Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Georga Avetisjana un Māra Grosbaha izstāde Bango tālaiks

Mākslinieki uz radošām aktivitātēm Rojā pulcējas nu jau vairāk nekā 20 gadu garumā, un pateicoties tam, pilsētiņa ir iemantojusi unikālu mākslas pieredzi un kolekciju. Šogad mākslinieki Georgs Avetisjans un Māris Grosbahs pēta un veido atsauces ar Rojas vidi, vēsturi, šodienu, meklē sasaistes punktus savai līdzšinējai pieredzei un nupat piedzīvotajai izmantojot pagājušā gadu simtā uzņemtās fotogrāfijas.

Trīsdesmito gadu beigās Rojas apkaimē aktīvi fotografēja Alberts Rozentāls, vēlāk piecdesmitajos Uldis Lapiņš.

Starpkaru brīvās Latvijas valsts valdība labi saprata piekrastes potenciālu, tādēļ investēja lielus līdzekļus ostu attīstībā, rosināja zvejnieku kooperatīva darbību un zivju pārstrāde uzsāka strauju attīstību: izveidojās zivju pārstrādes uzņēmumi Kaltenē, Rojā, Pūrciemā un Žocenē. Jau tad, Rojas piekraste bija iecienīta atpūtas vieta vasarās. Pēc Otrā pasaules kara līdz ar kolektivizāciju Rojā izveidojās zvejnieku artelis un uz tā bāzes vēlāk arī dibināts slavenais zvejnieku kolhozs Banga. Ļoti strauji attīstījās zvejniecība un zivju pārstrāde. Piecdesmitajos gados Roja jau bija izveidojusies par vienu no rūpnieciski spēcīgākajiem un modernākajiem ciematiem Latvijā.

Tā laiks Rojas apkaimē, trīsdesmito gadu beigas, Otrais pasaules karš, pēckara notikumi ir nepietiekami pētīti un apzināti, kas sevī ietver vēl aizvien nesadzijušas brūces, neaizmirstamas pieredzes, gan traģiskas, gan arī priekpilnas.

Izstāde Bango tālaiks rosina ielūkoties laika starpstāvokļos, paralēlajās laika dimensijās un mirkļa tvērumos, kur amizantais mijiedarbojas ar sapņaino, sarežģītais ar vienkāršo, un poētiskais ar dokumentālo. Tā ir kā laika liecība par laiku, kad Rojā un tās piejūras teritorijā, gluži kā šodien, ikdiena un jūtas, emocijas un cerības, vilšanās un sāpes, mīlestība un sapņi bango un bangos, plūst un plūdīs, gluži kā mūsu laiks jeb Rojas upe mūsu Baltijas jūras līcī.

Izstādes atklāšanā, sestdien, skatītāji ar māksliniekiem varēs kopā izstaigāt instalāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rojas brīvdabas estrāde

Kad?

25. maijs – 31. augusts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja