Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vara attālinās no tautas

Svētki un tādi krīzes brīži kā tagad, kad cilvēku uzmanība novērsta uz kādām viņiem būtiskākām aktualitātēm, politiķiem ir ideāli piemēroti nepopulāru, bet ilgtermiņā lielas pārmaiņas nesošiem lēmumiem. Jā, varbūt kāds pamanīs, zvanīs trauksmes zvanus, taču plašākas masas tas neaizraus, tātad par skandālu, kas būtu jāņem vērā, nepārvērtīsies.

Spilgts tā piemērs ir pagājušajā nedēļā Saeimā nolemtais, ka pašvaldību vēlēšanās varēs piedalīties tikai politiskās partijas, tātad vairs ne vēlētāju pašu veidotas apvienības. Cik daudzi to pamanīja? Cik daudzi aizdomājās, kādas sekas tas atstās? Domājams, ka retais, jo cilvēku prātus šobrīd aizņem tas, kā izsargāties no Covid-19, kā sadzīvot ar daudzajiem ierobežojumiem, kas saistīti ar cīņu pret slimības izplatīšanos, kā izdzīvot mazāku ienākumu apstākļos, kā palīdzēt bērniem pabeigt mācību gadu utt. Kam gan, izņemot attiecīgo lēmumu pieņēmējus, spēka vēl aizdomāties arī līdz administratīvi teritoriālajai reformai, ar to saistītajiem jautājumiem...

Bet pārmaiņas, kas saistītas ar administratīvi teritoriālo reformu un tātad arī pašvaldību ievēlēšanas kārtību nākotnē, tiešām ilgtermiņā būtiski ietekmēs ikkatru, kurš dzīvo tagad mazas pašvaldības teritorijā. Ja iepriekš cilvēkiem bija bažas, ka attīstība turpmāk norisināsies vien jaunizveidoto lielo novadu (vai kā tur tos beigu beigās dēvēs) centros, tad tagad klāt nāk arī pamats satraukumam, ka visu pašvaldību būtiskos jautājumus turpmāk faktiski izlems Rīgā. Jo vēlētāju apvienību nebūs un, protams, nevar salīdzināt kādā reģionā veidotās partijas un Saeimas vēlēšanās panākumus guvušas partijas resursus priekšvēlēšanu cīņā. Vēl jo vairāk atceroties, ka pagājušā gada rudenī šīs pašas varas partijas īpaši nekaunīgā veidā pielēma sev krietnu naudas žūksni no valsts budžeta, ko nu var izmantot arī vēlētāju prātu skalošanai. Līdz ar to skaidrs, ka ar lēmumiem par administratīvi teritoriālo reformu un ar to saistītām izmaiņām pašvaldību vēlēšanu kārtībā šobrīd valstī pie varas esošās partijas būtībā visu varu arī nākotnē tiecas noturēt sev. Visos līmeņos.

Diemžēl līdz ar to arī pašvaldību līmenī vara attālināsies no tautas. Tas, kā dzīvo cilvēki no lielajiem centriem attālākajās vietās, politisko lēmumu pieņēmējus interesēs vēl mazāk. To acīmredzot saprot arī Valsts prezidents, kurš ar savām iniciatīvām mēģināja šo situāciju daudzmaz glābt, taču palika Saeimas vairākuma ignorēts. Un tas arī ir spilgts apliecinājums tam, ka partijnieku personiskās intereses šajā brīdī prevalē pār tautas un arī Latvijas reģionu vienmērīgas attīstības, lauku apdzīvotības arī nākotnē interesēm.

Top komentāri

Vara
V
neattalinas no tautas. Virsraksts melo. Uzraksti labak datumu, kad vara pedejoreiz bija tautas tuvumaa?
jānis
j
Kāda starpība, kāda sekta tur piedalās vai nepiedalās, tāpat tur blandās visādi savu lietu bīdītāji.
OIK maksātājs
O
Nost ar OIK.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē