Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bikšeles un krustiņš

Eiropas Parlamenta (EP) 9. marta balsojums par parlamentāriešu imunitātes atcelšanu bijušajam Katalonijas premjerministram Karlesam Pudždemonam, kā arī vēl diviem katalāņu politiķiem rada iespējas viņu izdošanai Spānijai un liecina par minētās institūcijas vai, ja pareizāk, tās vairākuma (par imunitātes atcelšanu nobalsoja 400 deputātu) divkosību

Spānija ir apņēmusies notiesāt Pudždemonu un viņa līdzgaitniekus, kuri 2019. gadā tika ievēlēti EP, par 2017. gada notikumiem, kad Katalonijas valdība, neraugoties uz Madrides aizliegumu, sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, bet reģiona parlaments pēc tam, kad vairākums balsojušo atbalstīja atdalīšanos no Madrides, nobalsoja par neatkarības pasludināšanu. Beidzās šie centieni ar Madrides lēmumu atlaist reģiona valdību un parlamentu, atjaunot tajā tiešo pārvaldi, kā arī izsludināt jaunas reģionālā parlamenta vēlēšanas. Daļa neatkarības piekritēju līderu tika apcietināti, bet citi paspēja pamest valsti, tostarp Pudždemons un vairāki viņa līdzgaitnieki apmetās Beļģijā.

Spēku samēru jaunās vēlēšanas gan nemainīja, bet šā gada februārī notikušajās jau nākamajās vēlēšanās neatkarības piekritēju pārsvars Katalonijas parlamentā pieauga vēl vairāk, uzskatāmi liecinot, ko vēlas reģiona iedzīvotāju vairākums. Vēlmi pēc neatkarības ne tikai nemazina, bet pat palielina fakts, ka 2019. gadā Spānijas Augstākā tiesa piesprieda ilgus cietumsodus deviņiem Katalonijas līderiem. Bijušais reģiona vicepremjers Urials Džunkerass tika atzīts par vainīgu kūdīšanā uz nemieriem un valsts līdzekļu izšķērdēšanā (par tādu tiek uzskatīti tēriņi referenduma rīkošanai) un saņēma 13 gadu ilgu cietumsodu. Pudždemonam, ja viņš nonāks Spānijas tiesā, pavisam reāls ir 30 gadu ilgs cietumsods, lai gan ir ticama iespēja, ka viņu atteiksies izdot jau Beļģijas tiesa.

Problēma ir tajā, ka EP, kas vienmēr ir gatavs aizstāvēt visas iespējamās, tajā skaitā līdz absurdam novestās, tiesības trešajās valstīs, tiražējot rezolūcijas un nosodījumus, ne tikai izliekas neko nezinām, ka vienā no lielākajām ES dalībvalstīm tiek vairots politieslodzīto skaits (nupat notiesātais katalāņu reperis Pablo Hasels ir uzskatāms piemērs), bet arī piedalās šajā procesā. Protams, reālpolitiku, Spānijas nozīmīgo lomu ES un citus faktorus vēl neviens nav atcēlis, taču tajā pašā laikā vārdu neatbilstība darbiem, liekulība un dubultstandarti jeb pozīcija – gan bikšeles, gan krustiņš – pavisam noteikti nevairo uzticību EP – kā apvienotajā Eiropā, tā it īpaši aiz tās robežām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē