Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Ar vienu roku dod, bet ar otru atņem

Ieceres labas, bet kā būs ar to iedzīvināšanu un tām nepieciešamo finansējumu? - šaubas par Labklājības ministrijas (LM) Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs 2011.-2017. gadam iecerēto ģimeņu atbalsta pasākumu iedzīvināšanai Dienai izteica portāla mammam.lv līdzautore Sindija Meluškāne un Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka.

Viņas arī ir nemierā ar līdz šim un turpmāk iecerēto pabalstu samazināšanu par bērniem. Tas, viņuprāt, nekādā veidā neveicinās dzimstību valstī, pat ja tiks paaugstināti nodokļu atvieglojumi. «Ģimenēm ar bērniem ir svarīgi, lai būtu šie abi - lielāki nodokļu atvieglojumi un arī pabalsti,» noteica S. Meluškāne. Vēl, viņasprāt, valstij ir jādomā, kā risināt bērnudārzu rindu problēmu un neatstāt to tikai uz pašvaldības pleciem.

Kur ņemt aukli

Par auklīšu dienestu, kurā vecāki uz laiku varētu atstāt savas atvases, Latvijā tiek runāts jau gadiem, bet tas joprojām nav izveidots, skepsi par šāda dienesta tapšanu nākotnē pauž S. Meluškāne. Pēc viņas teiktā, visvairāk ar problēmu, kur atstāt atvasi, saskaras divu trīs gadu vecu bērnu vecāki - māmiņai jāatgriežas darbā, bet bērnam vietas bērnudārzā nav. «Tad ir jāizvēlas, vai visu algu atdot auklītei vai arī ar bērniņu sēdēt mājās,» teic portāla mammam.lv līdzautore.

Iecerētie nodokļu atvieglojumi, pēc S. Meluškānes domām, būtu liels atspaids ģimenēm, un tos vajadzēja ieviest jau sen. Šis gan ir vienīgais finansiālais ieguvums ģimenēm, kas piedāvāts pamatnostādnēs. «Tur neviens vārds nav minēts, kā varētu uzlaboties situācija ar pabalstiem,» teica portāla mammam.lv pārstāve. Gan S. Meluškāne, gan Māmiņu kluba vadītāja ir nemierā ar jau īstenoto un iecerēto ģimenes pabalstu samazināšanu.

Piemēram, ģimenes pabalsts agrāk bija diferencēts - par pirmo bērnu tika maksāti astoņi lati mēnesī, bet par katru nākamo - vairāk. Taču tagad par katru bērnu ģimenē valsts mēnesī maksā astoņus latus. «Vai to maz var saukt par pabalstu?» vērtē mammam.lv līdzautore un bilst, ka, viņasprāt, pabalstam jābūt diferencētam, jo ikviena ģimene, kas atļaujas divus, trīs vai vairāk bērnu, dod lielāku ieguldījumu valsts nākotnē. Mammam.lv pārstāve un S. Salaka uzskata arī, ka nav pareizi liegt iespēju vecāku pabalstu jeb tā saukto māmiņalgu saņemt arī strādājošajiem vecākiem. Viņas kā nepieņemamu vērtēja LM ieceri no šā gada novembra ieviest māmiņalgu griestus.

Sākumā teriņi nav lieli

Satraukumu par pabalstu samazināšanu pauduši arī cilvēki, kuri izteikuši viedokli aptaujā par pamatnostādnēm LM mājaslapā. Kāds aptaujas dalībnieks norāda, ka bērna pirmajā dzīves gadā tēriņi nav tik lieli kā tad, kad bērns iet dārziņā vai skolā. Vienlaikus aptaujā pozitīvi vērtēta LM iecere sniegt atbalstu un palīdzēt tikt pie mazuļa ģimenēm, kas saskaras ar neauglības problēmām. Arī ideja palīdzēt risināt problēmas ar mājokli tiek vērtēta atzinīgi. Kāds gados vecāks cilvēks rosina, lai valsts jaunajai ģimenei sedz pusi no kredīta mājokļa iegādei.

Ideju daļēji segt 1.-4. klašu skolēnu ēdināšanu aptaujā iesaistītie atbalsta, taču tas jāparedz arī bērnudārza audzēkņiem. Cits aptaujas dalībnieks rosina, ka ēdināšanai bērniem vispār jābūt bez maksas. Ieceri sekmēt atlaides transportam uz un no skolas, kā arī muzejos un ģimenēm paredzētajos pasākumos aptaujātie kopumā vērtē atzinīgi. Kāds aptaujas dalībnieks norāda, ka, viņaprāt, vajadzētu gan skolu, gan bērnudārzu autobusus, kas bērnus vakarā nogādātu mājās.

Laikā no pirmdienas, kad pamatnostādnes nodotas sabiedriskajā apspriešanā, līdz ceturtdienai viedokli par iecerēm ģimeņu atbalstam izteikušas kopumā 16 personas, norādīja LM. Ikvienam ministrijas mājaslapā būs iespēja paust savu viedokli par pamatnostādnēs iecerētajiem pasākumiem līdz 28. jūlijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?