Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rododendri ziemā vīst

Neskatoties uz nu jau dramatiskām ziņām par elektroenerģijas, gāzes un apkures tarifu kāpumu un mēnešiem ilgas vilcināšanās šajā jomā darīt jebko nozīmīgu (ja neskaita senioru uzpirkšanu vakcinācijai pret elektrības "vaučeru"), Krišjāņa Kariņa koalīcija vakar atkal bija uzdevumu augstumos – pieņemt kaut kādu lēmumu drīkst, pieņemt lēmumu, kas atvieglotu ievērojamas sabiedrības daļas problēmas – nekādā gadījumā!

Tika panākts kārtējais "kompromiss" – pateicoties uzņēmēju spiedienam, kuriem šis solis bija īpaši svarīgs, koalīcija pieņēma lēmumu uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu, kas mājsaimniecību rēķinu par elektrību samazinās par aptuveni sesto daļu. Taču netika atbalstīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums līdz 5% samazināt PVN elektroenerģijai, gāzei un siltumenerģijai, kas kopā ar sadales tarifa pazemināšanu, piemēram, elektrības rēķinu mājsaimniecībām mazinātu jau par aptuveni 40%.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pēc koalīcijas sēdes izlikās, ka ir ļoti apmierināts ar savas idejas noraidīšanu. Bet finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) sev raksturīgajā viegli ciniskajā stilā pirmām kārtām paziņoja, ka sadales tarifa samazināšana esot bijusi svarīga uzņēmējiem (it k ā sadales tarifa un PVN samazināšana būtu savstarpēji izslēdzoši), turklāt "[valsts] parāda apjoms ir pietuvojies mūsu noteiktajiem mērķiem". Labi zinot, ka vēl pagājušajā nedēļā, aci nepamirkšķinot, tika veikta kārtējā valsts parāda palielināšana par 600 miljoniem eiro, izlaižot ilgtermiņa obligācijas "virzībai uz klimatneitralitāti". Salīdzinājumam – piemēram, Francijas valdība drīzumā sāks izmaksāt 100 eiro "inflācijas pabalstu" ap 38 miljoniem iedzīvotāju, kuru mēneša alga nepārsniedz 2000 eiro (!). Papildus elektroenerģijas cenu pieauguma iesaldēšanai 4% līmenī uz gadu.

Tādēļ uz fona, kur pastāv neskaitāmi objektīvi iemesli sabiedrības neapmierinātībai ar Kariņa valdības sniegumu daudzās sfērās, tajā skaitā ar milzu apjoma aizņemto līdzekļu "apgūšanu" (kas gan ir galvenais koalīciju cementējošais faktors), Alda Gobzema vakardienas akcija Rododendrs, "pēc kā Latvijā viss mainīsies", šķita nedaudz smieklīga, ja ne nožēlojama. Tā kā pasākuma galvenais varonis bija aizņemts ar fotografēšanos dāmu pavadībā un skraidīšanu no viena Pils laukuma stūra uz citu, viss vairāk atgādināja pusaudžu zibakciju. Kam ir vajadzīgi mērķi, komanda, līderi, programma, aizraujošas uzstāšanās un spēja vienot cilvēkus zem kaut aptuveni vienotas idejas. Uz ko, šķiet, Gobzems&Co nav spējīgi pat pie visizdevīgākā sociālekonomiskā un politiskā fona. Tā savā ziņā diskreditējot jebkuru potenciālo opozīciju Kariņa koalīcijas varai.

..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē