Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nekad nezaudējiet drosmi!

Aukstā kara vēsturē ir iegājušas vairākas ASV prezidentu runas, kas ne tikai iezīmēja aso robežšķirtni starp demokrātisko Rietumu un totalitārā komunisma pasauli, bet arī apliecināja ASV kā pasaules spēcīgākās nācijas apņēmību sargāt vēl nepakļauto tautu brīvību un ilgtermiņā strādāt pie PSRS novājināšanas.

Te var minēt gan Harija Trumena 1947. gada 12. marta uzrunu ASV Kongresam, kas pazīstama kā t. s. Trumena doktrīnas pieteikums, gan Džona Kenedija runu pie Berlīnes mūra 1963. gada 26. jūnijā – Es esmu berlīnietis, gan Ronalda Reigana uzrunas. Komunisma jūgā smokošajām tautām tās deva cerību uz labāku nākotni un pārliecību, ka ASV vienmēr kalpos par brīvības bāku.

Pēc PSRS sabrukuma tas pakāpeniski mainījās, ASV ieslīgstot nesaudzīgā savu ekonomisko interešu virzīšanā, bezjēdzīgos karos arābu pasaulē un neremdināmos iekšējos politiskajos un ideoloģiskajos konfliktos, kurus vainagoja Vladimira Putina režīmam atklāti simpatizējošā Donalda Trampa nākšana pie varas. Arī jaunā prezidenta Džo Baidena pirmais varas gads nenesa ASV globālās līderības atjaunošanos.

Taču sestdien Baidena vizītes laikā Polijā šķita, ka vēsture ir atgriezusies. Baidens no jauna uzceltās Polijas karaļu pils priekšā burtiski satrieca pasauli ar uzrunu gluži kā no heroiskā aukstā kara laikmeta vēstures grāmatām. Dodot nepārprotamu vēstījumu Putina režīmam, ka tas tiks ekonomiski iznīcināts, NATO sabiedrotajiem – ka tie tiks aizstāvēti, un ukraiņu tautai – ka tā tiks atbalstīta tuvu visiem iespējamiem līdzekļiem. Simboliski, ka ASV prezidenta runa izskanēja tieši no Varšavas, kas 1944. gada sacelšanās laikā tika noslaucīta no zemes virsas, tās aizstāvjiem velti gaidot Rietumu sabiedroto palīdzību. Šodien līdzīgi iet bojā Mariupole.

Pastiprinot teiktā simbolismu un vēršoties pie katra Polijas, Ukrainas un visas Eiropas iedzīvotāja, kurus pārņēmušas bailes par nākamo necilvēcīgo Putina režīma gājienu, Baidens citēja ikonisko pāvesta Jāņa Pāvila II uzrunu pirmajā vizītē tobrīd komunistiskajam režīmam pakļautajā Varšavā: "Nekad neatmetiet cerību. Nekad nešaubieties. Nekad nepagurstiet. Nekad nezaudējiet drosmi! Nebīstieties!" – "Diktators, kurš apņēmies atjaunot impēriju, nekad neizdzēsīs tautu brīvības mīlestību. Brutalitāte nekad to nesamals. Ukraina nekad nebūs Krievijas uzvara, jo brīvi ļaudis atsakās dzīvot bezcerības un tumsas pasaulē. Mums būs cita nākotne, kas balstīta demokrātijā un principos, cerībā un gaismā. Tikumībā un cieņā, brīvībā un iespējās. Dieva dēļ, šis cilvēks nevar palikt pie varas! Lai Dievs jūs visus svētī," reiz pāvesta teikto papildināja ASV prezidents. Dodot cerību mums visiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē