Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Problēmas, kas skar iedzīvotājus, tiek risinātas ar skatu no kaut kādiem kosmiskiem augstumiem

Dara darīšanas pēc

Valsts pārvaldē ļoti bieži sastopamies ar situācijām, kad problēmas, kas skar iedzīvotājus, tiek risinātas ar skatu no kaut kādiem kosmiskiem augstumiem, nedomājot, kādas sekas šie risinājumi (šo vārdu pat gribētos likt pēdiņās) var atstāt uz lielu daļu sabiedrības.

Kārtējais teiktā piemērs redzams starp Ministru kabineta komitejas pirmdien lemtajiem jautājumiem. Tēma visai prozaiska – Latvijā ir milzum daudz māju, kuras nav pieslēgtas centralizētajai kanalizācijas sistēmai un skaidrs, ka tajās izbūvētās kanalizācijas krātuves lielā daļā gadījumu ir gana nolietotas, no kā izriet, ka to lietošana neizbēgami saistīta ar vides piesārņojumu.

Kā šī problēma tiek risināta? Vispirms jau par Eiropas naudu lielā daļā apdzīvotu vietu tika izbūvētas maģistrālās cauruļvadu sistēmas. Tiesa, bez pieslēgumiem individuālajiem lietotājiem, jo pie mums par lielu grēku tiek uzskatīta Eiropas, valsts vai pašvaldību līdzekļu tērēšana konkrētu (kaut vienlaikus ļoti daudzu) cilvēku labā. Rezultātā iespējas pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai gan daudzviet nodrošinātas, taču tās izmanto tikai atsevišķu ēku īpašnieki. Jo pieslēgšanās šīm sistēmām, pat ja tās ir dažu metru attālumā, saistīta ar vairāku tūkstošu tēriņiem un tādas naudas, protams, nav vairumam tā senāk būvētajās ēkās dzīvojošo.

Nu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākusi klajā ar šīs problēmas risinājumu – veidošot "bedru" reģistru. Īpaši pašvaldību algoti cilvēki uzskaitīšot, cik tādu krātuvju vispār ir (kas liekas absurdi, jo skaidrs, ka tās ir katrā mājā, kam nav centralizēta pieslēguma), apzināšot, cik reižu gadā katrai pie centralizētās kanalizācijas nepieslēgtai mājai sniegti asenizācijas pakalpojumi, kādā stāvoklī ir krātuve u. tml. Vai tas risina problēmu pēc būtības? Skaidrs, ka ne. Daudz saprātīgāk būtu to naudu, ko nu paredzēs skaitītāju darba finansēšanai, un varbūt pat vēl mazliet vairāk atvēlēt to izmaksu vismaz daļējai segšanai, kas saistītas ar māju pieslēgšanu centralizētajām kanalizācijas sistēmām vai, ja tas nav iespējams, vides prasībām atbilstošām lokālām attīrīšanas ietaisēm.

Jo šajā gadījumā runa nevis par kāda individuālo labumu (galu galā, pie esošās situācijas pieradušie to var pieciest vēl kādu laiku), bet gan par visu kopīgo interesi – vides piesārņojuma samazināšanu, par Eiropas naudu izbūvēto maģistrālo sistēmu lietošanu utt.

Šī situācija skar ļoti daudzus cilvēkus Latvijā, turklāt ne tos turīgākos, varbūt tāpēc jo uzskatāmāk demonstrē sistēmiskas, saimnieciskas pieejas trūkumu valsts pārvaldes lēmumos. Bet piemēru, kad kaut kas tiek darīts pašas darīšanas pēc, nevis lai sasniegtu sabiedrībai būtisku rezultātu, netrūkst arī citās jomās. 

Top komentāri

Nu nu
N
Romān Meļņik, bet par oligarhu sarunām un kurus Dienas žurnālistus vajadzētu atlaist pēc kontroles pārņemšanas Dienā Tev nekas nav sakāms?!
Pilnīgi
P
piekrītu komentāram! Valsts pārvaldes ierēdņu modi ar kreiso kāju kasīt aiz labās auss tiešām var uzskatīt par klaju un atklātu valsts interešu sabotāžu!!!!!!
Romualds
R
Pa lielam vai pa mazam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē