Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Iekļauties sportisko kolēģu kopienā

Esam sēdoša civilizācija. Arī Latvijā vismaz reizi nedēļā ar sportu nodarbojas tikai 31% iedzīvotāju, kamēr 36% sēžot pavada vairāk nekā 5,5 stundas dienā, liecina Eirobarometra aptauja (2013. g.). Skaidrs, ka tas uz mūsu veselību atsaucas slikti.

Lai motivētu cilvēkus kustēties vairāk un lai vairotu viņu izpratni par kustīguma plusiem, no 17. līdz 23. septembrim Latvijā, tāpat kā citviet ES, noritēs Eiropas Sporta nedēļa, ko pie mums koordinē Latvijas Sporta federāciju padome. Tās laikā ikviens varēs iesaistīties dažādos fizisko aktivitāšu pasākumos visā Latvijā, kuru programma atrodama www.beactivelatvia.lv.

Saistībā ar šo nedēļu arī tiek apzināti iedvesmojošie piemēri – sportiskākie uzņēmumi, mācību iestādes un personības no katras valsts tiek izvirzītas Eiropas Komisijas sporta izcilības balvai BeActive Award 2016. Tieši darbavietās mēs nereti ikdienā sēžam visilgāk, tāpēc Diena ielūkojās, kā savu darbinieku fizisko aktivitāti vairo trīs uzņēmumi – Nordea Bank AB Latvijas filiāle, AS Swedbank un SIA Lattelecom –, kas tika nominēti BeActive Workplace Award nacionālajā līmenī. Swedbank, līdzīgi kā Jelgavas 4. vidusskola mācību iestāžu kategorijā, iekļuvusi arī starp balvas finālistiem Eiropas mērogā.


Fitness un finanses

"Darbinieki ir mūsu vērtība un uzņēmuma spogulis. Ilgstošas darbības pie datora atstāj ietekmi uz veselību un spēju koncentrēties, bet vēlamies redzēt savu darbinieku veselu, apmierinātu un lojālu – profesionāli ar izteiktu motivāciju un pašiniciatīvu. Aktivitātes darbavietā un darba laikā palīdz fokusēties pienākumiem, kur precizitāte ir izšķiroša, savukārt, atbalstot dažādus sporta veidus veselības saglabāšanai, panākam arī komandas un vienotības gara veidošanos," Nordea bankas pieeju raksturo Zigmārs Valtmanis, uzņēmuma Personāla daļas vadītājs Latvijā. Viņš stāsta, ka banka korporatīvās sociālās atbildības stratēģijas ietvaros cenšas līdzsvarot darbinieku privāto dzīvi un darbu, tāpēc līdztekus izglītības iespējām, kultūras pasākumiem, ergonomiskai darba videi, elastīgām darba stundām un darbinieku vajadzībām pielāgotai apdrošināšanai piedāvā viņiem arī daudzpusīgas iespējas būt fiziski aktīviem. 

Daudzi strādājošie sporto ārpus darba, tāpēc banka finansiāli atbalsta (treneri, tiesneši, inventārs, telpas, dalība pasākumos) darbiniekus basketbolā, futbolā, volejbolā, tenisā, riteņbraukšanā u. c. sporta veidos, kā arī citās "kustīgās" aktivitātēs – xRace sacensībās, dažādu uzņēmumu/organizāciju rīkotos sporta pasākumos. Nordea darbinieki ik gadu bez maksas skrien Lattelecom Rīgas maratonā. Kustas arī Ģimenes dienas laikā un Zaļā dzīvesveida nedēļā, kad bankā tiek rīkotas jogas nodarbības, semināri par veselīgu uzturu un drošu velobraukšanu, soļu skaitīšanas sacensības u. c.

Bankai jau ilgāku laiku ir savi korporatīvie velosipēdi, ko darbinieki darba vajadzībām gadā izmantojot teju 600 reižu. Savukārt programma Finanšu fitness radoši piesaistījusi gan bankas darbiniekus, gan esošos un potenciālos klientus, kam rūp veselīgs un sportisks dzīvesstils un arī savas finanses. Programmā varēja saņemt savas fiziskās un arī finansiālās formas novērtējumu un profesionāļu – fitnesa un finanšu treneru – ieteikumus. 

Vaicāts par šo iniciatīvu atdevi, Valtmanis norāda, ka tā jūtama ikgadējā Nordea darbinieku apmierinātības pētījumā, kur Latvijas filiālē strādājošo vērtējumi vairākās kategorijās pārsniedz vidējos visā Nordea Grupā.

"Jūtam, ka darbinieki rūpējas par savu veselību un fizisko labsajūtu. Sportiska ikdiena iet roku rokā ar darāmajiem darbiem, tāpēc bankas uzdevums ir panākt, lai šīs abas puses nebūtu atdalītas, bet gan veidotu vienotu vidi," teic Valtmanis.


Visi apkārt zemeslodei!

Ikviena Nordea darbinieka darba vieta aprīkota ar īpaši regulējamiem darba galdiem un krēsliem, bet Lattelecom savam birojam, lai tas sekmētu darbinieku kustīgumu, ķēries klāt vēl pamatīgāk. Lai gan uzņēmumā darbojas Sporta un kultūras komisija, kas darbiniekiem piedāvā iespējas spēlēt basketbolu, futbolu, sacensties boulinga, tenisa u. c. turnīros, tiek rīkotas sporta spēles un strādājošie skrien Lattelecom Rīgas maratonā, nācies tomēr secināt, ka starp kolēģiem vienmēr būs aktīvie, kas visur iesaistās, un mazāk aktīvie.

"Tāpēc spērām nākamo soli, lai ikdienu padarītu kustīgāku," saka uzņēmuma Personāla vadības direktore Ingrīda Rone. Lattelecom ofiss pērn tika krietni pārbūvēts, un divos stāvos, nojaucot sienas, tapa Mettropole – aktivitātēs balstīts birojs. Daļai darbinieku darba vieta nu ir nevis konkrēts galds, bet gan viss stāvs, kurā ik dienu var izvēlēties citu lokāciju strādāšanai – rakstāmgaldu, stāvgaldu, leti pie loga, dīvānus u. c. Būšanu kustībā veicina arī tas, ka uz aptuveni 100 cilvēkiem stāvā ir tikai viena drukātava, četras atkritumu tvertnes, četras kancelejas preču novietnes. Pirms darba sākšanas Mettropolē 74% Lattelecom darbinieku aptaujā atzinuši, ka viņiem ir mazkustīgs dzīvesveids, bet pēc pirmajiem mēnešiem jaunajā ofisā – jau 51%.

Mettropolē satiekas dažādās struktūrvienībās strādājošie, kas labprāt kopīgi iesaistās gan birojā notiekošajās jogas nodarbībās, gan savstarpējos velo un skriešanas izaicinājumos, dodas piektdienu velopusdienās, treniņos jūras krastā, skrituļot Mežaparkā.

"Velo izaicinājumā, kurā gribam pārbaudīt, vai varam visi kopā līdz 31. oktobrim nobraukt attālumu apkārt zemeslodei, piedalās 81 darbinieks. Skriešanas izaicinājumā jaunus rekordus šobrīd uzstāda 54 kolēģi," Rone uzskaita.

Par kustību aktivitātēm kolektīvā tiek komunicēts caur slēgto Facebook grupu Lattelecom Plus, kur darbinieki arī dalās savās sportiskajās uzvarās un emocijās. Katras aktivitātes realizācija tiek uzticēta vienam konkrētam kolēģim. Tas viss rezultējies visai augstā darbinieku iesaistē. Kopīga izkustēšanās ļauj arī iepazīties tiem, kas ikdienā kopā nestrādā, un nodibinātie neformālie kontakti ir laba augsne kooperācijai darbā. Lai gan, pat nodrošinot dažādas aktivitātes, darba devējs nevar piespiest darbiniekus tajās iesaistīties, galvenais dzinulis ir paši strādājošie – viņi rada jaunas idejas un, sacensības gara aizrauti, pavelk līdzi arī citus kolēģus, atzīst Rone. Viņa ir pārliecināta, ka vairāk kustību ikdienā nevis atņem laiku darbam, bet gan vairo produktivitāti.


Piedzīvojumu kopiena

Pozitīvu kolektīvo aizraušanos savā pieredzē uzsver arī Swedbank. Kolēģi, kas visi pirms un pēc darba pārģērbjas un sēžas uz velosipēda, tie, kas satiekas bankas ēkas kāpnēs (nevis liftos), vai tie, kas salīdzina piedzīvojumus triatlonā, ir kopiena, kam gribas pievienoties.

"Labākais pamudinājums ir aizraujošs piemērs. Daudzi atzīst, ka sākuši nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, jo uz to pamudinājuši un iedvesmojuši citi kolēģi. Redzam, cik liels svars ir pārvarētajām grūtībām un pozitīvajām sajūtām, kas gūtas kopā," stāsta Swedbank valdes loceklis Reinis Rubenis, kurš sporto arī pats un uzskata, ka sportojoši un tātad enerģiski, pozitīvi un nosvērti darbinieki daudz labāk tiek galā ar pienākumiem, arī mazāk slimo.

"Strādāšana bez pauzēm vai izkustēšanās nedos labākus rezultātus. Ir jāstrādā nevis maksimāli daudz vai ilgi, bet produktīvi. Savukārt veselīga konkurence par labāko noskrietā maratona laiku ir labākā vieta, kur sacensties – lai pēc tam atgrieztos darbā kā komanda, kas orientēta uz vienotu rezultātu."

Rubenis teic, ka būt aktīviem ir Swedbank kultūra, kas veidojas nevis no stratēģijās definētā, bet ikdienā redzamā un piedzīvotā. No 1600 bankas darbiniekiem sporto vairākums. Ap 300 apmeklē Swedbank centrālajā ēkā esošo sporta klubu, ap 600 – sporta nodarbības, kuras kā papildu iespēju par nelielu līdzmaksājumu var nopirkt pie veselības apdrošināšanas polises. Darbiniekiem piedāvāto aktivitāšu ir daudz (salsas klubs, tautas dejas, basketbols, teniss, veikbords utt.), un katrā iesaistījušies vairāki desmiti strādājošo, bet populārākā ir skriešana, ko praktizē ap 250 kolēģiem.

Swedbank darbinieki ar uzņēmuma finansiālo atbalstu startē Rīgas maratonā un pat izcīna kausus, daudzi ņem atvaļinājumu, lai skrietu maratonu arī citās pilsētās un valstīs, un uzņēmums to respektē. Vasarās bankas darbiniekiem ir sporta spēles, vēl daļa dodas 24 stundu S.T.A.R. sacensībās. 

Rubenis piefiksējis, ka sarunas par sportošanu bieži dzirdamas gan sapulcēs, gan bankas gaiteņos un ēdnīcā. Tāpat šīs tēmas figurē Swedbank iekšējā mājaslapā, tiek veidotas arī WhatsApp vai Facebook grupas, kurās ir gan uzsaukumi un aicinājumi, gan fotoattēli, atbalsts un paldies iedvesmotājiem un pierunātājiem. Nesenākais kopējais veikums bijis Rio izaicinājums, kurā 185 darbinieki skrienot, ejot vai peldot kopā pieveica 11 000 kilometru.

"Katrs reģistrējās īpašā sadaļā aplikācijā Endomondo, un par katru aktīvo kilometru banka ziedoja līdzekļus bērnu rehabilitācijai centrā Poga," Rubenis saka. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Man nepatīk vārds "klients"

Par to, kas nepieciešams īpašo bērnu ģimenēm, nav lielāku ekspertu kā pašas ģimenes, saka sociālā darbiniece Dace Ikauniece

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits