Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dienas komentārs

Ko dara Eiropas Parlaments? © DIENA

Vētra, ko sociālajos tīklos sacēla ziņa, ka Tviterkonvoja organizētājs Reinis Pozņaks varētu startēt Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās no Apvienotā saraksta, kārtējo reiz parādīja, ka ikvienam, kurš dodas politiskās karjeras virzienā, jārēķinās, ka pār viņu gāzīsies kritikas lavīna.

Spriedzes pagaidu mazināšanās © DIENA

Pagājušajā sestdienā, 13. janvārī, Taivānā aizvadītās prezidenta (oficiāli – administrācijas vadītāja) un parlamenta vēlēšanas starptautiskās politikas vērotājiem ir likušas atviegloti uzelpot, jo vēlēšanu iznākums liecina – būtiski mainīt esošo situāciju salinieki negrasās.

Nauda nesmird? © DIENA

Aizvien plašāk izskan aicinājumi ierobežot Latvijas uzņēmumu sadarbību ar agresorvalsti Krieviju un arī tās atbalstītāju Baltkrieviju.

Politika un narkokarteļi © DIENA

Dienvidamerikas valstī Ekvadorā ir izcēlusies plaša narkokarteļu un ielu bandu rīkota vardarbība un uzbrukumi policijai, kas tiek uzskatīti par noziedznieku atbildi uz nesen par valsts prezidentu kļuvušā Daniela Noboas lēmumu izsludināt valstī ārkārtas stāvokli un pasludināt divus desmitus organizētās noziedzības grupējumu par teroristiskām organizācijām.

Konkursu birokratizācija © DIENA

Konkursu rīkošana uz dažādiem amatiem valsts pārvaldes struktūrās un kapitālsabiedrībās nenoliedzami ir vērtīgs mehānisms, lai konkrētajai amata pozīcijai atrastu labāko no pieejamiem kandidātiem.

Krievu graudu tranzīts jāpārtrauc! © DIENA

Valdības koalīcija tērē laiku diskusijām par to, vai saimnieciski var atļauties atteikties no krievu graudu importa un tranzīta, acīmredzami neapzinādamās, ka lēmums par tā pārtraukšanu ir neizbēgams.

Eiropas lokomotīves problēmas © DIENA

Vācijā nu jau vairākas dienas turpinās vērienīgas lauksaimnieku (un ne tikai) protesta akcijas, kuras ir saņēmušas savā ziņā starptautisku atbalstu – savas akcijas, atbalstot Vācijas kolēģus, rīko arī, piemēram, Francijas un Nīderlandes lauksaimnieki.

Ražošanas neesamība ir mīts © DIENA

Laiku pa laikam diskusijās par mūsu valsts ekonomisko situāciju pavīd apgalvojums, ka Latvijā nav rūpniecības. Tas gan ir mīts, kas iesakņojies apziņā ne vienam vien, bet ir tālu no patiesības, jo mums ir vairākas spēcīgas nozares, piemēram, kokrūpniecība un pārtikas ražošana.

Solis karšu pārzīmēšanā © DIENA

Gadu mijā par sava veida ģeopolitisku pārsteigumu parūpējās Āfrikas valsts Etiopija, kura plaša darījuma ietvaros oficiāli atzina Somālilendas, kas ir viena no neatkarību pasludinājušajām, taču starptautiski neatzītajām kaimiņvalsts Somālijas provincēm, neatkarību.

Austrumu tirgus II © DIENA

Dienā, kad sākās pilsoņa pasu skandāls, man tas atmiņā atsauca mazliet senākus notikumus un sabiedrības sašutumu saistībā ar AS Sadales tīkls pirmo piedāvājumu paaugstināt elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu cenas. Toreiz tarifu projekts pirms tā iesniegšanas izskatīšanai regulatoram taču bija izgājis nepieciešamo "birokrātijas ceļu", kura laikā tarifu lēciena plānu ar savu parakstu bija apstiprinājušas attiecīgas amatpersonas.

Taivānas sarežģītās vēlēšanas © DIENA

Taivānā 13. janvārī ir gaidāmas kā prezidenta, tā parlamenta vēlēšanas, par kuru rezultātu, pie kam neatkarīgi no šo vēlēšanu iznākuma, var kļūt ievērojams spriedzes pieaugums ASV un Ķīnas attiecībās.

Būs cīņa par vietām Briselē © DIENA

Latvijā šā gada 8. jūnijā ir gaidāmas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, kurās no mūsu valsts tiks ievēlēti deviņi deputāti. Visa Latvija būs viens vēlēšanu apgabals, un partijām, lai iekļūtu EP, būs jāiegūst vismaz 5% vēlētāju balsu.

Jauna dominējošā tendence? © DIENA

Aizvadītā gada 20. decembrī Francijas parlamenta abas palātas apstiprināja valsts prezidenta Emanuela Makrona virzīto jauno migrācijas ierobežošanas likumu, turklāt pēc tam, kad sākotnēji likums tika noraidīts, tajā tika veiktas gana būtiskas izmaiņas, paredzot nelegālās imigrācijas ierobežošanu galvenokārt ar aizliegumiem un represīvām metodēm.

Laiks sakopt māju © DIENA

Neskatoties uz to, ka pat valdību nomaiņa neiekavēja nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu, tas, kādā virzienā un ātrumā nākamgad piedzīvosim valsts tautsaimniecības attīstību vai stagnāciju, pagaidām ir diezgan miglā tīts. Iemesls tam nav tikai Latvijas politiķu un ierēdniecības, teiksim nu pavisam godīgi, mazspēja skaidri definēt reālus mērķus un attiecīgi arī īstenot procesus, lai mērķus sasniegtu.

Protests protesta dēļ? © DIENA

Serbijas galvaspilsētā Belgradā turpinās opozīcijas rīkotie protesti, cenšoties apstrīdēt nesen notikušo Belgradas skupščinas (domes) vēlēšanu rezultātus

JV reitingi un sazvērestības teorijas © DIENA

Ilgi gaidītie partiju reitingi, kurus sabiedrībai nācās gaidīt aizdomīgi ilgi – teju pilnus divus mēnešus, Ziemassvētku priekšvakarā beidzot tika publiskoti un, protams, gandarīja tos, kuri bija pārliecināti, ka kaut kāds negatīvs efekts pat uz Jaunās Vienotības (JV) disciplinēto vēlētāju skandālam ar partijas sejas Krišjāņa Kariņa negausīgi izmantotajiem dārgajiem privāto lidmašīnu reisiem būtu bijis jāatstāj.

VID reorganizācija koncentrētu ietekmi © DIENA

Saskaņošanai valdībā trešdien beidzot iesniegts Valsts ieņēmumu dienesta (VID), nu jau vēsturiski jāsaka, kārtējais reorganizācijas plāns, par kura ieceri un aprisēm Diena visai konkrēti rakstīja jau aprīlī.

Barjeras Trampa ceļā © DIENA

Amerikas Savienoto Valstu Kolorādo pavalsts Augstākā tiesa šonedēļ pieņēma lēmumu liegt ASV eksprezidentam Donaldam Trampam piedalīties pavalsts Republikāņu partijas priekšvēlēšanās. Tiesa atsaucās uz ASV konstitūcijas 14. labojuma 3. punktu, kas liedz ieņemt amatu valdībā personām, kuras ir piedalījušās dumpī.

Solījumi vai kas vairāk? © DIENA

Kvalificēta darbaspēka pieejamība ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem uzņēmējdarbības attīstībā un ārvalstu investīciju piesaistē, kas izriet no tā, ka šis jautājums līdz šim valsts līmenī nav sistemātiski risināts.

Jaunā pasu nodeva rādās sagudrota © DIENA

Argumentējot ar mērķi apgrūtināt pases noturību pret viltojumiem, nākamgad Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases, kuras pašreizējo 30 eiro vietā maksās divreiz lielāku valsts nodevu – 60 eiro, intervijā portālam Delfi paziņoja Pilsonības un migrācijas lietu priekšniece Maira Roze.

Kuģniecības drošības koalīcija © DIENA

Amerikas Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Loids Ostins nupat paziņoja par 10 valstu koalīcijas izveidi ar ASV priekšgalā cīņai pret Jemenas hutiešiem jeb husītiem, kuru militārās aktivitātes palestīniešu atbalstam ir lielā mērā ierobežojušas starptautisko kuģniecību Sarkanajā jūrā.

Neiedrošinieties draudēt! © DIENA

Pedagogi un ārsti, žurnālisti un sabiedriskie aktīvisti, politiķi un uzņēmēji – šo un vēl daudzu citu sabiedrības grupu pārstāvji nav pasargāti no tā, ka saņems draudus, kas tiešāk vai netiešāk saistīti ar viņu darbu. Jāatceras, ka ir bijis gadījums, kad draudēts tika pat grāmatas tulkotājai. Turklāt sociālajos tīklos agresivitāte mēdz iezagties pat zinātnieku domstarpībās.

Vjetnamas īpašā loma © DIENA

Plašu ažiotāžu rietumvalstu plašsaziņas līdzekļos izsauca Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētāja Sji Dzjiņpina nupat aizvadītā valsts vizīte Hanojā – mediji šo vizīti traktēja galvenokārt kā Pekinas vēlmi kavēt Hanojas tuvināšanos ASV un Japānai, kā arī saglabāt savu ietekmi kaimiņvalstī

Valodas terora beigas © DIENA

Vakar Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Darba likumā, ar kuriem iecerēts stiprināt valsts valodas lietojumu darba tirgū.

Labklājību sekmē saliedētība © DIENA

Vērtējot Latvijas labklājību, tiek uzsvērts, ka mūsu valsts atpaliek ne tikai no Igaunijas, bet arī no Lietuvas. Mūsu dienvidu kaimiņvalsts attīstība ir pamanāma arī ikdienišķos novērojumos, apmeklējot Viļņu un citas apdzīvotās vietas.