Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Savlaicīgi parūpējoties par pēdu veselību, no tulznām var izvairīties

Lai kurpes neberztu

Vasara, lai kāda tā arī būtu – karsta vai vēsa –, daudziem neizbēgami nāk ar noberztām kājām. Kurpju kvalitātei un vecumam nav nozīmes. Ik sezonu, pirmo reizi uzvelkot, man berž gan sandales uz zema papēža un iešļūcenes, gan slēgtās kurpes, un pat baltām kedām papēža daļas iekšpusē ir izveidojušies neizmazgājami asiņu traipi. Lai ko arī teiktu modes zinātāji par zeķēm sandalēs, es pilnīgi saprotu tos, kuri valkā šādu kombināciju. Protams, es tā nedaru un varonīgi pārciešu vasaru, bruņojusies ar plāksteriem. Mode prasa upurus, tā teikt. Vislabprātāk vasarās staigātu basām kājām un, cik iespējams, to arī daru, bet tad āda uz pēdām kļūst raupja un plaisā…

Bez plākstera neiztikt

Jautāju savai pedikīra speciālistei Wellslim centrā Ilze Kļaviņai, kā vasarā pareizi rūpēties par pēdu veselību. Viņa iesaka ikdienā kopt pēdu ādu, lietojot mitrinošus un mīkstinošus krēmus. Palīdz arī atvēsinoši krēmi un līdzekļi, kas mazina kāju nogurumu.

Vasarā ir karsti, un kājas, kam ir liela slodze, mēdz pietūkt, tādējādi rodas pastiprināta berze tajās vietās, kur apavi ciešāk piekļaujas ādai, un veidojas tulznas. Tulzna ir neliela ādas kabata, kas pildīta ar šķidrumu no starpšūnu vides, asins kapilāriem, limfvadiem. Kad āda šajā vietā sadzīst, tā ir nostiprinājusies, kļuvusi izturīgāka un kurpe parasti vairs no nenoberž. Tulznā esošais šķidrums veicina jaunu šūnu veidošanos un paātrina dzīšanas procesu. Taču neapkoptās tulznās var izveidoties infekcijas perēklis, tāpēc par tām jāparūpējas.

Ar sterilu adatu var mēģināt tulznu pārdurt, tad vietu apstrādāt ar spirtu vai kādu citu dezinfekcijas līdzekli un pārklāt ar plāksterīti. Ja tulznas ir problēma, kas piemeklē regulāri, vērts aptiekā iegādāties speciālos tulznām paredzētos plāksterus. Pārsvarā gadījumu tulznas sadzīst pašas no sevis bez ārstēšanas triju līdz septiņu dienu laikā, taču dzīšanas process ir atkarīgs no tulznas lokalizācijas un izmēra. Pēc pāris dienām, kad tulzna sadzijusi, tai nogriež sakaltušo, bojāgājušo ādu ar sterilizētām šķērītēm. Vēl uzklāj dezinficējošu ziedi un, velkot kurpes, liek plāksteri.
 

Jāatpūtina un jāpalutina

Lai novērstu tulznu veidošanos, jācenšas mazināt pēdu svīšanu, piemēram, lietojot pūderi pret svīšanu. Ieteicams lietot arī speciālus prettulznu plāksterus jau profilaktiski, silikona ieliktņus kurpēs, kas paredzēti dažādām vietām – gan spilventiņiem zem pirkstu daļas, gan papēžiem –, un prettulznu aerosolus, kas veic polstera funkciju, tādējādi mazinot tulznas rašanās iespēju.

Pērkot apavus, dariet to vakarā, kad pa dienu jau staigāts un kājas mazliet pietūkušas (tas ir normāli). Izvēlieties atbilstošu izmēru un pērciet tikai tādus apavus, kuros jūtaties pārliecinoši ērti. Materiālam ir nozīme, pievērsiet uzmanību, lai apavi, ko vilksiet kājās karstās dienās un bez zeķēm, būtu elpojoši un būtu iespējami mazāks risks, ka kājas svīdīs.

Regulāri atpūtiniet kājas, vakaros tās nomazgājot vēsā ūdenī un vismaz pusstundu paguļot ar paceltām kājām. Lietojiet mīkstinošus un atvēsinošus krēmus. Lieliski pret pietūkumu un sīkiem ādas ievainojumiem palīdz krēmi ar dabisku lavandas ekstraktu. Dienas gaitā varat pēdas apsmidzināt ar kādu atvēsinošu un dezinficējošu aerosolu. 

Ja karstā laikā kājas izteikti piepampst, dodieties uz konsultāciju pie pēdu speciālista podologa vai arī, lai novērstu iespēju, ka problēmas rada kādi nopietnāki veselības traucējumi, jautājiet padomu ģimenes ārstam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likteņstāstu emocionālā vēsturniece

Reiz sākusi ar teātra anekdotēm, Anita Mellupe nu raksta dzimtu, skolu, novadu hronikas. Arī priecājas par mazbērniem un dzīvi Limbažos.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits