Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dienas komentārs

Donalda Tuska atgriešanās © DIENA

Polijas Republikas jaunā sasaukuma Seims (parlaments) šīs nedēļas sākumā beidzot spēja "legalizēt" 15. oktobrī notikušo vēlēšanu rezultātus, vispirms nobalsojot par neuzticības izteikšanu nu jau bijušajam premjerministram Mateušam Moraveckim (Likums un taisnīgums, PiS), bet pēc tam apstiprinot jaunu valdību ar premjera amatu reiz jau ieņēmušo (no 2007. līdz 2014. gadam) bijušo Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku (Pilsoniskā platforma, PO) priekšgalā.

Olimpiskais izaicinājums © DIENA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmums atļaut nākamgad Parīzē plānotajās olimpiskajās spēlēs neitrālā statusā piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ir kārtējais pārbaudījums gan demokrātijas principiem, gan arī pasaules lielvaru principu robežām, proti, cik tālu demokrātiskā pasaule ir gatava mainīt – kā tagad moderni teikt – novilktās sarkanās līnijas.

Traucē kara atbalsis © DIENA

Saistībā ar nesen notikušo Tūrisma forumu ir aktualizēts jautājums par to, kāpēc mūsu valstī pēc Covid-19 pandēmijas tūrisms nav atkopies tik veiksmīgi, kā tika cerēts. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada septembrī Latvijas tūristu mītnēs nakšņojuši 123,5 tūkstoši ārvalstu ceļotāju, kas ir par 28,1% mazāk nekā 2019. gada septembrī.

Iekšpolitisko cīņu sekas © DIENA

Amerikas Savienoto Valstu Kongresa augšpalātas Senāts noraidīja prezidenta Džo Baidena virzītā likumprojekta par vairāk nekā simts miljardu dolāru lielas palīdzības piešķiršanu Ukrainai, Izraēlai un Taivānai, kā arī ASV un Meksikas robežas stiprināšanai un pat amerikāņu jaunāko zemūdeņu būvniecībai nodošanu balsošanai, kas nostāda Ukrainu katastrofas priekšā. Atbilstīgi Senāta procedūrai, lai šāda veida likumprojekts tiktu nodots balsošanai (kas pārliecinošā vairākumā gadījumu nozīmē arī tā apstiprināšanu, lai gan mēdz būt arī izņēmumi), tas ir jāatbalsta vismaz 60 senatoriem no 100.

Neslēpsim, mūs biedē Rietumu nogurums © DIENA

Autoritatīvais amerikāņu žurnāls Time, kā ik katru decembri, šonedēļ paziņoja savu gada cilvēku, un iepretim 2022. gada izvēlei, kad Time vāka izvēle krita par labu Ukrainas varonīgās pretošanās simbolam Volodimiram Zelenskim, par 2023. gada ietekmīgāko cilvēku atzīta – mūsdienu popkultūras simbols – Teilora Svifta.

Nav slikti, bet vajag labāk © DIENA

Gadījums, kad Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) pacienta tuviniece uzbruka ārstei, kura paziņoja par šī pacienta smadzeņu nāvi, parāvis vaļā slūžas diskusijām par situāciju veselības aprūpē.

Galvenais ir iesākt procesu? © DIENA

Dienvidamerikas valstī Venecuēlā iepriekšējās nedēļas nogalē notika interesants konsultatīvais referendums, kura mērķis bija noskaidrot sevi par bolivārisku uzskatošās valsts pilsoņu attieksmi pret kaimiņvalsts Gajānas (bijušās britu Gviānas) lielākās daļas – tā sauktās Esekibo Gajānas –, atgriešanu Venecuēlas sastāvā.

Kas der Ušakovam, der Putinam © DIENA

Pirms nedēļas Nils Ušakovs, acīmredzot iesildot savu Eiroparlamenta priekšvēlēšanu kampaņu, uz Briseli bija uzaicinājis, nu jau diemžēl jāsaka, slaveno Daugavpils aktīvisti Olgu Petkeviču, kura zināma ar to, ka aizstāv Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu tiesības nemācīties latviešu valodu un ir spējīga apraudāties, tiklīdz tuvumā parādās kāda televīzijas kamera.

Valsts pašcieņas pārbaude © DIENA

Aptuveni līdz decembra vidum Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) varētu apkopot informāciju gan par tiem Krievijas pilsoņiem, kuri ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, gan par tiem, kuri to nav izdarījuši un kuriem Latvija jāatstāj. Par to nesen, atsaucoties uz PMLP, vēstīja LETA.

Kariņam draud smaga piezemēšanās © DIENA

Pagaidām tam, ko opozīcija sauc par skandālu ap atklājumu, ka Krišjāņa Kariņa premjerēšanas laikā, izrādās, ieviesta valsts budžetam dārgi izmaksājusī prakse darba lidojumos izmantot privātos, ne regulāros reisus, ir tikai viens visai droši prognozējams iznākums, kas ietekmēs tikko vēl teju kanonizētā Kariņa vietu pašas Jaunās Vienotības (JV) hierarhijā un attiecīgi pretendentu secībā uz starptautiskiem amatiem.

Cilvēks un viņa laiks © DIENA

Simt gadu vecumā šā gada 30. novembrī aizsaulē aizgāja cilvēks, par kuru runājot frāze "ar viņa nāvi ir beidzies vesels laikmets" nepavisam neizklausās pēc klišejas vai pieklājības vārdiem.

Ekseļa un vārdu spēles © DIENA

Pēdējo nedēļu laikā aktualizējušās diskusijas par valdības plāniem nākamā gada budžeta, tostarp iekasēt plānoto nodokļu apjoma, kontekstā. Šajā gadījumā runa ir par PVN likmes apjoma noteikšanu Latvijai raksturīgajiem svaigajiem augļiem un dārzeņiem.

Īrijas neitrālais statuss © DIENA

Daudziem latviešiem labi zināmajā Īrijā ir sākusies politiskā diskusija, kuru var uzskatīt par sava veida liecību tam, kā mainās priekšstati par it kā globālu un vispāratzītu starptautisko organizāciju nozīmīgumu un iespējām.

Arī žēlabas var būt melīgas © DIENA

Sabiedrība mūsu valstī kopumā ir gudra un izglītota. Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka vairāk nekā 40% strādājošo vecumā no 25 gadiem ir augstākā izglītība.

Blēdībās zūd lielas summas © DIENA

Vidējā bruto alga Latvijā šā gada otrajā ceturksnī bija 1525 eiro, bet pēc nodokļu nomaksas – 1114 eiro, rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Brīvības partijas uzvara © DIENA

Parlamenta ārkārtas vēlēšanas Nīderlandē noslēgušās ar negaidīti labiem antiislāmista un eiroskeptiķa Gērta Vildersa vadītās Brīvības partijas (PVV) panākumiem, bet Vildersam ir pavērušās labas iespējas kļūt par šīs valsts nākamo premjerministru.

Reāla problēma, neīstā metode © DIENA

Protams, "šajos ģeopolitiskajos apstākļos" (vienalga – ar vai bez pēdiņām lietojam šo pēdējos gados vietā un nevietā izmantoto argumentu) nostāties opozīcijā Valsts prezidenta ierosinājumam, ka pašvaldību mēri un to vietnieki jāpievieno to amatpersonu lokam, kam amata pienākumu pildīšanai nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, būtu bezperspektīvi un grūti pamatojami.

Kāpēc neviens nepūš balonus Kariņam? © DIENA

Svētdien, kad visa valsts bija atslābinājusi uzmanību no ziņu lentēm, starp potenciālajiem pretendentiem, kuri nākamgad oktobrī varētu nomainīt esošo NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, starptautiski izskanēja mūsu ekspremjera, tagad ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa vārds.

Solījumi un iespējas © DIENA

Argentīnas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā par uzvarētāju pārliecinoši (ar 55,7% vēlētāju balsu, kas ir lielākais atbalsts kādam no kandidātiem visā valsts demokrātijas vēsturē) kļuvis un 10. decembrī stāsies amatā politkorekti par galēji labējo populistu dēvētais nesistēmiskais kandidāts Havjers Milei.

Saules mūžu Latvijai! © DIENA

Rīt mūsu mīļās un vienīgās Latvijas valstiskuma 105. gadadiena. Tik daudz, ja paraugāmies kritiski uz savām cerībām un tā arī vēl nesasniegto, bet vēl tik maz, ja paraugāmies, cik biedējoši laiki atkal pietuvojušies mūsu robežām no Austrumiem.

Sekas var izrādīties tālejošas © DIENA

Dažādu citu starptautisko notikumu fonā bez pelnītas ievērības ir palikusi ziņa, ka oktobra beigās trīs no daudzajām Mjanmas nemiernieku armijām sāka vienotu uzbrukumu valdības spēkiem šīs valsts ziemeļos, pie robežas ar Ķīnu.

Lai būtu darbi, nevis strīdi © DIENA

Pašreizējā Saeima strādā jau nedaudz ilgāk par 12 mēnešiem, un, tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai, deputātiem vajadzētu nonākt sabiedrības uzmanības centrā ar lēmumiem, kas ilgtermiņā ir svarīgi mūsu valstij, tomēr gadās arī citādi.

Progresīvajiem vara pagaidām neatmaksājas © DIENA

Nākamā gada budžetu valdošās koalīcijas polittehnologi izdomājuši saukt par drošības un ilgtspējas budžetu, savukārt jaunākos partiju reitingus, kuri mērīti no 7. līdz 16. oktobrim, pirmo reizi kopš Evikas Siliņas valdība jau reāli darbojas, var dēvēt par atvieglojuma, cerību un vilšanās reitingiem.

Deivida Kemerona atgriešanās © DIENA

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks šīs nedēļas sākumā veica ievērojamas pārmaiņas valdības sastāvā – amatu zaudēja konservatīvo vidū populārā iekšlietu ministre jeb sekretāre Sjūela Breivermena, bet par ārlietu ministru negaidīti kļuva ekspremjers un Brexit "autors" Deivids Kemerons.

Demokrātu krustceles © DIENA

Laikraksts The New York Times, viens no galvenajiem ASV Demokrātiskās partijas ruporiem, pirms dažām dienām publiskoja sešās t. s. ASV svārstīgajās pavalstīs veiktās aptaujas rezultātus, no kuriem izriet, ka gadījumā, ja ASV prezidenta vēlēšanas notiktu šobrīd, piecās no šīm pavalstīm (Arizonā, Džordžijā, Mičiganā, Nevadā un Pensilvānijā) par to uzvarētāju vairāk vai mazāk pārliecinoši kļūtu eksprezidents Donalds Tramps.

Lamāt zviedru bankas vairs nav margināli © DIENA

Snobiskās pamācības baltiešiem, kas no Zviedrijas bijušā finanšu ministra Andersa Borga izskanēja Latvijas Bankas rīkotajā tautsaimniecības konferencē, un vēl jo vairāk viennozīmīgi sašutusī reakcija uz tiem provocē uz divām replikām.

Draudi – nopietns pārkāpums © DIENA

Latvijā "vairāk nekā 40% skolēnu regulāri saskaras ar vardarbību skolu vidē. Turklāt tikai puse skolēnu pauduši pārliecību par skolotāju noraidošo attieksmi pret bulingu. Izplatīts ir arī bulings digitālajā vidē – kiberbulings", teikts informācijā, ko nesen publiskojusi Valsts kanceleja.