Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uzvarētāji un zaudētāji

Lai gan iepriekšējās nedēļas beigās Polijā notikušajās parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu (35,38%) saņēma astoņus gadus pie varas esošais konservatīvais spēks Likums un taisnīgums (Prawo i Sprawiedliwość – PiS), vairākums vietu jaunā sasaukuma parlamentā būs trim opozīcijas partijām, kuras jau iepriekš bija vienojušās par valdības veidošanu uzvaras gadījumā.

Attiecīgi – lai arī formāli uzvarētāja ir PiS, par vēlēšanu faktisko uzvarētāju tiek uzskatīta liberāli proeiropeiskā Pilsoniskā platforma (30,7%), kuru vada Polijas "galvenais eiropietis" – bijušais valsts premjerministrs un Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks. Pēdējais ir arī reālākais pretendents uz nākamā premjerministra amatu, un šī iespēja ar sajūsmu tiek uztverta kā Briselē, tā visā liberālajā Eiropā, kurām abām Varšava PiS vadībā konstanti sagādāja ne mazumu galvassāpju. Cits jautājums, ka atgriešanās uz liberāli proeiropeiskā ceļa vietā Polija var nonākt arī ilgā iekšpolitiskā krīzē.

Vispirms jāatceras, ka Polija nav parlamentāra, bet gan prezidentāla valsts un prezidenta amatā līdz 2025. gada augustam turpinās atrasties PiS pārstāvošais Andžejs Duda, kurš pirmo iespēju veidot valdību piedāvās ne jau Tuskam, bet PiS premjeram Mateušam Moraveckim, cerot, ka PiS izdosies pārvilināt savā pusē kādu no mazākajām oponentu partijām – vispirms jau centrisko Trešo ceļu (14,4%). Ja tas neizdosies un tiks izveidota Tuska valdība, Dudas rokās paliks plašas iespējas bloķēt tās iniciatīvas.

Opozīcijas kandidāta uzvara 2025. gada prezidenta vēlēšanās tikmēr nav garantēta, tostarp tāpēc, ka liberāli kreisā valdība gana ticami un ātri nonāks tajās pašās lamatās, kurās atradās konservatīvie. PiS valdība kā savas ideoloģijas ietvaros, tā arī lai saglabātu ietekmīgu grupu lojalitāti, bija spiesta pieņemt arī daudzus nepopulārus lēmumus. Opozīcija pirms vēlēšanām tikmēr solīja saglabāt visus populāros iepriekšējo valdību lēmumus (pirmām kārtām jau par dažādiem pabalstiem un izmaksām), kā arī atcelt visus nepopulāros (piemēram, drastisko abortu aizliegumu). Par to, ka arī viņiem pašiem nāksies virzīt ideoloģiski pareizas un atsevišķu atbalstītāju pieprasītas, taču nepopulāras iniciatīvas, opozicionāri pašsaprotami klusēja. Savukārt, kad šī nepieciešamība iegūs praktiskas aprises, tās svārstīgo vēlētāju daļas, kura nodrošināja opozīcijas uzvaru, noskaņojums sāks svērties jau pretējā virzienā. Tas nozīmē – politiskie ķīviņi Polijā var arī ieilgt uz nākamajiem pieciem vai pat vēl vairāk gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē