Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uz protestu risku robežas

Covid-19 pandēmijas gads nesis tik spēcīgu valsts iejaukšanos ekonomikā, kāda nebija piedzīvota kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Turklāt līdzīgi procesi vērojami arī citur pasaulē. Vērienīgā kompānija EY ''pieaugošo valsts lomu ekonomikā'' atzinusi par vienu no būtiskākajiem globālajiem, ģeostratēģiskajiem riskiem un brīdinājusi arī par ''protestu vilni''.

Mūsu valstī aptuveni 30 gadu laikā bija izveidojies tāds valdības un privātā sektora attiecību modelis, ka valdība no uzņēmumiem pieprasīja nodokļu maksājumus un darbošanos normatīvā regulējuma ietvaros. Ja uzņēmumam ar nodokļu nomaksu un likumu ievērošanu problēmu nebija, valsts sektors uzņēmuma darbā neiejaucās. 

Sākoties pandēmijai, notika lūzums valdības un uzņēmumu attiecībās. Valdība vairākām nozarēm aizliedza strādāt, vēl dažu nozaru funkcionēšanu ierobežoja un visu ekonomisko apriti padarīja lēnāku. Turklāt nauda sāka plūst pretējā virzienā – nevis no uzņēmumiem uz valsts budžetu nomaksāto nodokļu veidā, bet no valsts budžeta pie uzņēmumiem dažādu atbalsta risinājumu veidā.

Pandēmijas sākumā šis atbalsts bija pieticīgs, tomēr vērienīgus protestus šī pieticība neradīja, iespējams, tāpēc, ka daudziem, ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem bija arī pašiem savs finansiālās drošības spilvens.

Savukārt šogad spriedze saasinās. Ierobežojumu skartie uzņēmumi ir iztērējuši uzkrājumus, ierobežojumu atcelšanas brīdis nav zināms, turklāt mūsu valstī vakcinācija pret Covid-19 norit ne tikai lēni, bet arī Latvijai neraksturīgi haotiski. SKDS pētījums rāda, ka ar valdības darbu februārī ''79% [respondentu] bija neapmierināti un tikai 18% – apmierināti'', mikroblogošanas vietnē Twitter vēsta SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Līdz ar to pastāv protestu risks, un mūsu valdībai jādomā, ko darīt. Viens no variantiem ir vēl pamatīgāk iesaistīties ekonomikā, maksājot dāsnus pabalstus gan uzņēmumiem, gan iedzīvotājiem, varbūt pat nonākot līdz ASV stila ''Helikoptera naudu visiem!'' scenārijam.

Otrs variants – censties vakcināciju pārvērst no izgāšanās par veiksmes stāstu, bet jau tagad skaidrs, ka sabiedrība pieprasa reālas vakcīnas, nevis vakcīnu reklāmu, un, cerams, pat veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P!) apzinās – ja nebūs vakcīnu, tad ar sabiedrisko attiecību kampaņām līdzēts nebūs. 

Turklāt ekonomistu ieskatā tieši vakcinācija ir ceļš uz atgriešanos pie pirmspandēmijas modeļa – uzņēmumi pelna un maksā nodokļus, valdība uzņēmumiem netraucē strādāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē