Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvietei Guntai Cēsei – mūzikas izdevniecības Universal balva Elizabetes Konneles konkursā Sidnejā

Latviešu soprānam Guntai Cēsei – skaņu ierakstu nama Universal balva (Universal Music Prize), sestdienas vakarā Sidnejā lēmusi Elizabetes Konneles konkursa žūrija.

G.Cēse ir pirmā dziedātāja no Latvijas, kurai izdevās tikt šī unikālā, īpaši dramatiskajiem soprāniem domātā konkursa finālā, kuram pēc pusfināla sacensībām Eiropā, ASV un Austrālijā izvirzīja vien piecas dziedātājas no ASV, Itālijas, Nīderlandes un Latvijas. "Bija grūtāk, kā domāju, īpaši pirmā uzstāšanās ceturtdien. Bet vakar bija fantastiskas sajūtas," Gunta Cēses atklāj par konkursu, kurš norisinājās trijās kārtās. Galveno, Elizabetes Konneles balvu – 20 000 dolāru lielo naudas balvu un noklausīšanos Karaliskajā operā Londonā saņēma amerikāniete Džūlija Adamsa, toties Cēse bija vienīgā, kura ieguva ievērojamās skaņu ierakstu izdevniecības Universal speciālbalvu - XX un XXI gs. pasaules izcilāko operdziedātāju ierakstu CD un DVD kolekciju 2500 dolāru vērtībā. Daļu no tās Gunta dāvināšot J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, jo vēlas, lai ieraksti būtu pieejami plašākam topošo mūziķu lokam.

"Saņēmu vērtējumu, ka man ir vislabākā balss kultūra, un, iespējams, repertuārs varēja būt dramatiskāks. Cīņa jau vienmēr ir ar sevi, esmu priecīga ka varēju uzvarēt daudzus velniņus sevī," G.Cēse atbildēja Dienai par profesionālajiem ieguvumiem konkursā, kas Sidnejā norisinājās trīs kārtās no 17 līdz 19.septembrim. Ievērojamā diriģenta, maestro Ričarda Bonindža (Richard Bonynge) vadībā jaunos dziedātājus vērtēja soprāni Nensija Granta, Džiliāna Salivana un mecosoprāns Fiona Džeina.

"Kolosāla bija arī sadarbība ar konkursa koncertmeistaru, pianistu Deividu Harperu, kurš savulaik bija spēlējis Mstislava Rostropoviča diriģētajos P.Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins mēģinājumos. Domāju ka Latvijas vārds ir kļuvis vēl skanīgāks, un Sidneja ir skaistākā pilsētā pasaulē," priecājas Gunta Cēse. Priecīgu pārsteigumu viņai sagādājuši latviešu fani, kuri viņai pasnieguši ziedus. Tagad dziedātāja jau devusies prom no Sidnejas, lai uzstātos koncertos Melburnā un Adelaidā. "Šodien esmu pilnīga savvaļā Zilajos kalnos un tik tikko redzēju 30 ķengurus un koala lācīti, kas guļ kokā brīvā dabā. Neatkārtojami skati!" dziedātāja atklāja sarakstē ar Diena.lv

Pasaulslavenā Dienvidāfrikas soprāna Elizabetes Konneles izveidotais un viņas vārdā nosauktais konkurss ir vienīgais pasaulē, kurā piedalās tikai dramatiskie un potenciāli dramatiskie soprāni. Operdīva novēlēja savu mantojumu konkursam, nolūkā atbalstīt pasaules jauno soprānu izaugsmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja