Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
Ja neko nedara, lai pieķertu nodokļu izkrāpējus, tātad tos piesedz

Teikt, kamēr pielec

Kāpēc atkal un atkal jārunā par vienu un to pašu, vai tad citu tēmu vairs nav – man tika vaicāts pēc kārtējās intervijas par milzīgo kaitējumu, ko valstij nodara pievienotās vērtības nodokļa izkrāpēji, kamēr institūcijas, kam tas būtu jānovērš, nez kāpēc tēlo, ka viss ir kārtībā. Līdzīgu reakciju manīju pēc vairāku uzņēmēju un to veidoto nevalstisko organizāciju vadītāju izvaicāšanas, kur visi kā viens runāja par to, ka godīgie tiek kontrolēti jo īpaši, taču tos, kuri iemanās krāpties, piemēram, neizņemot licenci konkrētas uzņēmējdarbības veikšanai, neviena valsts institūcija netraucē.

Varu saprast inteliģences pārstāvjus, kuri rakstītā tekstā allaž tiecas atklāt sev ko jaunu un ir apbēdināti, ja tēma atkārtojas un ja iepriekš aprakstītajos gadījumos vienīgais jaunums ir tikai tas, ka problēma gan atkal un atkal aktualizēta, taču tie, kam tā jānovērš, arī katru nākamo publikāciju uztver kā iesnas, kuras nedēļas laikā pāries neatkarīgi no tā, vai ārstē vai ne.

Proti, pārkāpēji vai pārkāpēju neķērāji uzskata, ka medijiem ātri apniks par to runāt, tāpēc vien brīdis jānogaida – un varēs dzīvot, kā dzīvojuši tālāk.

Un te arī ir atbilde uz jautājumu, kāpēc šīm tēmām esam "uzsēdušies", – ja ir redzama nejēdzība, kas rada milzu zaudējumus mūsu valstij, uzskatām, ka mediju uzdevums ir par tām runāt vismaz tik ilgi, kamēr kāds, kura atbildībā tas ir, beidzot piecelsies no sava ērtā krēsla un novērsīs attiecīgo nebūšanu. Kā saka, pilināt, kamēr pielec, ka jādara, citādi mieru neliks. Turpretī aplamību vien fragmentāra, īslaicīga pieminēšana, tūdaļ pat pārslēdzoties uz citām tēmām, tikai vairotu pieradumu pie dzīvošanas tiesiski nesakārtotā valstī, un tad gan to, kuri raduši likumu apiet ar līkumu, savairotos tik daudz, ka diez vai par kādu valsts un sabiedrības attīstību būtu pamats vairs sapņot.

Un te nav runa par to, vai medijiem vēl ir tik liela ietekme, kā bija agrāk, – šis ir un paliek jautājums par politiskās kultūras attīstīšanas nepieciešamību. Un tam jābūt par visas sabiedrības, ne tikai mediju mērķi. Mums ir labs piemērs šajā ziņā – Skandināvijas valstis, kur pat sīkākie amatpersonu pārkāpumi tiek uztverti par apdraudējumu sabiedrībai. Kas liedz mums pārņemt viņu pieeju? Piemēram, ja politiķis pieķerts melos vienreiz, nevaram būt droši, vai viņš saka patiesību visos pārējos gadījumos. Ja vienreiz izmantojis amatu savtīgās interesēs, tātad nav izslēgts, ka to neatkārtos. Ja neko nedara, lai pieķertu nodokļu izkrāpējus, tātad tos piesedz. Ja nereaģē uz mediju, nevalstisko organizāciju vai kontrolējošo institūciju vēstīto par konstatētajiem pārkāpumiem, tātad pats ir blēdis. Tad varbūt rīkotos? 

Top komentāri

melnais humors
m
>> nu "Traucē tas, ka viens megazaglis, kurš sēdēdams pašvaldības amatā kļuvis par multimiljonāru ir viens no populārākajiem politiķiem." Vai tad tikai viens megazaglis? Ja vērīgāk parokās pa presi un portāliem, sanāk vismaz 500-1000 dažāda kalibra un vecuma multimiljonāru, t.i., megazagļu.
nu
n
"Mums ir labs piemērs šajā ziņā – Skandināvijas valstis, kur pat sīkākie amatpersonu pārkāpumi tiek uztverti par apdraudējumu sabiedrībai. Kas liedz mums pārņemt viņu pieeju?" ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Traucē tas, ka viens megazaglis, kurš sēdēdams pašvaldības amatā kļuvis par multimiljonāru ir viens no populārākajiem politiķiem.
Ēdelweiss
Ē
Savejos neaiztiek !!! Unka gan citadi varetu darboties latvija valdoso politmafijas kalnu kloākas Saeima radītātā Korumpantu Neaizskaramības Aizsardzibas Banda...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē