāk simpatizē Duda. Kaut vai tāpēc, ka jūtami centieni saglabāt ģimeni t.i. attiecības starp vīrieti un sievieti, nevis perversijas, kā to diktē europa.
atbalsts poļiem!
a
Tā kā Polijas valdība darbojas tautas labā, tātad gan pret ES uzspiesto multikulturālismu un eirokomunismu, gan pret Krievijas imperiālistiskajiem tīkojumiem, tad Polijas opozīciju atklāti vai slepeni atbalsta gan Eiropas mltikulturālisti, gan Putina imperiālisti. Gluži kā 1939.gadā, kad Polijai no rietumiem uzbruka Vācija, bet no austrumiem uzbruka Krievija, arī tagad Polijai ir jācīnās pret diviem ienaidniekiem vienlaikus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē