Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Romnijs cer uzvarēt Aiovas priekšvēlēšanās

Līdz ar trešdien Aiovas štatā paredzēto Republikāņu partijas priekšvēlēšanu sapulci ir sākusies cīņa par partijas nomināciju 2012. gada ASV prezidenta vēlēšanās. Aiovas balsojumam būs nenovērtējama nozīme septiņu kandidātu turpmākajās sekmēs pārējos ASV štatos un teritorijās. Tomēr ļoti iespējams, ka dažiem no viņiem dalība smagajā sacensībā beigsies jau pēc pirmā raunda.

Pēdējās socioloģiskās aptaujas liecina, ka Aiovā lielāko atbalstu varētu iegūt bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs, kurš pirms četriem gadiem cīņā par Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās piekāpās Arizonas štata senatoram Džonam Makeinam.

Romnijs līderos

Aiovas štata lielākā laikraksta Des Moines Register svētdien publicētā aptauja liecina, ka par M. Romniju ir gatavi balsot 25% respondentu, 22% atbalsta Teksasas kongresmeni Ronu Polu, bet trešo lielāko atbalstu varētu iegūt bijušais Pensilvānijas štata senators Riks Santorums, par ko balsi atdevuši 15% aptaujas dalībnieku. Tikai ceturto lielāko balsu skaitu varētu saņemt bijušais Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs, kurš vēl nesen tika uzskatīts par galveno favorītu cīņā par Republikāņu partijas nomināciju. Viņš aģentūrai Reuters apstiprināja, ka neizstāsies no turpmākās cīņas arī tad, ja rezultāts Aiovā būs slikts.

Tomēr 40% aptaujāto atzinuši, ka viņu izvēle vēl var mainīties, tādēļ nebūtu ieteicams izteikt drošas prognozes par Aiovas priekšvēlēšanu sapulces rezultātiem. Piesardzīgs savās prognozēs ir arī M. Romnijs: «Esmu ļoti pārliecināts, ka mums priekšā būs interesants vakars. Es nezinu, kurš uzvarēs.» Pašpārliecinātāks bija R. Pols, kurš domā, ka Aiovas balsojumā būs pirmais vai otrais. «Šaubos, ka būšu trešais vai ceturtais,» viņš sacīja sarunā ar ASV telekanālu CNN.

Atbalstu M. Romnijam izteikusi avīze Quad City Times, kas uzskata, ka tieši viņam ir vislabākās izredzes novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās uzvarēt pašreizējo Baltā nama saimnieku no Demokrātu partijas Baraku Obamu, kura prezidentūra iekritusi laikā, kad valsts ekonomika atrodas sliktākajā stāvoklī kopš Lielās depresijas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.

Pārmet pagātnes grēkus

M. Romnijs ir galvenais favorīts uz uzvaru ne vien Aiovā, bet sacīkstē kopumā. Viņa mērenie uzskati padara viņu simpātisku daudzu ierindas amerikāņu vēlētāju acīs. Pluspunktus viņam atnesusi arī nesaudzīgā kritika, ko viņš ir veltījis B. Obamam par ekonomiskās krīzes risināšanu, un apņemšanās nepiekrist nevienam budžeta deficīta samazināšanas pasākumam, kas paredzētu nodokļu palielināšanu. M. Romnijs arī paziņojis, ka iestājas pret abortiem un darīs visu, lai tos padarītu par pretlikumīgiem.

Kļūt par republikāņu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās M. Romnijam var ļaut arī kampaņai savāktie 20 miljoni dolāru (19,8 miljoni latu), kas ir daudz vairāk nekā pārējiem konkurentiem.

Pavisam droša uzvara viņam tiek prognozēta Ņūhempšīras štatā, kas ir viens no viņa galvenajiem atbalsta centriem. Ja M. Romnijs uzvarēs arī Aiovā, tad viņš sev būs nobruģējis ceļu pretī uzvarai arī nacionālā līmenī, domā analītiķi.

Vēl pirms mēneša aptauju līderis Aiovā bija N. Gingričs, tomēr atbalsts viņam strauji kritās pēc tam, kad M. Romniju un R. Polu atbalstošas kustības sāka aktīvu N. Gingriča antikampaņu.

Viņa pretinieki politikas veterānam pārmet pagātnes grēkus, no kuriem viens ir divas šķirtās laulības, kuras abos gadījumos izjukušas N. Gingriča sānsoļu dēļ. Šāda rīcība jo īpaši nepiedodama šķiet konservatīvākajiem republikāņiem.

Tāpat daudzi viņam nespēj piedot sadarbošanos ar ideoloģiskajiem pretiniekiem Nensiju Pelosi un Alu Goru, lai pievērstu uzmanību globālās sasilšanas problēmai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?