Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dārza taciņām jābūt ērtām

Dārza celiņu segumi var būt dažādi – nav obligātas cieši nomīdītas taciņas starp dobēm vai sterils bruģītis no punkta A līdz punktam Z. Svarīgākais, lai ir ērti, segums iederas dārza un piemājas vidē un saimnieki spēj to uzturēt kārtībā. Kādu celiņu segumu izvēlēties un kā to kopt, _Dārza Dienai _stāsta SIA Gartens projektu vadītājs Jānis Buķelis.

Dabiskie akmeņi un bruģakmeņi

Cik liels ir dārzs? Kādus dārza objektus savienos taciņas? Vai dārzā spēlēsies bērni? Skraidīs mājdzīvnieki? Cik daudz laika varēsiet veltīt dārza uzkopšanai? Kāds ir jūsu dzīvesveids? – Visi šie jautājumi ir svarīgi, iekārtojot dārzu un tajā veidojot celiņus. Piemājas pagalmiem, garāžu piebrauktuvēm, tāpat kā trotuāriem, visbiežāk izvēlas bruģa segumu, izplatītākie materiāli ir betona, granīta un klinkeru bruģakmeņi. Nodiluma pakāpe visiem šiem bruģa veidiem ir līdzīga, slidenākais no šiem materiāliem ir granīts. Taciņām parasti izmanto 6–8 cm biezu bruģakmeni, bet ieklājot jārēķinās, ka laika gaitā tas mazliet nosēdīsies.

Kā dekoratīvs cieto segumu elements ir dažādi dabīgie akmeņi, piemēram, dārza iekārtošanai lielākoties izmanto dolomītu, šūnakmeni, marmoru un granītu. Buķelis stāsta, ka kvalitatīva bruģīša mūžs ir līdz 30 gadiem ilgs. Dabīgie akmeņi kalpos vēl ilgāk, taču, ja domājam par izmaksām, šādam segumam tās būs lielākas, taču celiņa mūžs arī būs ilgāks.

Ir arī speciālas, sala un mitruma izturīgas flīzes, taču Latvijā tās nav pārāk iecienītas, jo mitrumā tomēr kļūst slidenas un prasa noteiktu dārza dizainu. Taču, izvēloties celiņu segumu, jādomā galvenokārt par ērtumu. Bruģi un akmens celiņus ir viegli kopt – atliek tos tikai noslaucīt, un viss, vai izravēt kādu nezāli, kas iespraukusies pa vidu.

Koka celiņi

Dabiskā, lauku vides un vintāžas stila cienītāji mēdz dārza celiņus veidot no koka, kas izskatās ļoti estētiski, piemīlīgi un omulīgi – koks kā flīzītes, apaļas, daudzstūrainas, šūnveida vai vienkārši dēlīši. Taču dārzs nav Pinterest lapa, un koka celiņi, pirmkārt, būs slideni slapjā laikā, otrkārt, ja daudz staigājat basām kājām, jāraugās, lai koks būtu rūpīgi noslīpēts, pretējā gadījumā iespējams tikt pie nepatīkamām skabargām. Koks laikapstākļu ietekmē bojājas un kvalitatīvi kalpos līdz 10 gadiem. Par to, vai nepieciešams koku apstrādāt, speciālistu domas dalās. Vieni uzskata, ka pirms klāšanas kokmateriāls noteikti jāapstrādā ar spēcīgiem koksnes apstrādes līdzekļiem, jo tas atradīsies tiešā saskarē ar zemi un mitrumu. Pārklājumu vajadzēšot atjaunot arī ekspluatācijas laikā. Taču Buķelis saka, ka to var arī nedarīt un koks apkārtējās vides ietekmē iegūs noteiktu krāsu un tekstūru, galvenais esot izvēlēties skujkoka materiālu – tas būšot izturīgāks.

Dabiskie irdenie segumi

Ja negribas celiņa ierīkošanai tērēt lielus līdzekļus, taciņas var veidot no irdeniem segumiem – sīkiem oļie, kaltētām sasmalcinātām koku mizām, grants un tamlīdzīgiem uzberamiem materiāliem. Tie ir ekonomiskāki, taču grūtāk kopjami. Ja pa taciņām skraidīs mazi bērni, suņi, pāri ejot tiks veiktas kādas sportiskas aktivitātes, visticamāk, segums izspārdīsies un būs regulāri jāatjauno. Turklāt no šāda seguma grūti iztīrīt tajā sakritušus gružus, netīrumus, arī ar nezālēm, kas sprauksies cauri, būs jācīnās. Turklāt slapji šie materiāli var lipt pie dzīvnieku spalvām vai apavu zolēm un tikt iznēsāti pa pagalmu, mājokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pavasara skrējienā: bez spriedzes un ar prieku

Parkos, dabas takās un ielās aizvien vairāk dažādu paaudžu cilvēki skrien! Arī iespēja pierādīt savu varēšanu garajā skrējienā – maratonā – aizrauj aizvien vairāk, un ne mazums ir arī tādu, kuri skri...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits