Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Nauda deguna galā

Labi domātā un iesāktā valdības iniciatīva beidzot reformēt un radīt kvalitatīvu un vairāk vai mazāk ilgtspējīgu Latvijas nodokļu sistēmu, lai spētu vienlaikus gan padarīt pievilcīgu uzņēmējdarbības īstenošanu, gan arī nodrošināt vismaz lielāko daļu budžeta vajadzību, aizvien vairāk sāk iezīmēties kā neiespējamā misija, kas ātrvilciena tempā tuvojas kraujas malai.

Jau vairākkārt atliktā gala lēmuma pieņemšana par reformas plānu nu jau nonākusi nākamajā stadijā, kad konstruktīvas un kvalitatīvas diskusijas un attiecīgi loģisku risinājumu izvēles vietā politiskajā virtuvē jau sāk izplatīt apzinātas baumas, ka valdošās koalīcijas spēja vai arī nespēja vienoties par nodokļu reformu, tajā skaitā arī veselības nozares finansējuma avotiem, var izrādīties izšķiroša šīs valdības pastāvēšanai.

Premjera Māra Kučinska (ZZS) paustie atspēkojumi šīm baumām un drošinājumi, ka nevienam neesot plānu ne izgāzt reformu, ne nogāzt valdību, protams, ir politiķa cienīga reakcija uz situāciju. Tomēr dažu koalīcijas partneru manā skatījumā visai destruktīvā rīcība reformas apspriešanas gaitā neliecina, ka koalīcija darbojas kā vienota komanda, kas nevis meklē skabargas un utis, bet gan viens otru papildinoši strādā pie kopīga mērķa. Lai arī nekas pagaidām neliecina, ka dažādie koalīcijas partneri šobrīd saskatītu visiem pieņemamu tālāko ceļu, ir nosaukts jauns diskusiju gala termiņš – nākamā nedēļa –, kad esot paredzēts, pēc premjera vārdiem, pielikt punktu pašreizējam posmam.

Tas, ka reformas dēļ budžetā sagaidāms "caurums", šobrīd nav nekāds noslēpums, un ir visai loģiski meklēt risinājumus šai, cerams, īslaicīgajai problēmai. Taču pārsteidz, ka risinājuma meklējumos, spriežot, par cik un kādus nodokļus paaugstināt, atkal esam aizmirsuši galveno "caurumu" iemeslu – ēnu ekonomiku. Nodokļu politikas pamatnostādņu projektā, starp citu, ir atrodama šāda frāze: "Zemu nodokļu ievākumu nosaka iespējas nemaksāt un izvairīties no nodokļu maksāšanas, kā arī nodokļu optimizēšanas shēmas, ko nevar atrisināt tikai nodokļu reformas rezultātā. Tāpēc tiks turpināts aktīvs darbs pie uzņēmēju un sabiedrības motivāciju veicinošiem pasākumiem ēnu ekonomikas mazināšanai, kam jākļūst par galveno papildu ienākumu avotu budžetā." Lūk, te ir nauda! Tikai vajag mācēt un gribēt to paņemt.

Protams, to grūti izdarīt pusgada laikā, taču neaizmirsīsim, ka šī sērga Latvijā pastāv jau sen. Un līdz šim nekas īsti nav darīts, lai to iznīdētu. Tāpēc arī tagad slīkstam bezjēdzīgos strīdos, kur atrast naudu. Lai gan tā patiesībā atrodas tepat deguna priekšā.

Top komentāri

attīstības valstu ekonomika ir atšķ
a
Populistiem visu laiku patīk salīdzināt Rietumvalstu nodokļu sistēmas ar Latvijas nodokļu sistēmu. Ir jāsaprot, ka Rietumvalstīs un Latvijā ļoti būtiski atšķiras kapitālieguldījumu līmenis uz vienu darba vietu. Bet atšķirīgs kapitālieguldījumu līmenis prasa atšķirīgu nodokļu modeli. Igauņi to saprata jau ļoti savlaicīgi, tādēļ tur kapitālieguldījumi un atalgojums ir sasniedzis daudz augstāku līmeni, nekā Latvijā ar augstajām darbaspēka nodokļu likmēm. Barojot negausīgās pašvaldības un lielo pensiju saņēmējus, mēs strauji atpaliekam.
Vienotībai un populistiem tā nepatī
V
Vienotībai un populistiem šī reforma nepatīk. Vienotībai tas nozīmētu atzīt, ka ZZS kaut ko var izdarīt labāk, nekā viņi. Savukārt populistu bļauri tā arī nav sapratuši, ka augstās darbaspēka nodokļu likmes neļauj šeit attīstīties augstākas pievienotās vērtības un augstāka atalgojuma ekonomikai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē