Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievijas un Ķīnas draudi

Vairākos ietekmīgos ASV analītiskajos izdevumos, tajā skaitā tādos kā Foreign Affairs un The National Interest, šajās dienās uzreiz tika publicēti vairāki raksti ar līdzīgu pamatdomu – Ķīnas un Krievijas stratēģiskā tuvināšanās rada pret liberālajām demokrātijām vērstu aliansi ar potenciālu un iespējām, kas ir lielākas nekā PSRS un to sabiedroto potenciāls aukstā kara periodā un lielākas nekā ASV un to sabiedroto pašreizējās iespējas.

Par galveno ASV pretinieci, protams, ir atzīta Ķīna, galvenokārt tās ekonomikas dēļ. Ekonomika tiek uzskatīta par ASV panākumu stūrakmeni, un ekonomiskajiem veiksmes stāstiem ir ievērojama loma ASV ideoloģijā. Šo iemeslu dēļ fakts, ka ASV strauji un visu acu priekšā zaudē pasaules vadošās ekonomikas statusu, ir trieciens vienlaikus gan ASV iespējām, gan prestižam. Savukārt Krievija ir vienīgā valsts pasaulē, kas ASV atzīta par eksistenciālu apdraudējumu, tomēr hiperskaņas ieroči īpaši neietekmē amerikāņu labklājību. Atšķirībā no Ķīnas megarūpnīcām un ekonomiskās ekspansijas.

Viss iepriekšminētais gan attiecas uz katru no abām šīm valstīm atsevišķi. Ķīnas un Krievijas aizvien redzamāko sinerģiju amerikāņu analītiķi pamatoti uzskata par draudīgāku nekā Ķīnas un Krievijas potenciālu summu. Abas Eirāzijas lielvalstis ir spējīgas nosegt viena otras vājās vietas, kas pilnvērtīgas stratēģiskās alianses izveides gadījumā padarītu tās būtībā neievainojamas, izņemot iekšpolitiskos satricinājumus. Arī ieteikumi ir atbilstīgi – tiek rekomendēts darīt visu iespējamo, lai nepieļautu šādas alianses izveidošanos un pirmkārt jau pārliecinātu Krieviju vismaz palikt neitrālai ASV un Ķīnas konfliktā.

Virkne pazīmju liecina, ka šāda satura publikāciju parādīšanās saskan ar ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas politiku pirms drīzumā iecerētā Baidena un Krievijas prezidenta Vladimira Putina samita. Lai arī oficiāli tikšanās (kurai Putins vēl nav pateicis viennozīmīgu jā, taču diezin vai jāšaubās, ka tā notiks) dienaskārtībā atradīsies citas tēmas, galvenais motīvs būs ASV centieni pārliecināt Krieviju izdarīt "pareizo" izvēli. Šajā ziņā Baidena administrācija neatšķiras no Trampa administrācijas, bet jautājums, kamdēļ demokrāti ar fanātisku neatlaidību neļāva Trampam darīt to, ko tagad vēlas darīt paši, paliek atklāts.

Atklāts paliek arī cits jautājums – vai Baidena administrācija ir spējīga piedāvāt Krievijai ko tādu, kas spētu ieinteresēt tās vadību un likt vismaz apsvērt kursa pārskatīšanas iespējamību? Par to ir stipras šaubas, un ticamāk šķiet, ka vienīgais samita rezultāts būs abu lielvalstu attiecību atgriešana minimāli pieņemamā līmenī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē