Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Zemnieku saeima: Lauksaimniekiem galvenie izaicinājumi patlaban ir sausums un kaitēkļi

Lauksaimniekiem galvenie izaicinājumi patlaban ir karstums, sausums un kaitēkļi, informēja biedrības Zemnieku saeima pārstāvji.

Biedrības pārstāvji skaidro, ka sausuma un karstuma ietekmē atsevišķos Latvijas reģionos ir cietuši sējumi, pāragri sākušas ražot zemenes, kā arī uz lauka augošajiem kultūraugiem un augļudārziem pastiprināti kaitē dažādi kaitēkļi un slimības.

"Zemnieku saeimas" valdes locekle Maira Dzelzkalēja-Burmistre atzīmē, ka klimata pārmaiņas būtiski ietekmē lauksaimnieku ikdienas paradumus sezonas laikā. Arvien vairāk jāmācās pielāgoties laika apstākļiem un dažādiem to radītiem riskiem. Tas nozīmē, ka nepieciešams pārskatīt un modernizēt esošo infrastruktūru, ierīkojot jaunas vai uzlabojot esošās lauka laistīšanas sistēmas.

Viņa min, ka karstuma un sausuma ietekmē lauksaimnieki nepārtraukti cīnās ar dažādām slimībām un kaitēkļiem, kas apdraud ražu. 

Vienlaikus Dzelzkalēja-Burmistre uzsver, ka augu aizsardzības līdzekļus neiesaka izmantot, ja gaisa temperatūra ir augstāka par plus 25 grādiem. Tāpēc daudzas saimniecības pielāgo ikdienas darba režīmu, lauku darbus veicot agri no rīta vai vēlu vakarā. Arī lauksaimniecības tehnika, sezonas darbiem sākoties, pastiprināti pārvietojas pa autoceļiem nakts stundās.

Ņemot vērā, ka intensīvie lauku darbi var radīt neērtības apkārtējiem iedzīvotājiem, "Zemnieku saeima" aicina lauku iedzīvotājus būt saprotošiem, jo patlaban visās Latvijas saimniecībās, lai pielāgotos laika apstākļiem, notiek intensīvi kultūraugu kopšanas darbi.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē