Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vajag stratēģisku pieeju

Portālā Manabalss.lv notiek parakstu vākšana par Naktsmiera likumu. Šis likums varētu regulēt izklaides biznesa darbību, jo patlaban "iedzīvotāju naktsmieru traucē izklaides vietas, kas ducina basus līdz rītausmai. Pasākumi un koncerti bez skaņas un laika ierobežojumiem." Iecerēts, ka Naktsmiera likums noteiks – "naktsmiers iestājas plkst. 23.00 un ilgst līdz 6.00".

Te gan jāatgādina, ka šovasar jau stājās spēkā grozījumi Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kas paredz iespēju arī juridiskās personas saukt pie atbildības par trokšņošanu. (Iepriekš pie atbildības varēja saukt tikai privātpersonas.)

Trokšņošana tiešā veidā nav aizliegta, taču ir gadījumi, kad trokšņotājus var sodīt par sīko huligānismu, publiski pieejamā skaidrojumā ir norādījis Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Vidzemes pārvaldes Sabiedriskās kārtības sargāšanas nodaļas priekšnieks Juris Inkins.

Diena par trokšņošanas tēmu ir rakstījusi vairākkārt, piemēram, pērn vasarā. RPP pārstāvis Toms Sadovskis tad skaidroja, ka sūdzības policija tiešām visbiežāk saņem naktīs, kad cilvēki vēlas doties pie miera. 

Tomēr par to, kad troksnis traucē, kad ne, gan sarunās ir uzklausīti, gan sociālajos tīklos ir lasīti atšķirīgi viedokļi, un tas attiecas arī uz viedokļiem par izklaides pasākumiem. Tāpat arī dzirdēts, ka galējību netrūkst – ir gan tādas personas, kas tērē policijas laiku, sūdzoties, ka viņu kaimiņi staigā pa savu dzīvokli vai savu dārzu, gan arī tādas personas, kas regulāri naktīs mūziku atskaņo tik skaļi, ka tā dzirdama lielā attālumā. Tāpēc, lai naktsmiera regulējums nekļūtu par sīkmanīgu "kasīšanos", emocionālu konfliktēšanu un nepamatotu policijas laika tērēšanu, jādomā stratēģiski.

Laika ierobežojums – skaļi pasākumi nav pieļaujami vēlāk par plkst. 23.00 – ir racionāls ierosinājums, jo tas ir vienkārši ievērojams un viegli kontrolējams. Taču paralēli tam jādomā arī par Rīgas, Jūrmalas un citu uz tūrismu orientēto pilsētu attīstības perspektīvām un atšķirīga gaisotne jāveido dzīvojamajos rajonos un tajos kvartālos, kuros vēlas izklaidēties tūristi un vietējie jaunieši.

Turklāt svarīgs aspekts ir būvakustikas prasības ēkām, šo prasību ievērošana un kontrole. Pieredze, uzturoties viesnīcā Tallinas vecpilsētā, rāda, ka tur, aizverot logus, naktsdzīves kņadu vispār nevarēja dzirdēt, un arī viesnīcas telpās skanošā mūzika netraucēja, bet ir arī ne mazums ļoti sliktas skaņu izolācijas piemēru gan Baltijā, gan citur pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē