Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Konservatīvie un liberāļi

Latvijas iedzīvotāji gadiem esot atbalstījuši liberālu, nevis konservatīvu ekonomiku, un tā rezultātā šobrīd neizdodas raiti pārvarēt krīzes – gan Covid-19 krīzi, gan energokrīzi. Šāds viedoklis pēdējā laikā izskan saistībā ar Latvijas ekonomiskajām problēmām un politiskajām izvēlēm šo problēmu risināšanā.

Diemžēl kvalitatīvas konservatīvo un liberālo politiķu diskusijas par ekonomiku vērojamas ļoti reti. Parasti diskusijas starp konservatīvajiem un liberāļiem, vienalga, ar kādu tēmu sāktos, nonāk līdz vienveidīgiem un līdz ar to garlaicīgiem strīdiem par ģimenes jēdziena atšķirīgo izpratni, un šajos strīdos jau gadiem gan konservatīvie, gan liberāļi izmanto nemainīgus argumentus, turklāt abu virzienu radikāļi savu redzējumu pauž nemainīgi augstprātīgā kategoriskumā.

Taču 14. Saeimas vēlēšanu gads būtu īstais brīdis, kad gan konservatīvie, gan liberālie politiskie spēki varētu nākt klajā ar savu redzējumu par plašāku tēmu loku. Piemēram, ko darīt tad, ja Covid-19 riski turpināsies arī nākamajā ziemā un vismaz dažas ar cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos saistītās jomas ar pilnu jaudu strādāt nevarēs? Kāda būs turpmākā ierobežojumu stratēģija konservatīvo un kāda – liberāļu skatījumā? Kāda būs atbalsta piešķiršanas stratēģija ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem un to darbiniekiem? Kāds ir liberāļu un kāds konservatīvo piedāvājums, lai Latvija nepazaudētu tās nozares, kuras pandēmijā cietušas vissmagāk?

Šīs ir tēmas, kurās politiķi, kas startēs vēlēšanās, varētu piedāvāt konkrētu redzējumu.

Tagadējais labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) 2020. gada vasarā savā interneta vietnē ir paudis: "Konservatīvie iestājas par mazu valsts aparātu, zemiem nodokļiem, valsts nejaukšanos privātajā biznesā." Jāteic gan, ka Covid-19 pandēmijas laikā valsts privātajā biznesā jaucas visai intensīvi.

Savukārt Attīstībai/Par! liberāļi iepriekš definējuši: "Lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, jāmazina administratīvais slogs [..] un jāveicina valsts pārvaldes darbinieku izpratne par praktisko uzņēmējdarbību."

Spriežot pēc tā, ka Latvijas tūrisma, viesu izmitināšanas un ēdināšanas, skaistumkopšanas un sporta nozares asociācijas ir aicinājušas atkāpties ne tikai finanšu ministru Jāni Reiru (JV), bet arī veselības ministru Danielu Pavļutu (Attīstībai/Par!), jo šie ministri "ir zaudējuši uzņēmēju uzticību", izskatās, ka ar izpratni par praktisko uzņēmējdarbību realitātē ir bēdīgi.

Lai uz vēlēšanām aizietu tie vēlētāji, kam nepietiek ar populistu šovu, vajadzīgi konservatīvajās un liberālajās idejās balstīti, argumentēti piedāvājumi ekonomikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē