Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Metsola: Pirms paplašināšanās ES ir jāreformē

Eiropas Savienības (ES) pašreizējā struktūra nav piemērota, lai bloks varētu darboties, ja tajā būs 30 vai vairāk dalībvalstis, trešdien Varšavā pēc tikšanās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku atzinusi Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola.

Neviens no viņiem nesniedza preses konferenci, taču Tuska kanceleja paziņoja, ka tikušas apspriestas jaunievēlētā EP un nākamās Eiropas Komisijas (EK) prioritātes, tajā skaitā ES paplašināšanās, ko Metsola nosaukusi par bloka "spēcīgāko ģeopolitisko instrumentu", atzīstot, ka arī to nepieciešams izmanīt un reformēt.

"Mūsu savienība ir pastāvīgi mainīgs projekts, kas prasa pastāvīgu pielāgošanu. Esam sapratuši, ka pašreizējā ES struktūra vairs nebūs piemērota Savienībai, kurā būs 32, 33 vai 35 dalībvalstis," intervijā poļu ziņu vietnei "i.pl" norādīja EP priekšsēdētāja.

Cita starpā ES jānostiprina sava "drošības arhitektūra", un tas jāda sadarbojoties, nevis konkurējot ar NATO, piebilda Metsola, uzsverot, ka Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu ir "pastāvīgs drauds ES drošībai, tās demokrātiskajai iekārtai, tās stabilitātei, tās vērtībām un eiropeiskajam dzīvesveidam".

Starp citām problēmām, kas ES un EP būs risināmas tuvākajos gados, viņa minēja nepieciešamību vairot bloka konkurētspēju, atrisināt dzīves dārdzības krīzi, radīt jaunas darbavietas un veicināt ilgtspējīgu attīstību.

Lai gan Metsola neminēja nevienu konkrētu nākamās EK prioritāti, viņa norādīja, ka jūnijā notikušajās EP vēlēšanās ES pilsoņi esot balsojuši par pozitīvu Eiropu, kas izvirza un sasniedz savus mērķus, un ka jaunās EK programmai tas jāatspoguļo.

Pēc tikšanās ar Tusku Metsola devās uz Olštinu, lai Polijas premjera pārstāvētās liberāli konservatīvās partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) organizētajā vasaras nometnē tiktos ar jauniešiem.

2025.gada pirmajā pusē Polijai rotācijas kārtībā būs jāuzņemas ES prezidējošās valsts pienākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē