Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Nav skaidrs, kamdēļ rietumvalstīs uztur ilūziju par konkrētās opozicionāru grupas nozīmību

Opozicionāra noriets

Vienlaikus ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina ikgadējo uzrunu par stāvokli valstī 21. aprīlī visā notika arī ieslodzījumā esošā opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstītāju rīkotas protesta akcijas, pareizāk – neveiksmīgs mēģinājums sarīkot liela mēroga protestus.

Lai arī organizatori apgalvo pretējo un dēvē akcijas par ievērojamu panākumu, citi pat pārliecināti Krievijas varas oponenti ir atzinuši, ka akciju dalībnieku skaits bijis daudzkārt mazāks par cerēto. Atbilstīgi liberālās radiostacijas Eho Moskvi galvenā redaktora Alekseja Venediktova novērtējumam Maskavā protestos piedalījās, un arī tad bez īpaša entuziasma, ne vairāk par 10–15 tūkstošiem cilvēku, bet 84% radiostacijas klausītāju aptaujā protestus novērtēja kā "vājus". Ārpus lielpilsētām atbalstīt Navaļniju bija gatavs pavisam niecīgs skaits cilvēku, bet daudzviet pieteiktās akcijas nenotika vispār. Pat Ņižņijnovgorodā (pilsētā ar vairāk par miljonu iedzīvotāju) izsludinātajā vietā tā arī neieradās neviens protestētājs.

Zemo interesi daļēji, protams, ir iespējams skaidrot ar varas iestāžu darbībām, tajā skaitā ar Krievijas Ģenerālprokuratūras tiesā iesniegto prasību atzīt Navaļnija izveidotās struktūras par ekstrēmistiskām. Ir maz šaubu, ka tiesa atbalstīs prasību, un protestu dalībniekus, un jo īpaši organizatorus, drīz gaida jau daudzkārt bargākas sankcijas par administratīvajiem sodiem un arestiem. Attiecīgi arī daudzu aktīvistu vēlme protestēt ir gājusi mazumā, un sākusies izceļošana no Navaļnija struktūrām.

Tajā pašā laikā tas ir tikai viens no protestu apsīkuma cēloņiem. Galvenā problēma, ka visiem ir skaidrs, pret ko vēršas protestētāji, taču nevienam nav skaidrs, kāda ir viņu pozitīvā programma un vai tāda maz vispār pastāv. Rezultātā, kā liecina dažādas aptaujas, pārliecinošs vairākums Krievijas iedzīvotāju protestus uzskata tikai par politisko margināļu rīkotiem ielu nemieriem, lai destabilizētu situāciju valstī. Savukārt, tā kā lielākā daļa protestu organizatoru atrodas ārvalstīs, tikpat izplatīts ir viedoklis, ka šīs akcijas ir Krievijai naidīgu valstu finansēts pasūtījums, un atbilstīga ir arī attieksme.

Ir vēl arī virkne citu iemeslu, tajā skaitā neticība apgalvojumiem, ka Navaļnijam ieslodzījuma vietā ir liegta medicīniskā palīdzība, kuru dēļ pastāv maz šaubu, ka opozicionāra Navaļnija politiskā karjera faktiski ir beigusies. Vienīgais, kas šajā gadījumā nav skaidrs, –kamdēļ rietumvalstīs turpina uzturēt ilūziju par šīs konkrētās opozicionāru grupas nozīmību, centīgi ignorējot realitāti un citus, jūtami nozīmīgākus Krievijas esošās varas oponentus? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē