Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts atbalsts un vakcīnas

Diskusiju raidījumos un sociālo tīklu virtuālajos plašumos notiekošās kaujas pēdējā laikā vērpjas ap vakcinācijas tēmu. Kā jau bijis ar daudzām tēmām, arī šoreiz agresīvu pārspīlējumu netrūkst abu virzienu galējo radikāļu izpausmēs. Lai arī racionāla izvēle ir vakcinēties pret Covid-19, tas, ja kāds nav vakcinējies, nenozīmē, ka būtu noniecināms viss, ko šis cilvēks ir paveicis savā profesionālajā jomā. Taču pasludināt nevakcinēšanos par brīvības izpausmi un lamāt tos cilvēkus, kuri vakcinējušies, noniecinot viņu zināšanas un sasniegumus, arī ir visai destruktīva rīcība.

Uz šāda, emocionāli nestabila fona norit strīdi arī par to, vai valsts atbalsts jāsaista ar faktu, ir vai nav atbalsta pretendents vakcinējies. Šonedēļ finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) paziņoja, ka "atbalsts tiks sniegts divos virzienos – apgrozāmo līdzekļu grants un subsidētās darbvietas. Atbalstu algu subsīdijai saņems vakcinēti strādājošie". Mūsu valdības lēmumi mēdz mainīties visai strauji, līdz ar to nav teikts, ka atbalsta piešķiršanas kritēriji vēl nemainīsies, un ir skaidrs, ka turpināsies strīdi sabiedrībā.

Turklāt šobrīd rodas iespaids, ka tiek sajauktas kopā divas dažādas situācijas. Viena situācija ir tad, ja valdība pieņem lēmumu, kas vispār aptur konkrētu nozaru darbību. Pandēmijas sākumā, kad par vakcināciju vēl nerunāja, uz laiku tika apturēti starptaut iskie pasažieru pārvadājumi. Pandēmijas gaitā arī vairākas citas nozares ir piedzīvojušas darbības apturēšanu. 

Piemēram, līdz 14. novembrim nav atļauti skaistumkopšanas pakalpojumi un frizētava nevar pieņemt klientus pat tad, ja viss frizētavas kolektīvs ir vakcinējies. Šādā situācijā, kad nozare tiek pilnībā paralizēta, tajā strādājošajiem cilvēkiem būtu jāsaņem atbalsts neatkarīgi no tā, ir vai nav viņi vakcinēti, jo strādāt un pelnīt naudu ir aizliegts gan vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem.  

Savukārt pilnīgi cita situācija ir tām nozarēm, kurām valdība strādāt nav liegusi, bet kurās darbs klātienē iespējams tikai ar sertifikātu, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanu (vai arī ar negatīvu testu). 

Nav nepieciešams iedzīvināt tādu modeli, kad cilvēki nevakcinējas, nestrādā, saņem valsts atbalstu un brīvo laiku izmanto, lai sociālajos tīklos agresīvi uzbruktu vakcinētajiem līdzcilvēkiem, kuri ar savu darbu pelna naudu gan sev, gan uzņēmumam, gan arī valstij – nomaksāto nodokļu veidā. Turklāt radīt priekšnoteikumus tam, ka cilvēki nevakcinējas tādēļ, lai nestrādājot varētu saņemt naudu no valsts, tiešām noteikti nevajadzētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē