Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs
Visu daru es ar prieku, ka tik resnāks nepalieku... Sevišķi pavasarī

Bez liekajiem kilogramiem

Tuvojoties vasaras sezonai, daudziem aktualizējas jautājums, vai un kā vajadzētu atbrīvoties no kāda lieka kilograma, kas piezadzies ziemas mēnešos un ērti paslēpies zem lielajiem džemperiem un siltajām jakām. Uztura speciālisti un sporta treneri gan ir vienisprātis – veselīgi ēst un kustēties nepieciešams visa gada garumā, nevis sezonāli un kampaņveidīgi, jo, cilvēkam novecojot, vielmaiņa kļūst lēnāka un katru gadu šādā "kampaņā" rezultātu sasniegt būs arvien grūtāk.

Ar gadiem kļūstam smagāki

Ak, to jau visi zina… Tomēr, kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2015. gadā veiktais pētījums, Latvijā no aptaukošanās cieš teju 40 procentu vīriešu un nedaudz vairāk nekā 30 procentu sieviešu. Jā, pirms pusotra gada pētīti, bet nez vai pa šo laiku kaut kas būtiski ir mainījies… Aptaukošanās biežāk skar sievietes – no visām sievietēm, kurām ir liekais svars, lielākā daļa cieš arī no aptaukošanās (24 procenti no visām sievietēm), no vīriešiem ar lieko svaru teju puse cieš arī no aptaukošanās (18 procentu no visiem vīriešiem). Turklāt vīriešiem liekā svara problēmas parādās, jau pārkāpjot 30 gadu slieksni, bet sievietēm tās uzbrūk pēc 40 gadu vecuma. Pieaug arī liekā svara problēmas bērniem – šādu mazuļu skaits palielinās, it sevišķi pusaudžu vecumu sasniedzot, kad neveselīga uztura paradumiem pievienojas hormonu svārstības.

Pie vainas mēdz būt arī veselības problēmas – vairogdziedzera kaites, cukura diabēts, dažādu medikamentu lietošana –, taču liekie kilogrami neuzbrūk vienā mirklī. Arvien smagāki kļūstam pamazām, un, laikus pievēršot uzmanību uzturam, sākot intensīvāk sportot, iespējams pārmērīgo lieko kilogramu pieaugumu kontrolēt.
 

Nē – pusfabrikātiem

Uztura speciāliste Guna Rijkure skaidro – nav jāizgudro jaunas diētas, ir jāievēro veselīga uztura pamatprincipi. Nomest jau uzkrāto ir grūtāk nekā neļaut tam uzkrāties. Ir naivi cerēt, ka sieviete 35 gadu vecumā, kurai ir, piemēram, divi mazuļi, svērs tikpat, cik svērusi, kad bija 20 gadu! 

"Liekais svars parādās, kad ēdam pusfabrikātus, gatavos ēdienus, par kuru sastāvu neesam droši. Tajos mēdz būt ne tikai pārāk daudz tauku, kaloriju, bet arī slēptie cukuri. Nav obligāti jāapēd konfektes – cukurs slēpjas arī jogurtos, sulās un daudz kur citur. Ja gribas notievēt, jātiek vaļā no cukuriem, jāseko līdzi, ko ēdat. Ja māc bažas, ka pie liekā svara vainojami veselības traucējumi, jādodas pie uztura speciālista vai endokrinologa," iesaka Rijkure. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likteņstāstu emocionālā vēsturniece

Reiz sākusi ar teātra anekdotēm, Anita Mellupe nu raksta dzimtu, skolu, novadu hronikas. Arī priecājas par mazbērniem un dzīvi Limbažos.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits