Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dienas komentārs

ANO reformēšana – strupceļā © DIENA

Septembra otrajā pusē Ņujorkā aizvadītās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 78. sesijas viena no galvenajām tēmām bija virknes valstu aicinājumi reformēt ANO pārvaldības sistēmu – pirmām kārtām jau ANO Drošības padomi un tās pastāvīgo dalībvalstu (ASV, Lielbritānijas, Francijas, Ķīnas un Krievijas) veto tiesības, kā arī organizācijas statūtus.

Vienotība vēl cer, ka kritiens apstāsies © DIENA

Pirmie partiju reitingi pēc mēnešiem ilgās jezgas ap valdības koalīcijas nomaiņu parāda, ka lielākās zaudētājas no visa šī bijušas divas partijas, kuru vēlētājs gaidīja un nav sagaidījis apmierinošu izskaidrojumu tam, kāpēc šī juku vasara ar maz un vēl mazāk ticamu blēņu runāšanu vispār bija vajadzīga. Un tās ir Jaunā Vienotība (JV) un Apvienotais saraksts (AS), kas piedzīvojušas attiecīgi 2,6 un 0,5 procentpunktu kritumu.

Naivums hibrīdkarā nepalīdz © DIENA

Saeima ir apstiprinājusi Nacionālās drošības koncepciju, kas līdz ar citiem nosacījumiem paredz to, ka no 2026. gada Latvijā sabiedrisko mediju veidotajam saturam jābūt latviešu valodā un citās valodās, kuras ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai. Valsts finansējums vairs netiks atvēlēts satura veidošanai krievu valodā.

Āfrikas transformācija © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Parīze atsauc vēstnieku no Nigēras galvaspilsētas Niamejas un ka Nigēru pamet arī vēstniecības diplomātiskais personāls. Tāpat Francija līdz gada beigām izvedīs no Nigēras tajā dislocētos savus karavīrus.

Par pieturām © DIENA

Domājams, satiksmes ministram Kasparam Briškenam "ļaunvēļi" vēl ilgi ar ironijas piedevu pieminēs gana plaši izskanējušo paziņojumu par panākto vienošanos ar Rīgas lidostas vadību par autobusa pieturas pārcelšanu.

Kaislības ap otro svešvalodu © DIENA

Diskusijas par to, ka skolās kā otrā svešvaloda jāmāca kāda no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valodām, izgaismo mūsu sabiedrībā risināmās problēmas.

Vai tiešām jaunā koalīcija mainīs kursu? © DIENA

Kad Evikas Siliņas valdībai jau tapšanas stadijā piedēvēja riskus, teiksim tā, pamatīgi mīkstināt pēdējā pusotra gada laikā pastiprināto kursu uz okupācijas seku krieviskā mantojuma izstumšanu, tas brīžam izskatījās pēc pārspīlētiem centieniem demonizēt koalīcijas partneri – Progresīvos.

Starp attīstību un norietu © DIENA

Vairāk nekā puse – 54% – iedzīvotāju uzskata, ka mūsu valsts "pastāv bez lielām izmaiņām", 19% ir pārliecināti, ka Latvija "pilnveidojas un attīstās", bet gandrīz tikpat – 20% – domā, ka valsts "atrodas savā norietā".

Arcahas pēdējās dienas © DIENA

Vakar pēc diennakti ilgas Azerbaidžānas īstenotas oficiāli antiteroristiskas operācijas, bet pēc būtības, protams, militārās ofensīvas rezultātā par pilnīgu kapitulāciju paziņoja trīs gadu desmitus pastāvējušās, pašpasludinātās armēņu Arcahas republikas (Kalnu Karabahas) vadība.

Ne tikai Rēzekne © DIENA

Patiesos iemeslus, kā dēļ pamatīgās finanšu problēmās nonākusi Rēzeknes pilsētas pašvaldība, noteikti ar laiku uzzināsim, kad viss skandalozais process būs noslēdzies.

Kā valdība solīto izpildīs? © DIENA

Jaunās valdības deklarācijā ir lasāms solījums paaugstināt "Rīgas konkurētspēju Ziemeļeiropā, nodrošinot iespējas investēt Rīgas infrastruktūrā un izveidojot vienotu Rīgas metropoles attīstības un pārvaldības modeli".

Svarīgas vēlēšanas Slovākijā © DIENA

Pavisam drīz, 30. septembrī, Slovākijā gaidāmas Nacionālās padomes (valsts parlamenta) ārkārtas vēlēšanas, par kurām virkne ekspertu un Rietumvalstu vadošo plašsaziņas līdzekļu jau pauduši bažas, ka to rezultātā Eiropā var parādīties vēl viena neliberālā demokrātija un ka par vēlēšanu rezultātu var kļūt izmaiņas Slovākijas līdzšinējā attieksmē pret karadarbību Ukrainā.

Runas un darbi © DIENA

Tagad jau Ministru prezidente Evika Siliņa piektdien no rīta pēc jaunās valdības deklarācijas parakstīšanas, bet vēl pirms valdības apstiprināšanas Saeimā sociālajā vietnē X (iepriekš – Twitter) publicēja ierakstu, kurā, manuprāt, pati būtiskākā daļa ir pats pēdējais teikums.

Vajag stratēģisku pieeju © DIENA

Portālā Manabalss.lv notiek parakstu vākšana par Naktsmiera likumu. Šis likums varētu regulēt izklaides biznesa darbību, jo patlaban "iedzīvotāju naktsmieru traucē izklaides vietas, kas ducina basus līdz rītausmai. Pasākumi un koncerti bez skaņas un laika ierobežojumiem." Iecerēts, ka Naktsmiera likums noteiks – "naktsmiers iestājas plkst. 23.00 un ilgst līdz 6.00".

Alternatīvas 2024. gadam © DIENA

Virkne publikāciju ASV Demokrātisko partiju atbalstošajos plašsaziņas līdzekļos liecina – partija aktīvi meklē pašreizējā prezidenta Džo Baidena nomainītāju pirms 2024. gada novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Par maizi un kūkām © DIENA

Apzināti vai neapzināti – secinājumu izdarīšana lai paliek vēstures pētniekiem pēc daudziem gadiem – demisionējušais premjers Krišjānis Kariņš bija izlēmis visai simboliski noslēgt savu pirmšķietami pēdējo dienu Ministru prezidenta amatā (protams, ja piektdien ieplānotajā Saeimas ārkārtas sēdē parlamentārieši patiešām apstiprinās Evikas Siliņas veidoto valdību).

Arī valdības atbildība © DIENA

Vidusslāni daudzviet pasaulē uzskata par sabiedrības stabilitātes nodrošinātāju gan politiski, gan ekonomiski, gan psiholoģiski.

Samits ar sīvu pēcgaršu © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Indijā aizvadītais pasaules divdesmit lielāko ekonomiku (G20) līderu samits ir atstājis gana rūgtas mieles Rietumvalstīs.

Baika aizturēšana skar ne tikai Vienotību © DIENA

Otrdienas rītā saņemtā ziņa, ka notikusi kratīšana Valmieras domē un aizturēts pilsētas mērs – korupcijas apkarotāju redzeslokā jau sen nonākušais Jānis Baiks, atstāj zīmogu uz jaunās valdības tapšanu.

Drošības dažādās sejas © DIENA

Kiberdrošības jautājumi atrodas vairāku ministriju pārziņā, un jācer, ka jaunā valdība kiberdrošības stiprināšanu iekļaus savu svarīgāko kopīgo prioritāšu sarakstā

Kima Čen Una iznāciens? © DIENA

Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Una gaidāmās vizītes Krievijā (formāli – Krievijas Tālo Austrumu ekonomikas foruma apmeklēšana) sekas, visticamāk, būs daudz tālejošākas nekā tikai ekonomiskās sadarbības ar Maskavu attīstīšana, apejot starptautiskās sankcijas, kā arī sarunu par bruņojuma piegādēm Krievijai risināšana.

Par kandidātiem atbild Evika Siliņa © DIENA

Pat neieslīgstot konkrētu personāliju iztirzāšanā, topošās jaunās valdības sastāva pirmās aprises neiedvesmo, un arī Latvijai tik vajadzīgo iedvesmu izrāvienam tās nesola.

Bažas par pašmāju biznesu © DIENA

Vērojot jaunas valdošās koalīcijas veidošanos, rodas bažas, vai nākamās valdības prioritātes ekonomikā būs vērstas uz vietējo uzņēmumu rašanos un izaugsmi.

Cerības un realitāte © DIENA

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vizīte Krievijā un tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ir apliecinājums tam, ka nepamatotas ir izrādījušās cerības – Erdogans pēc atkārtotas ievēlēšanas varētu mainīt attieksmi pret Maskavu un atgriezties Rietumvalstu orbītā, pārstājot sēdēt uz diviem krēsliem.

Vāķī rēgus iz deviņdesmitajiem © DIENA

Domājams, četrdesmitgadnieku paaudze atceras, ka 90. gadu beigās viens no Latvijas lielākajiem biediem bija EDSO augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos Maksa van der Stūla kārtējā neapmierinātība ar mūsu politiku valodas jautājumā.

Latviešu valoda ir svarīga © DIENA

Temats par to, ko Latvijai iesākt ar vietējiem Krievijas pilsoņiem, ir kļuvis par aktualitāti, kuru dažādi politiķi izmanto popularitātes veicināšanai un par kuru žanrā "manipulatīvs, iežēlinošs cilvēkstāsts" izpaužas visi, kam nav slinkums.

Gabonas galma apvērsums © DIENA

Samērā nelielā Centrālāfrikas valsts Gabona kļuvusi jau par septīto Āfrikas valsti, kurā dažu pēdējo gadu laikā noticis valsts apvērsums un pie varas nākušas militārpersonas.

Bezjēdzīgs farss © DIENA

Bezjēdzīgs farss daudzu mēnešu garumā, kam tiešas sekas ir valsts attīstības tālāka sabremzēšanās (pat neskatoties uz IKP pieaugumu 0,1% apjomā).

Izglītot speciālistus pašiem © DIENA

Viens no strīdīgākajiem jautājumiem, ko, visticamāk, nāksies risināt jaunajai valdībai, ir saistīts ar plašāku darba tirgus atvēršanu atbraucējiem no citām valstīm.