Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Solis karšu pārzīmēšanā

Gadu mijā par sava veida ģeopolitisku pārsteigumu parūpējās Āfrikas valsts Etiopija, kura plaša darījuma ietvaros oficiāli atzina Somālilendas, kas ir viena no neatkarību pasludinājušajām, taču starptautiski neatzītajām kaimiņvalsts Somālijas provincēm, neatkarību.

Jāatgādina, ka starptautiski atzītā Somālijas valdība vēl kopš pagājušā gadsimta pēdējās desmitgades reāli kontrolē tikai valsts galvaspilsētu Mogadišo, un arī tad ne vienmēr pilnā apmērā. Pārējā valsts ir sadalījusies pašpasludinātās valstiņās (zināmākās ir Somālilenda un Puntlenda), kā arī dažādu cilšu un klanu kontrolētās teritorijās, kas tostarp ir novedis pie termina "somalizācija" parādīšanās, – ar to tiek apzīmēts centrālās varas sabrukums un ārkārtīgi augsts savstarpējās vardarbības līmenis.

Etiopija, neraugoties uz ilgstošiem iekšējiem konfliktiem, ir un paliek nozīmīga reģionāla lielvara – tā ir valsts ar trešo lielāko iedzīvotāju skaitu Āfrikā, kā arī valsts ar iespaidīgu ekonomisko potenciālu. Tostarp tās vēstures dēļ (Etiopija ir viena no pavisam nedaudzajām Āfrikas valstīm, kura nav bijusi kādas rietumvalsts kolonija) Adisabebā nekad nav valdījuši rietumiem labvēlīgi noskaņojumi.

Par Etiopijas reģionālajām ambīcijām liecina arī Somālilendas neatkarības atzīšanas darījuma nianses. Tā ietvaros Etiopija uz 49 gadiem iegūst kontroli pār Berberas dziļūdens ostu Somālilendā un tiesības izveidot tajā savas armijas bāzi, kamēr separātistu valdība saņem daļu Etiopijas valsts telekomunikāciju kompānijas un nacionālās lidsabiedrības akciju. Interesanti, ka minēto ostu laikā no 1966. gada līdz 1969. gadam uzbūvēja PSRS, pēc aukstā kara beigām to savām vajadzībām pielāgoja jau ASV, bet pēdējos gados modernizēja Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), kas bija aktīvi starpnieki sarunās par Somālilendas neatkarības atzīšanu.

Šīs vienošanās sekas tikmēr acīmredzami būs ievērojami tālejošākas nekā tikai Etiopijai svarīgās pieejas pasaules jūrām iegūšana. Pirmkārt, ir maz šaubu, ka Adisabeba (kura nupat kļuva arī par BRICS+ dalībvalsti) Berberas ostā būs gatava pieņemt arī Ķīnas un Krievijas karakuģus, bet, otrkārt, lai arī dažas no pašpasludinātajām valstīm Somālijas teritorijā (tajā skaitā Somālilenda) de facto pastāv jau trīs gadu desmitus, to starptautiska atzīšana līdz šim bija nerakstīts tabu. Tagad ir sākusies būtībā bijušās Somālijas kartes pārzīmēšana, radot priekšnoteikumus arī vēl citu, lielākā vai mazākā mērā "somalizētu" valstu vai pat reģionu karšu pārzīmēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē