Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēness aptieka: Katram piektajam pēc glikozes līmeņa kontroles iesaka apmeklēt ārstu

Latvijas Diabēta federācijas rīkotajā Diabēta dienā 2022 Āgenskalna tirgū, Rīgā Mēness aptiekas farmaceites 20% no 105 apmeklētājiem, kuriem bija interese noteikt glikozes līmeni asinīs, konstatēja paaugstinātus rādītājus – viņi saņēma ieteikumu veikt papildu izmeklējumus, kā arī konsultēties ar ārstu. Iedzīvotāju ievērojamā interese par iespēju noteikt cukura līmeni asinīs liecina, ja pakalpojums būtu ikdienā pieejamāks, viņi pārbaudītos regulārāk, pārliecināta Mēness aptiekas farmaceite Darja Lesčinska.

“Mēness aptiekas” farmaceites Āgenskalna tirgū cukura līmeni asinīs nomērīja vairāk nekā  100 visdažādākā vecuma un profesiju cilvēkiem. Ja pirmie pakalpojuma saņemšanai izveidojušajā rindā bija vecākā gada gājuma Āgenskalna un apkārtnes iedzīvotāji, tad pēc darbadienas beigām nāca arī ekonomiskie aktīvie iedzīvotāji. Piemēram, kāda zobārste pēc mērījuma veikšanas atzina, ka to dara katru gadu, kad veic pilnas asins ainas analīzes. Arī kāds biologs vēlējās pārliecināties, ka cukura līmenis asinīs ir atbilstošs, piebilstot, ka dzīvojot veselīgu dzīvesveidu, tas lielākoties tāds arī ir cilvēkiem. Lielāka interese par mērījuma veikšanu bija sieviešu vidū, bet, kad kāds jaunāko klašu skolnieks pierunāja tēti nomērīt cukura līmeni asinīs, un farmaceite, redzot rezultātu, ieteica pievērst tam uzmanību un veikt tālākās pārbaudes, vīrietis sacīja dēlam paldies.

20 % no tiem, kuri Diabēta dienā izmantoja iespēju veikt glikozes līmeņa kontroli, „Mēness aptiekas” farmaceites ieteica veikt papildu analīzes laboratorijā un apmeklēt ārstu, vairākiem rādītāji pat ievērojami pārsniedza normas robežas.

Tāpat pasākuma laikā ikvienam tā apmeklētājam bija iespēja iegūt vairāk informācijas par diabēta un glikozes līmeņa kontroli – lai izvairītos no diabēta komplikāciju attīstības, ir jāuzrauga un regulāri jāmēra glikozes līmenis asinīs, jālieto nepieciešamie medikamenti, jāievēro diēta un jābūt kustīgam. Pasākuma apmeklētāji varēja uzzināt, kā katrs pats var ietekmēt dažus no apstākļiem, lai mazinātu iespējamību saslimt ar diabētu, piemēram, ar saviem spēkiem un uzņēmību mazinot tādus riska faktorus, kā liekais svars, mazkustība, neveselīgs uzturs.

“Mēness aptiekas” farmaceite Darja Lesčinska norāda: “Nepieciešama aktīvāka veselīga uztura un fizisko aktivitāšu popularizēšana riska grupai, kam varētu būt aktuāls diabēts. No farmaceita skatpunkta redzu, ka cilvēkiem ir informācija par šo slimību un izraisītajiem riskiem, taču nepieciešams kāds dzinulis, lai viņi savas veselības labā darītu vairāk.”

Cukura diabēta riska faktori:

  • Cukura diabēts ir ģimenes anamnēzē
  • Vecums – virs 40 gadiem
  • Liekais ķermeņa svars, aptaukošanās
  • Paaugstināts asinsspiediens
  • Paaugstināts zema blīvuma holesterīna līmenis asinīs
  • Smēķēšana
  • Sievietēm – cukura diabēts grūtniecības laikā

Novembrī uzrādot Veselība+ diabēts karti, diabēta pacienti „Mēness aptiekā” var saņemt piecas adatas insulīna injekcijām! Pieejamas pēc izvēles 4 mm, 6 mm vai 8 mm adatas. Šo piedāvājumu ir iespējams izmantot vienu reizi mēnesī, adatu skaits ir ierobežots un sīkāku informāciju var  jautāt farmaceitam.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits