Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks
Vai Rīgas domes opozīcijā palikušajiem kas būtisks jāuzspēj paveikt abu šo vēlēšanu starplaikā? Visdrīzāk – nē

Vien priekšspēle

Konkurences pieaugums cīņā par nokļūšanu uz politiskās skatuves (īpaši Rīgā) pašvaldību vēlēšanu gaidās tiek uztverts ar lielu uzmanību. Spekulāciju netrūkst par to, kurš kuram atņems balsis, kurus ievēlēs un kurus ne, kādas iespējas veidot alternatīvas koalīcijas un cik stipras tādas var būt, ko iespēs paveikt ievēlamie un kas viņiem "pēc definīcijas" nav pa spēkam.

Tas viss, protams, interesanti. Taču, redzot pieteikumus, skaidrs, ka pašvaldību vēlēšanas ir vien tāda kā politiskās cīņas priekšspēle pirms kā lielāka – valsts simtgades Saeimas vēlēšanām. Vismaz ne Bondars, ne Bordāna komanda nav no tiem, kas alktu četrus gadus nosēdēt pašvaldības opozīcijā. Tikt pie varas ir visai mazas izredzes kaut vai tāpēc, ka šobrīd pie varas esošo oponenti kampaņos pilnīgi citā valodas telpā.

Tātad ārpus varas esošās partijas plūksies par vienu un to pašu vēlētāju, nekādā veidā neietekmējot Saskaņas elektorāta attieksmes.

Līdz ar to tie, kuri būs guvuši kaut cik manāmus panākumus pašvaldību krēslu sadalē, bet palikuši opozīcijā, ies tālāk un būs lielākie pretendenti arī uz vietām parlamentā. Un tas attiecas gan uz sarakstu nosaukumiem, gan personālijām.

Vai Rīgas domes opozīcijā palikušajiem kas būtisks jāuzspēj paveikt abu šo vēlēšanu starplaikā? Visdrīzāk – nē. Vēlētāja izvēle nav tik racionāla, lai nozīme būtu kādam ļoti konkrētam panākumu uzskaitījumam, drīzāk svarīgs ir iespaids, ko atstāj sparīga iestāšanās par tām vai citām vēlētāju vajadzībām (tādā ziņā pretendentiem uz Saeimu būtu jo īpaši būtiski gūt pārstāvniecību pašvaldībās, taču palikt opozīcijā, jo tad no viņiem pašiem nav pamata prasīt atbildību par ko nepaveiktu).

Domājams, ka priekšvēlēšanu cīņu dalībnieki to ļoti labi apzinās. Līdz ar to varam samērā droši prognozēt, ka priekšvēlēšanu cīņa šoreiz sāksies jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām un būs ļoti asa. Ar ko pievērsīs uzmanību? Visdrīzāk ar apsūdzībām smagos finanšu noziegumos. Ja tas būs daudzmaz argumentēti, attiecīgajām valsts institūcijām nāksies reaģēt, sākt izpēti, kas, protams, aizņem laiku, līdz ar to skaidrību par to, kāds segums šādām apsūdzībām, gūsim vien pēc gadiem, kad trokšņa radītāji sēdēs jau citos, ērtākos krēslos. Ja kādam šķiet, ka tā tukša spekulācija, lai pašķirsta kādas piecus, desmit, piecpadsmit gadu vecas avīzes un atsvaidzina atmiņā, kādi skandāli bijuši un ar ko tie beigušies.

Politiskajā cīņā tas nav nekas neparasts, tur daudzi darbojas pēc principa, ka mērķis attaisno līdzekļus. Un ne tikai Amerikā, kā nupat piedzīvots, arī Latvijā tam visam esam gājuši cauri.

Top komentāri

molusks
m
Trīs viedokļi (Meļņika, Kolāta, Rajevska) par Jutas Strīķes kandidēšanu. Laikam jau citu problēmu valstī patlaban nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē