Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Valsts rīkojas pilnīgi pretēji saviem vārdiem

Spītējot zaļajam

Pagājušajā nedēļā portāls Delfi ziņoja, ka Valsts prezidents Egils Levits "no sudraba Lexus pārsēdies melnā BMW". Tas savā ziņā nav nekāds ārkārtējs notikums, ņemot vērā, ka līdzšinējais auto, ko izmantoja prezidenta pārvadāšanai, ticis lietots kopš 2016. gada, turklāt bija beidzies arī iepirkuma līguma termiņš par iepriekš izmantotā Lexus automobiļa pilna servisa ilgtermiņa nomu, un ir tikai loģiski, ka tika rīkots konkurss par jauna auto nomu.

Tomēr šajā stāstā "galvenais sāls" ir saistāms ar vides saudzēšanas tēmu, kas pēdējos gados ir īpaši aktualizēta Eiropas Savienībā kopumā un arī tepat Latvijā, tostarp akcentējot procesus un pārmaiņas, kas gan valstij, gan katram indivīdam būs jāizpilda, lai īstenotu "zaļā kursa" mērķus. Proti, izrādās, ka atšķirībā no "vecā" Lexus, kam bija videi samērā draudzīgais tā sauktais hibrīddzinējs, jaunajam BMW limuzīnam ir dīzeļdzinējs, kas aizvien vairāk tiek uzskatīts par vienu no nedraudzīgākajiem videi.

Šeit gan būtiski piebilst, ka Valsts prezidenta apsardzi, arī transportlīdzekli, ar ko pārvietojas prezidents, nodrošina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Militārā policija, kas tad arī izvēlējusies konkrēto automašīnu, ņemot vērā arī automašīnas drošības standartus, un viens no svarīgākajiem drošības faktoriem ir automašīnas uzliesmošanas un eksplozijas risku pakāpe, kas dīzeļdzinējam ir zemāka nekā benzīna dzinējam. Līdz ar to vismaz teorētiski Valsts prezidenta kancelejai īsti nav iemesla pārmest šādas automašīnas izvēli. Tomēr jāatzīst, ka Valsts prezidenta kancelejā strādā gana daudz padomnieku, kuri varēja pakonsultēties ar NBS par "ideoloģiski un valstiski" pareizāko automašīnas izvēles ceļu.

Protams, augstāko valsts amatpersonu drošības garantēšana ir būtiska lieta. Tomēr šķiet nedaudz dīvaini, ka laikā, kad valdība apņēmīgi turpina virzību pa "zaļā kursa" ceļu un jau šobrīd skandina nepieciešamību pāriet uz it kā dabai daudz draudzīgāko elektrotransportu, kā arī diezgan tieši liek saprast gan uzņēmējiem, gan ikvienam sabiedrības loceklim personīgi, ka salīdzinoši pārskatāmā nākotnē, izpildot daudzās zaļās prasības, būs jārēķinās ar diezgan nozīmīgiem izdevumiem, valsts pārvalde pēc būtības rīkojas pilnīgi pretēji saviem vārdiem.

Ņemot vērā, ka jaunā limuzīna nomas līgums ir uz trim gadiem, visticamāk, Valsts prezidenta institūcija šajā laikā arī nekļūs "zaļāka", vismaz pārvietojoties pa Latvijas autoceļiem. Tomēr tieši valsts pārvaldei, arī augstākajām amatpersonām, vajadzētu būt tām, kas ar savu pozitīvo piemēru sekmē arī pārējās sabiedrības attieksmes maiņu – šajā gadījumā vides jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē