Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Politisko apsvērumu ietekme uz lēmumu pieņemšanu pieaugs

Ko šobrīd grib vēlētāji?

Daudzkārt apspriestais Saeimas lēmums no 7. maija ļaut strādāt āra terasēm, kas bija pretējs valdības nostājai, ir iegaumēšanas vērts, jo spilgti ilustrē Covid-19 pandēmijas izmantošanu politiskajās spēlēs. Tomēr politiķiem vajadzētu saprast, ka Covid-19 un kopumā cilvēku veselība ir pārāk nopietna tēma, lai to ievītu savās politiskajās cīņās par varu un popularitāti.

Jāatceras, ka pandēmijas sākumā mūsu valdības lēmumi par Covid-19 izplatības ierobežojumiem tika pamatoti ar epidemioloģijas un infektoloģijas ekspertu ieteikumiem. Ekspertu rekomendācijas tika kritizētas, no uzņēmēju vides izskanēja pārmetumi, ka eksperti nedomā par tautsaimniecību, bet tikai par veselības aprūpi, tomēr bija skaidrs, ka eksperti pauž argumentētu, savās zināšanās un pieredzē balstītu nostāju.

Pandēmijai ieilgstot, aizvien jūtamāka kļuva ekonomisko apsvērumu ietekme uz lēmumu pieņemšanu, un piemēri tam redzami gan mazumtirdzniecībā, gan skaistumkopšanā, gan saistībā ar aviolidojumu atļaušanu starp Latviju un valstīm ārpus Eiropas Savienības.

Simboliskais lēmums par āra terasēm šobrīd liek domāt, ka tuvāko mēnešu laikā politisko apsvērumu ietekme uz lēmumu pieņemšanu aizvien pieaugs. Tuvojas vasara – laiks, kuru Latvijas iedzīvotājiem negribas pavadīt tikai mājās un darbā vai tikai attālināti strādājot dzīvesvietā-birojā. Turklāt jāņem vērā arī skolēnu brīvlaika faktors. Līdz ar to daļa sabiedrības var aizvien uzstājīgāk pieprasīt ierobežojumu mazināšanu, kultūras un sporta aktivitāšu pieejamību, kā arī iespēju brīvāk ceļot vismaz pa Baltiju, kā tas bija pērn, kad no maija vidus līdz augusta beigām pastāvēja tā dēvētais "Baltijas ceļojumu burbulis".

Latvijas politiskās vides iezīme ir tāda, ka pat tie politiskie spēki, kuri ļoti kategoriski definē savu nostāju, piemēram, liberālo un konservatīvo vērtību jautājumos, saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežojumiem reaģē vien uz sabiedrības noskaņojumu. Paužot apgalvojumu "Mēs rūpējamies par tautu!", politiķi var censties pamatot gan ierobežojumu pastiprināšanu, gan mazināšanu un skandēt pilnīgi pretējus saukļus  – "Atceļam ierobežojumus, jo tā grib vēlētāji!" vai "Ieviešam lokdaunu, nosakām komandanta stundu, slēdzam robežu, jo vēlētāji to pieprasa!". 

Taču daudz gudrāk būtu, ja valdība un Saeima kopīgi strādātu pie ilgtermiņa stratēģijas dzīvei Covid-19 apstākļos, nevis šūpotu visu sabiedrību ierobežojumu atcelšanas un pastiprināšanas šūpolēs, pandēmijas laika problēmas izmantojot politiskajā tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē