Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Atliek paļauties uz prasmi atpazīt dezinformāciju

Lai neticētu dezinformācijai

Nepieciešamība novērst dezinformāciju ir tēma, kas ietverta šonedēļ Strasbūrā notiekošās Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijas aktualitāšu sarakstā. "EP deputāti vēlas visaptverošākas pilnvaras Eiropas Savienības (ES) Stratēģiskās komunikācijas darba grupai, kas izveidota, lai cīnītos, piemēram, pret Kremļa dezinformācijas kampaņām ES, Rietumbalkānos un Austrumu partnerības valstīs," skaidro EP Preses dienests.

Taču nenoliedzami dezinformācija ir vērienīgs, sazarots, saturiski daudzveidīgs process, par kuru jādiskutē ne tikai EP plenārsesijās, bet daudz plašāk. Turklāt mūsdienās, kad interneta lietošana vairs nav ekskluzīva, šaurai cilvēku grupai pieejama greznība, bet kļuvusi par ikdienu visām paaudzēm, no maziem bērniem līdz cienījama vecuma senioriem, ir skaidrs, ka ierobežot to, kāda informācija tiek patērēta, nav iespējams. Atliek vien paļauties uz iedzīvotāju prasmi atpazīt dezinformāciju un gudrību tai neticēt.

Protams, var teikt, kāda gan nozīme, ko, piemēram, blakus mājā dzīvojošie kaimiņi domā par politiskajiem konfliktiem Baltkrievijā, Krievijas tautsaimniecību vai uiguru dzīves apstākļiem Ķīnā. Tomēr atšķirīga situācija ir tad, ja sekošana dezinformācijai noved pie tādas rīcības, kas ietekmē visas sabiedrības ikdienu. To mēs spilgti redzam patlaban aktuālajā vakcinācijas pret Covid-19 norisē. 

Ielūkojoties sabiedriskās domas aptaujas, ko jūnijā veica Latvijas Fakti, rezultātos, pamanāms, ka izteikta atšķirība attieksmē pret vakcinēšanos saistīta ar respondentu izglītību.

Vislielākais to respondentu, kas apgalvo, ka nevakcinēsies, īpatsvars ir grupā ar pamata vai nepabeigtu vidējo izglītību, vismazākais īpatsvars – respondentu, kuriem ir augstākā izglītība, vidū. To iedzīvotāju, kam ir zemi ienākumi, grupā, ir aptuveni divas reizes lielāks īpatsvars tādu, kuri apgalvo, ka nevakcinēsies, salīdzinot ar iedzīvotājiem, kuru ienākumu līmenis ir augsts (pa vidu ir grupas ar vidēji zemiem un vidēji augstiem ienākumiem).

Protams, cilvēkiem var būt subjektīvi, bet argumentēti iemesli nevakcinēties, kas izriet no individuālās pieredzes vai pārliecības. Tomēr ir visai ticams, ka iedzīvotāji ar zemāku izglītības līmeni ātrāk kļūst par upuriem dezinformācijas kampaņām. To vajadzētu ņemt vērā pie varas esošajiem politiķiem. Ja politiķi nevēlas, lai daļa sabiedrības dzīvotu dezinformācijas maldos, pašiem vēstījumi jāformulē tā, lai sasniegtu gan tos iedzīvotājus, kuri ieguvuši augstskolas diplomu, gan tos, kam nav sanācis pabeigt vidusskolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē