Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dienas komentārs

Moldovas dilemma © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušās pašvaldību jeb reģionālo padomju vēlēšanas liecina, ka prorietumnieciskajai prezidentei Maijai Sandu un valdībai ir, par ko padomāt pirms nākamajām vēlēšanām.

Šoruden svarīgākā ir drošība © DIENA

Saeima nesen galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt mūsu valstī uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Ņemot vērā "Krievijas īstenoto pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai, Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu uzturēšanās Latvijas teritorijā nav pieļaujama", Tieslietu ministrijas skaidrojumu citē LETA.

Skaļi vārdi bez reālām darbībām © DIENA

Neraugoties uz kopējiem noskaņojumiem islāma pasaulē un vairāku nozīmīgu musulmaņu valstu līderu kareivīgajiem paziņojumiem, iespēja, ka kāda no šīm valstīm varētu iesaistīties Izraēlas un Hamās konfliktā, šādi izraisot liela mēroga karadarbību Tuvajos Austrumos, ir maz ticama.

Saeimas atlaidēji © DIENA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vakar informēja, ka saņēmusi kopumā septiņus (!) iesniegumus no septiņām politiskām organizācijām ar ierosinājumu rīkot parakstu vākšanu par iespēju rīkot referendumu par 14. Saeimas atlaišanu.

Vai Rīga kļūs vēl tukšāka? © DIENA

Latvijas galvaspilsēta var zaudēt iedzīvotājus. Pēdējo piecu gadu laikā iemītnieku skaits Rīgā ir sarucis par 28 000, un patlaban mūsu galvaspilsētā ir deklarēti nepilni 680 tūkstoši cilvēku, oktobra beigās vēstīja sabiedrisko mediju portāls LSM.lv, atsaucoties uz Zemgales reģionālās televīzijas sižetu.

Vienotības trūkums Eiropā © DIENA

Lai arī Eiropas Savienība (ES) Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas personā ir izvirzījusi vērienīgus ģeopolitiskos mērķus, bruņota konflikta izcelšanās Tuvajos Austrumos, līdztekus karadarbībai Ukrainā, ir kļuvusi par nopietnu pārbaudījumu apvienotās Eiropas struktūrām un iemeslu domstarpībām tās vadības vidū, bet ES valstis tā arī nav spējušas izstrādāt vienotu nostāju attiecībā pret konfliktu Tuvajos Austrumos, atzīst izdevums Politico.

Ieilgušais pesimisms © DIENA

Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati par uzņēmēju noskaņojumu aizvien rāda ne īpaši iepriecinošu ainu par Latvijas uzņēmējdarbības un visas tautsaimniecības nākotnes perspektīvām.

Jālasa ziņas, nevis jāsapņo © DIENA

Vairākos medijos vēstītais, ka Latvijas augstskolu vidē starp ārvalstu studentiem uzvirmojis naidīgums, kas saistīts ar Izraēlas un Palestīnas militāro sadursmi, kārtējo reizi norāda uz to, ka ir svarīgi, lai mūsu sabiedrībā pieaugtu prasme reāli novērtēt situāciju.

Maika Džonsona prioritātes © DIENA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu vairākums šīs nedēļas sākumā beidzot spēja vienoties un ievēlēt palātas spīkeru – trešo politiski nozīmīgāko vēlēto amatu ASV ieņems kongresmenis no Luiziānas pavalsts Maiks Džonsons, viens no pašiem uzticamākajiem eksprezidenta Donalda Trampa līdzgaitniekiem.

Tikai balts vai melns © DIENA

Vakar Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas ļaus valstij nelojālus darbiniekus atbrīvot no darba, ja nebūs ievērots lojalitātes Latvijas valstij un Satversmei pienākums.

Argentīna izvēles priekšā © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās Argentīnā notikušo valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā neviens no galvenajiem kandidātiem prognozējami nespēja nodrošināt ievēlēšanai nepieciešamo 50%+1 vēlētāja atbalstu, kamdēļ uzvarētāja vārds tiks noskaidrots otrajā kārtā 19. novembrī.

"Horizontālais taimkods" © DIENA

Sākot no Covid-19 pandēmijas krīzes līdz pat šogad piedzīvotās milzu inflācijas, elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu un kredītprocentu likmju straujajam lēcienam, nevar nepamanīt būtisku šo krīžu negatīvo blakni – kvalitatīvas komunikācijas iztrūkumu starp valsts pārvaldi un sabiedrību.

Apdraudējumu Latvijā nevajag © DIENA

Latvija "kā darbaspēku nedrīkst uzņemt to valstu pārstāvjus, kuri atbalsta terorismu, pastiprināti iesaistās organizētajā noziedzībā vai pretdarbojas demokrātijai", nesen aģentūrai LETA pauda Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Jaunā Vienotība).

Joslas un ceļa forums © DIENA

Izraēlas un Gazas joslas dēļ mazāk uzmanības tika pievērsts pasākumam, kas citos apstākļos nešaubīgi būtu šā brīža globālās politikas pats svarīgākais notikums, – Ķīnā nupat notikušajam trešajam starptautiskās sadarbības forumam Viena josla – viens ceļš.

Pēkšņā apskaidrība © DIENA

Savdabīgi atkal un atkal konstatēt, ka politiķu rūpes par valsti un sabiedrību, kā arī aizrautīga pie varas esošo kolēģu un vienlaikus konkurentu kritizēšana visvairāk izpaužas brīžos, kad politiķi nonāk opozīcijā valdošajai koalīcijai, bet vēl jo vairāk tad, kad kārtējās vēlēšanās konkrēts politiskais spēks vispār saņem no vēlētājiem kārtīgu spērienu pa pēcpusi un paliek ārpus spēles laukuma.

Arī pētniecība ir vajadzīga © DIENA

Nesenās diskusijas par pētījumu, kas veltīts digitālajās platformās nodarbināto piegādes kurjeru situācijai, atklāj vairākus aspektus, kam nevajadzētu palikt bez ievērības.

Logina mērķtiecīgi provocē un polarizē © DIENA

Valsts valodas dienas uzrunā rakstot "Latvijas valoda", nevis "latviešu valoda", jaunā kultūras ministre Agnese Logina (Progresīvie), protams, nodarbojās ar apzinātu provocēšanu un vienlaikus savu politisko uzskatu un rīcības programmas paušanu.

Uzvarētāji un zaudētāji © DIENA

Lai gan iepriekšējās nedēļas beigās Polijā notikušajās parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu (35,38%) saņēma astoņus gadus pie varas esošais konservatīvais spēks Likums un taisnīgums (Prawo i Sprawiedliwość – PiS), vairākums vietu jaunā sasaukuma parlamentā būs trim opozīcijas partijām, kuras jau iepriekš bija vienojušās par valdības veidošanu uzvaras gadījumā.

Laukos redz asus kontrastus © DIENA

Apgalvojumi, ka Latvija atpaliek no abām pārējām Baltijas valstīm, izskan bieži un tiek pamatoti gan ar statistikas datiem, gan ar novērojumiem.

Eiropas klusējošie tālruņi © DIENA

Autoritatīvais izdevums Politico nupat publicējis rakstu ar nosaukumu Eiropas varas sabrukums (Europe’s Power Outage), kurā tika gandrīz atklāti norādīts – apvienotās Eiropas ģeopolitiskās ambīcijas tālu pārsniedz tās reālās iespējas, bet Eiropas pretenzijas uz kādu nozīmīgu ģeopolitisko lomu ir iluzoras.

Birokrātijas džungļos © DIENA

Nenoliedzami disciplinēta un godīga nodokļu samaksa valsts budžetā ir katra kārtīga pilsoņa (un dažreiz arī nepilsoņa) svēts pienākums, tādējādi sniedzot arī savu pienesumu valsts kopējā kasē, no kuras tad jau tālāk paredzēts finansēt izglītību, zinātni, aizsardzību, drošību, veselību un citas sabiedrībai būtiskas lietas. Ak jā, neaizmirsīsim, ka no šīs nodokļu maksātāju naudas ik mēnesi tiek finansētas arī ierēdniecība un birokrātija, starp kurām nereti varētu pat likt vienādības zīmi.

Kārtējās neveiksmes © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Vācijā notika divas svarīgas federālo zemju parlamentu jeb landtāgu vēlēšanas – Bavārijā un Hesenē. Rezultāti liecina par Vācijas valdošās koalīcijas popularitātes tālāku kritumu, kā arī par atbalsta pieaugumu labējiem politiskajiem spēkiem (ieskaitot tos, kurus publiskajā telpā pieņemts dēvēt par populistiem).

Morāla gatavība aizstāvēties no cilvēkēdājiem © DIENA

Palestīniešu teroristiskās organizācijas Hamas zvērīgais uzbrukums Izraēlas dienvidu apdzīvotajām vietām sniedz vērtīgas mācības arī mums, jo uzskatāmāk palīdz izvēlēties, kāda tipa politiskie strāvojumi ir derīgi Latvijas kā mazas nācijas pašsaglabāšanai, bet kādi mūs nespēs aizsargāt no cilvēkēdāju režīma, kas atrodas no mums uz austrumiem.

Bažas par viesstrādniekiem © DIENA

Politiķu un dažādu nozaru pārstāvju izteikumi par to, ka Latvijas darba tirgus plašāk jāatver viesstrādniekiem, šoruden ir izpelnījušies asu reakciju sabiedrībā.

Nacionālā drošība kā Šrēdingera kaķis © DIENA

Virspusējība, ar kādu medijos un politiskajās aprindās apspriež jauno Nacionālās drošības koncepciju, ir vēl viens apstiprinājums, ka ar procedūru, kādā tā tiek izstrādāta, pieņemta, bet galvenais – iestrādāta konkrētā rīcībpolitikā –, kaut kas ir galīgi greizi.

Kevina Makartija krišana © DIENA

Mērenais ASV republikānis Kevins Makartijs šonedēļ kļuva par pirmo ASV Kongresa Pārstāvju palātas jeb apakšpalātas spīkeru tās vēsturē, kurš zaudējis amatu neuzticības balsojuma rezultātā.