Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Svarīgi noturēt iedzīvotājus

Rīga ārvalstu investoru skatījumā ierindojas 35. vietā, atklāj starptautiskās kompānijas EY īstenotais pētījums par to, cik pievilcīgas ārvalstu investīciju veikšanai tuvāko trīs gadu laikā šķiet Eiropas pilsētas. Mūsu galvaspilsēta 35. vietu dala ar Viļņu, Bratislavu, Lodzu, Porto un Marseļu. Par investīcijām pievilcīgākajām pilsētām Eiropā ir atzītas Londona, Stokholma, Frankfurte, Brisele un Parīze.

Jāteic, ka skeptisku attieksmi pret šā pētījuma objektivitāti raisa tas, ka atbilstoši EY sniegtajam skaidrojumam Tallina investīcijām pievilcīgāko četrdesmit pilsētu sarakstā šogad vispār nav minēta. Taču var jau būt, ka ārvalstu investori Tallinas pilsētvides modernizāciju un pasažieru ostas pilnveidi, kas notiek pat Covid-19 pandēmijas apstākļos, vēl nav pamanījuši un to Tallinas plusu sarakstā ierindos tikai nākotnē.

Vērtējot Rīgas vietu pētījumā, jāatzīst – protams, labi, ka mūsu galvaspilsētas pozitīvās iezīmes vispār ir pamanītas. Tomēr, atceroties 2020. gada 29. augustā notikušo Rīgas domes vēlēšanu uzvarētāju solījumus padarīt mūsu galvaspilsētu patiesi eiropeisku, jāteic, ka aptuveni gada laikā pārmaiņas ir tikai kosmētiskas. Dažu jaunievēlēto domes deputātu visai bezgaumīgā pašslavināšanās un eksaltētā jūsmošana par savas partijas šķietamo izcilību vairāk ir atgādinājusi Vidusāzijas politisko līderu rāpšanos uz pjedestāla, nevis Ziemeļvalstu politiķu līdzsvaroto pārliecību, ka būt deputātam – tas nozīmē strādāt. 

Savukārt domes ārkārtīgi izteiktā un neprofesionālā koncentrēšanās uz veloinfrastruktūru ir saprotama tādā ziņā, ka atbilst Eiropas Zaļajam kursam, turklāt transporta jomā dome tiešām spēj ko ietekmēt. Var jau spriest par to, ka Rīgā vajag jaunu koncertzāli, un par to, ka nepieciešams labiekārtot gan autoostas, gan pasažieru ostas apkārtni, tomēr jāņem vērā, ka ne visu nosaka dome. Ietekmi uz pilsētvidi atstāj vēl virkne faktoru – sākot no valstiska līmeņa diskusijām par vērienīgiem būvniecības projektiem līdz katra rīdzinieka attieksmei pret pilsētvidi. 

Jāņem arī vērā, ka pērn ievēlētajai domei sanācis strādāt pandēmijas laikā, kam raksturīgo digitālo izaugsmi pilsētvidē redzēt nevar. Tomēr dažādu aptauju dati liek bažīties par to, ka Rīgai ir risks zaudēt vienu no investoru skatījumā lielākajām vērtībām – izglītotus iemītniekus, jo tie pilsētnieki, kuri meklē patiesi mierīgu un zaļu vidi, lūkojas uz Pierīgu un attālākiem lauku reģioniem. Un ir iespējams, ka tie cilvēki, kuriem ir svarīga patiesi eiropeiska gaisotne un tāda pašvaldība, kas realitātē, nevis tikai vārdos, atbilst Ziemeļvalstu standartiem, raugās, piemēram, uz investoru daudz augstāk novērtēto Stokholmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē