Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nevājināsim paši sevi!

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien atbalstīja likuma grozījumu virzīšanu, kas aizliedz dabasgāzes piegādes no Krievijas bez jebkāda pārejas perioda.

Tās priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? neganti uzbruka ekspertu mēģinājumiem apšaubīt šo tūlītējo pieeju, piesaucot "Krievijas gāzes adatas" lobijus un "meitenes Ukrainā ar lodi pakausī". Premjers Krišjānis Kariņš paziņoja, ka koalīcijā ir "vienprātība, ka Latvijai pēc iespējas ātrāk jāatbrīvojas no Krievijas dabasgāzes piegādēm", bet Valsts prezidents Egils Levits – ka Latvija kopā ar Lietuvu un Igauniju (sic!) "jau ir pilnībā atteikusies no Krievijas gāzes"!

Pilnībā atbalstot atteikšanos no Krievijas gāzes kā morālu izvēli par labu Ukrainas tautai, diemžēl ir jākonstatē, ka Latvijas politiķi ir krituši histērijā. Kopējs ES paziņojums par jauno sankciju paketi, tostarp plānu, kā pakāpeniski notiks atteikšanās no krievu gāzes un citiem energoresursiem, šī komentāra rakstīšanas brīdī, t. i., vakar, vēl tika skatīts ES Padomē. Igaunijas premjere vakar paziņoja, ka valsts no Krievijas dabasgāzes importa atteiksies līdz gada beigām, kad kopā ar Somiju cer uzbūvēt mobilu sašķidrinātās gāzes (LNG) termināli Paldiskos. Par Latviju paziņojumā nebija ne vārda.

Šķiet, ka ir notikusi reti bezatbildīga Latvijas politiķu aizskriešana ratiem pa priekšu. Jo reāla plāna, kā aizvietot trūkstošās gāzes piegādes no Krievijas, tiem nav. Ekonomikas ministrija to nākamnedēļ iesniegšot valdībā, tā cer, ka ministrs Jānis Vitenbergs atgriezīsies no vizītes ASV ar uzvarošu paziņojumu par to, kā amerikāņi mūs tūlīt glābs, būvēs sašķidrinātās gāzes termināli! Gāzes pārvades operatora Conexus vadītājs Uldis Bariss LTV trāpīgi formulēja: "Ir divas iespējas – turpināt sevi apgādāt un paralēli veidot jaunu infrastruktūru vai arī veidot infrastruktūru un apgādi veikt no jaunās infrastruktūras!" Diemžēl ir pilnīgi skaidrs, ka LNG termināli šī gada laikā Latvijā uzbūvēt nav iespējams, Klaipēdas terminālis Baltijas valstis un Somiju (kas ir vienots tirgus) nodrošina ar pusi nepieciešamās dabasgāzes, savukārt Latvijas iespēja kaut ko saņemt no iecerētā Paldisku termināļa nav skaidra. Taču gāze apkures sezonai Inčukalnā ir jāiesūknē jau šovasar. Gāze joprojām ir būtisks enerģijas avots daudzu pašvaldību, arī Rīgas, siltumapgādes uzņēmumiem un elektrības ražošanai Latvenergo.

Būsim atklāti – ja ir jāizšķiras, vai vēl vienu vasaru iepirkt gāzi ziemai no Krievijas vai arī būtiski vājināt Latvijas ekonomiku, dot smagu triecienu uzņēmējiem un iedzīvotājiem, izvēle ir skaidra. Mūsu tik nepieciešamā spēja sniegt palīdzību Ukrainai (tostarp ar ieročiem), kā arī mūsu pašu drošība ir prioritāras. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē